17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Srušio se jedan od najljepših mostova u Herceg Novom

Srušen most foto S.K

Pješački kameni Vladičin most na Ljutom potoku – Topla, građen u vrijeme francuske uprave Herceg Novim, urušio se i pao u vodu.

Stručnjaci kažu da je dio luka koji je pao u potok ostao čitav što znači da se može izvaditi i ponovo ugraditi, a ostatak mosta restaurirati.

Na inicijativu Olivere Doklestić prije mjesec je urađen idejni projekat sanacije mosta čiji su autori prof. dr Željka Radovanović sa Građevinskog fakulteta u Podgorici, ekspert za kamene mostove, dr. Mirko Balabušić i Doklestić. Radnici preduzeća Stambeno komunalnog  prije dva mjeseca most su očistili od zelenog rastinja, a Komunalna policija je prije urušavanja mosta zabranila njegovo korišćenje.

“Sada bi trebalo uraditi izvedbeni projekat i početi radove na sanaciji”, kaže Doklestić i upozorava da je i kolski most u neposrednoj blizini iz 1947. godine, a koji je projektovao Vranić, izložen “podlokavanju” potoka i da bi i njega trebalo sanirati.

Svod mosta ima tzv oživalni oblik, odnosno prelomljeni svod. Ekspertizu ovog, ali i još 20 starih kamenih mostova u hercegnovskoj opštini, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslovenske uprave, prije dvije i po godine uradili su profesori i asistenti sa novosadskog tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo i geodeziju, a timom je rukovodila  mr Olivera Doklestić.

U izvještaju je tada, između ostalog, ocijenjeno da je “Vladičin most u lošem stanju, sasvim zapušten, sa odvaljenim oporcima, odnešenim kamenim komadima koji su nekada činili krunu i ogradu i sa mjestimično podlokanim stranama…”.

Stručnjaci upozoravaju da ni Vladičin most, kao ni drugi kameni mostovi nisu uvršeteni u zaštićeno graditeljsko nasljeđe hercegnovske opštine.

Srušen most foto S.K

Most građen prije 200 godina

Vladičin most je jedan od najljepšijh starih mostova u hercegnovskoj opštini.

Ime nosi ime po Savatiju Ljubibratiću, koji je nakon spaljivanja manastiraTvrdoš, kod Trebinja, i nakon smjene otomanske uprave mletačkom, stigao u Herceg Novi 1694. godine, a već 1713. je osveštao novi pravoslavni hram na Toploj posvećen vaznesenju Hristovom, ili Svetom Spasu, ali i donio stolovanje mitropolije u Herceg Novi.

Izvor:S.K.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije