20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stigla prinova u flotu nacionalnog avioprevoznika

Montenegro Airlines

Flota nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA) od subote je bogatija za još jedan avion. Riječ je o iznajmljenom vazduhoplovu tipa „Boing B 737-500“ koji je MA uzeo u tzv. wet lease zakup do kraja septembra od kompanije „AirX Charter“ sa Malte.

Ta kompanija je tzv ACMI operater koji drugim avioprevoznicima iznajmljuje svoje vazduhoplove sa posadom, te održavanjem i plaćanjem osiguranja aviona. MA je od njih iznajmio „B 737-500“ koji tokom trajanja zakupa, neće biti uvođen u crnogorski registar, već će ostati upisan u registru civilnih vauduhoplova Malte pod oznakom 9H-OME. Ipak, iznajmljeni „boing“ prefarban je u prepoznatljive boje MA i na repu će nositi orla kao amblem crnogorske aviokompanije. Riječ je o vazduhoplovu proizvdenom1991. koji je do sada pored malteške kompanije koja mu je sada vlasnik, letio i za norveške kompanije Bratheens i SAS i rumunski Blue Air.

Ovaj avion kapaciteta 126 putnika najveći je koji će ovog ljeta koristiti MA što inače, raspolaže sa florom od tri sopstvena „embraera E-195“ i dva „fokera F-100“. Sa njegovim uvođenjem u upotrebu, MA će za ovu ljetnju sezonu raspolagati kapacitetom od ukupno 700 sjedišta u svojoj floti, a iznajmljeni „boing“ će se primarno koristiti na linijama iz Podgorcie i Tivta za Beograd koje su najopterećenije po broju putnika, kao i na još nekim destinacijama iz Crne Gore prema inostranstvu. Tako je iznajmljeni „Boing“ već danas letio na redovnoj liniji iz Podgorice za Cirih i obrnuto.

Prema prvobitnom planu menadžemnta MA, iznajmljeni B 737-500 u njihovu flotu je trebalo da bude ukljulen tek krajem aprila, ali je kvar na motoru jednog od MA-ovih „embraera E-195“ (4O-AOB) koji se dogodio prije dvadesetak dana u Beogradu, ubrzao uvođenje u upotrebu iznajmljenog aviona.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije