Stigla i posljednja dozvola – praviće pješčanu plažu u Dobroti

Kompanija Serzman dobila je i posljednju dozvolu, kako bi njihov luksuzni kompleks na prostoru bivšeg auto-kampa u Dobroti, napravio pješčanu plažu površine 1000 kvadrata. Prema projektnoj dokumentaciji, na dvije armirano-betonske ponte napraviće i plažni bar i VIP šank sa terasom.

Dobrota Pallazi – foto FB

Sve to biće urađeno na mjestu gdje pješčane plaže nikad nije bilo, protivno Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji zabranjuje mijenjanje postojeće linije i nasipanje morske obale, osim u slučaju njene rehabilitacije i revitalizacije.

„O sanaciji se ne radi, a o rehabilitaciji još manje, jer rehabilitacija predstavlja vraćanje u život nečega što je bilo. A svi Kotorani znamo da je tamo bila drvena platforma na betonskim stubovima i to površine 40 kvadrata, ne više. Sada se nasipa 120 metara, prave se dvije ponte koje idu duboko u more… Svakako se ne radi o rehabilitaciji“, naglašava arhitekta Aleksandar Dender.

Za sve to firma Serzman incorporated dobila je zeleno svjetlo od Vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Gradnja vila počela je kada je na vlasti u Kotoru bio DPS, a posljednji potpis za nasipanje obale dao je sadašnji predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

“Kada se nađete u poziciji u kojoj svi organi koji su nadležni kažu da je sve u skladu sa planovima i preporukama koje su ranije donesene, vi ne možete ništa drugo da uradite nego da postupite  na način na koji vas zakon tjera”, kaže Jokić.

Lokacija gdje “obnavljaju” plažu (lijevo) i kompjuterski prikaz budućeg rizorta (desno)

I dok stručnjaci Instituta za biologiju mora upozoravaju na, po biljni i životinjski svijet zaliva, nesagledive posljedice, Unesko podsjeća na obavezu da čuvamo prirodni i kulturno-istorijski sklad, dotle u JP Morsko dobro i Upravi za zaštitu kulturnih dobara gdje su i izdali konzervatorske uslove, navode da je u ovom slučaju ispoštovana sva zakonska procedura, te da radovi neće uticati na „univerzalnu vrijednost područja“ i ne mogu dovesti u pitanje status zaštićenog područja.

Kompanija Serzman incorporated povezuje se sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera Mila Đukanovića.

2 Komentari

  1. Tu pricu Jokicu pricaj maloj djeci. Ako ti kao predsjednik opstine moras potpisati znaci da taj tvoj potpis ima neku tezinu i bez njega ze ne moze. Za svoj potpis iskljucivo ti snosis odgovornost.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.