13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanovi za penzionere gradiće se u Radovićima

Radovići foto Boka News

Ukoliko odbornici na predstojećoj sjednici lokanog parlamentra 16.decembra daju zeleno svjetlo, Opština Tivat će lokalnom Udruženju penzionera ustupiti tri katastarske parcele u Krtolima radii izgradnje stambene zgrade za potrebe tivatskih umirovljenika.

Naime, po „Odluci o učešću Opštine Tivat u izgradnji objekata kolektivnog stanovanja za potrebe penzionera sa teritorije opštine Tivat“ koju je pripremila administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje), grad će Udruženju penzionera Tivat bez naknade, premijeti pravo svojine nad tri katastarske parcele koje čine jednu urbanističku parcelu, ukupne povrđine 1.616 kvadrata, u Novom naselju u Radovićima. Ujedno, Udruženje penzionera će biti oslobođeno obaveze plaćanja komunalija za izgradnju stambenog objekta koji je planskom dokumnetacijom, predvišen na ovoj lokaciji. Vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta predstavljaju učešće Opštine Tivat u realizaciji projekta izgradnje stanova za potrebe penzionera, a Udružnje penzionera dužno je da u roku od dvije godine od potpisivanja ovog ugovora sa Optinom, počne izgradnju stambene zgrade u Radovićima.

Po važećem DUP-u, namjena urbanističke parcele koju umirovljenicima ustupa Opština je stanovanje srednje gustine, a na njoj je ucrtan objekat sa 4 etaže sa ukupno 1.940 m2 bruto građevinske površine.   Shodno procjeni Uprave za nekretnine, vrijednost ove parcele je oko 197 hiljada eura, a na to se kao učeće Optine, dodaje i vrijednost komunalija koje bi za planirani objekat na ovoj lokaciji izjnosile još oko 180 hiljada eura. Ranije je iz Udruženja penzionera lokalnoj upravi uz molbu za pomoć, nagoviješteno da u Tivtu ukupno između 50 i 150 umirovljenika nema riješeno stambeno pitanje i stoga ima urgentnu potrebu za dobijanjem stana.

Prethodna tivatska DPS-SD-HGI vlast je već Udruženju penzionera Tivat u februaru ove godine – nešto više od mjesec dana pred lokalne izbore koji su se u Tivtu trebali održati 5.aprila ali su zbog prvog talasa koronavirusa ipak morali biti odloženi za 30.avgust, već na sličan način bila ustupila nešto manji opštinski plac od 1.016 kvadrata u Gradiošnici i takođe Udruženje penzonera oslobodila obaveze plaćanja komunalija za izgradnju stambenog objektana toj lokaciji za riješevanje stambenih potreba umirovljenika. Mđutim, ta je odluka u junu stavljena van snage i raskinut sporazum o ustupanju placa iz razloga što je na tom zemljištu na lokalitetu Mihova glavica, DUP-om dozvoljena gradnja osam stambenih jedinica veće kvadrature što, kako je tada objašnjeno, „ne zadovoljava potrebe penzionera“ pa je pokrenula nova procedura kako bi se umirovljenicima ustupilo drugo zemljište.

Bivša DPS-SD-HGI vlast je onda 11. avgusta – opet neposredno pred lokalne izbore, predložila da se Udruženju penzionera ustupi lokacija u Krtolima, ali nije uspjela da to sprovede u djelo prije izbora 30. avgusta jer u međuvremenu nije dobila zakonom neophodnu saglasnost Vlade za ustupanje te državne, odnosno opštinske imovine. Saglasnost kabineta bivšeg premijera Duška Markovića (DPS) stigla je naknadno, i to nakon što su DPS, SD i HGI u Tivtu izgubili lokalne izbore, pa sada odluku o ustupanju opštinskog zemljišta i oslobađanju od komunalija za izgradnju penzionerskih stanova u Krtolima, realizuje nova tivatska vlast koju čini kolicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović -časno i odgovorno za bolji Tivat.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije