15 C
Kotor

Slušaj online radio

Stigao sibirski zrak: utorak donosi nastavak hladnog vremena

Boka Kotorska – foto Boka News

Dugo najavljivani prodor polarnog zraka u noći od subote na nedjelju je zahvatio i naše krajeve. Hladni polarni zrak pritiče nad naše krajeve sa sjeveroistoka kontinenta na rubu prostrane i jake anticiklone sa središtem na sjeveru Skandinavije.

Istovremeno je nad južnim Sredozemljem ojačala nova ciklona koja najviše utiče na vrijeme na Jadranu, pa je meteorološka vijest dana snijeg koji je padao povremeno u mnogim dijelovima  na primoriju. Snijeg je danas zabijelio i maslinjake na krajnjem jugu u Ulcinju.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore za utorak najavljuje umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa snijegom, a na primorju tokom dana i sa susnježicom i slabom kišom.

Vjetar povremeno umjeren do pojačan, jugozapadni i zapadni.

Jutarnja temperatura vazduha -14 do -3, najviša dnevna -7 do 6 stepeni.

Prava zima proširila se Evropom, snijeg zabijelio i Rim, dok je na Islandu proljeće

Osjet temperature zbog vjetra još je niži te se i u središnjim dijelovima kontinenta spušta do -30°C, piše meteorološki portal neverin.hr

Na većem dijelu sjeverne i istočne Evrope temperature su se noćas spustile na vrijednosti između -15 i -30°C, a u nekim mjestima i prema -40°C.

Vrlo niske temperature s vrijednostima oko ili malo iznad -10°C mjerene su noćas i jutros u središnjoj i jugoistočnoj Evropi.

Temperature u Europi jutros u 8 sati Meteociel

Spomenimo velike temperaturne razlike između Skandinavije i Islanda. Na Islandu je jutros temperatura iznosila oko 8°C, dok je istovremeno na području središnje Skandinavije bilo -38°C, što čini razliku od 46°C na približno istim geografskim širinama.

Na Islandu su jutros izmjerene više temperature zraka od Španjolske, sjeverne Grčke, pa čak i od dijelova sjeverne Afrike!

 

Najčitanije