11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj (foto)

Obilježavanje velikog jubileja, stogodišnjice pobune mornara u Boki Kotorskoj počelo je danas u Đenovićima smotrom Odreda Bokeljske mornarice koju je izvršio predsjednik Opštine Herceg – Novi, Stevan Katić, nakon čega je položio vijenac na spomen ploči na Mjesnoj zajednici.

Predsjednik Katić je u obraćanju mještanima, predstavnicima bokeljskih opština, te predstavncima diplomatskog kora, na čelu sa predsjednikom Organizacionog odbora za proslavu jubileja, ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem, podsjetio na ovaj događaj 1. febrauara 1918. godine.

„Na današnji dan prije tačno stotinu godina u okolini mjesta na kojem danas stojimo, izbila je pobuna mornara Austro-Ugarske ratne mornarce, na brodovima Sankt Georg i Gea. Mornari su preuzeli zapovjedništvo u svoje ruke, a u znak pobune protiv rata i međunarodne solidarnosti. U pobuni je učestvovalo više hiljada mornara 11 nacionalnosti. Iako je pobuna ugušena vrlo brzo, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Jubilej – 100 godina od pobune mornara zaslužuje pažnju – u Boki Kotorskoj, cijeloj Crnoj Gori i šire –  jer na ovaj način odajemo poštu stradalima i slavimo mir, kao misao-vodilju ovog događaja i osnovnu vrijednost koju danas baštine svi evropski narodi“ – kazao je Katić.

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj

Položen je vijenac na kući Vrankovića, gdje je bilo mjesto pobune, kao i u Portonovi marini.

Vijence u more su položili ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša i komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Vesko Tomanović, nakon čega je uslijedio plotun Bokeljske mornarice, i nastup Mjesne muzike Đenovići.

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj

Nakon svečanosti u Đenovićima u dvorani Park u Herceg-Novom, održana je svečana akademija uz prigodne govore predsjednika Organizacionog odbora, ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, predsjednika Opštine, Stevana Katića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Ilije Dakovića.

O istorijskim činjenicama o pobuni mornara u Boki govorio je počasni konuzul Mađarske u Crnoj Gori, Čaba Mađar, a izvedena je i pozorišna jednočinka, Stevana Koprivice, “Pobuna”.

Ovo je dramska etida kombinovana sa igranim video blokovima, u kojoj su nastupili: Julija Milačić, Danilo Čelebić, Goran Slavić, Dejan Đonović i Danilo Babović. Nastupila je i klapa Stari kapetan.

Podsjetimo, početak 1918., Boka kotorska se nalazi u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Bila je izuzetno važna pomorska baza zbog svog strateškog položaja i utočišta kojeg je pružala austro- ugarskim brodovima.

O događaju koji se zbio pisala je i pričala Evropa.

Pobuna mornara počela je 1.februara 1918. god., točno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”, kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske, upravo ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke kako bi spriječili pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. februara. Istog dana uhapšeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-ak mornara, tokom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Četvorica mornara i to troje Hrvata – Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11.februara 1918. u Škaljarima, Kotor.

Stevan Katić: Ovaj povod prilika je da afirmišemo univerzalne vrijednosti

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj

„O događaju koji se desio u Boki pričala je i pisala Evropa, a njegov značaj potvrđuje činjenica da ga i danas, vijek obilježavamo kao značajnu tačku u sjećanju naših naroda.

Pamtimo 01. februar 1918. godine kao simbol borbe za mir, bolje uslove života i rada, dostojanstvo svakog pojedinca. On je simbol ujedinjenja evropskih naroda oko istih vrijednosti i ciljeva, ujedinjenja koje je pandan onom kojem danas stremimo, kao država u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ovaj povod prilika je da afirmišemo univerzalne vrijednosti, osnažimo veze i zajedničko djelovanje na unapređenju prava i sloboda svih građana, da razgovaramo o zajedničkom sutra naših naroda.

Osnovna misao-vodilja prilikom organizacije bila je povezivanje različitosti na osnovu zajedničkih vrijednosti. Iz tog razloga, posebno mi je drago da su danas sa nama predstavnici diplomatskog kora, javnog i nevladinog sektora, privatnih kompanija, kao i brojni građani. Posebno želim da se zahvalim kompaniji „Azmont investments“, investitoru kompleksa Portonovi, na podršci koju su pružili ovoj ideji i saradnji zarad njenog ostvarenja. Mi kao lokalna uprava nastojaćemo da sličnih saradnji bude još.

Da zaključim, obilježavanje jubileja – 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, posvećeno je prošlosti, a usmjereno na budućnost.

Borbe za bolje sjutra danas se u našim društvima vode na drugačiji način – dijalogom, znanjem, svakodnevnim radom i zalaganjem svakoga od nas u dijelu za koji je odgovoran. A opet, njihova suština je ista – osigurati dostojanstven život svakom članu društva” – poručio je Katić na svečanoj akademiji.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije