Stotinjak ždralova odmaralo i prenoćilo u Solilima

Nakon napornog leta preko Mediterana, sinoć je jato od preko 100 ždralova odlučilo da prenoći na Soliilma, a jutros ih je, u pripremi za nastavak puta ka sjeveru Evrope, fotoaparatom “ulovio” Miloš Mitkić.

Pogledajte fotografije ovih divnih ptica koje su sigurno utočište, odmor i hranu, bar na kratko, našle u našem rezervatu poručuju iz Tivatskih solila !

Ždralovi seoba i zimovanje!

Ždralovi su velike ptice duge 100 do 130 cm, promjera krila većeg od 2 m. Imaju duge noge i vrat koji je u letu ispružen. Zbog sive boje tijela nazivaju se i sivi ždralovi. Krila su tamnije boje. Odrasle ptice na glavi i vratu imaju bijelu prugu, a na vrhu glave crvenu mrlju.

Razmnožava se uglavnom u močvarnim područjima i jezerima u sjevernim dijelovima Europe i Azije. U Hrvatskoj se mogu vidjeti za vrijeme seobe na jug u jesen i početkom zime, te u proljeće kada se vraćaju prema sjeveru. Zimu provode na području južne Europe, sjeverne Afrike i južne Azije.

Migriraju u jatima koja su obično formirana u V oblik i često se glasaju u letu stoga ih možete čuti prije nego ih vidite.

Postoje tri glavna migracijska puta tokom seobe iz sjeverne Evrope. Prvi je zapadnoeuropski put kojim lete preko zapada Europe do zimovališta u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Maroku. Baltičko–mađarskim putem migriraju južno do nacionalnog parka Hortobágy u Mađarskoj u kojem se zadržavaju neko vrijeme radi odmora. Zatim nastavljaju preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije do sjeverne Afrike ili lete preko Balkana i Turske do istočne Afrike. Istočnoeuropski put je treći migracijski put kojim ptice lete preko Ukrajine, Krimskog poluotoka i Turske do konačnog odredišta u Etiopiji.

/ptice.net/

1 komentar

  1. A bogati đe bi onaj Saveljić ornitolog Podgorički da je znava napravio bi poso, znate da su ga skoro iz aviona izbačili to jest prije ulaska u avion da bude tačnije jer je bio pun barutnijeh čestica. E Mitkiću pa Miloše izdao si ždaralove sramota, mada u Tivtu nažalost ima dosta lovaca na zabranjeno voće nije sam Saveljić u tom poslu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.