16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Spektakularno zatvaranje 49. Praznika mimoze – spaljen karneval Crvenko Surlašić

Spaljivanjem karnevala Crvenka Surlašića i koncertom beogradskog rok benda Van Gogh na prepunom hercegnovskom glavnom trgu priveden je kraju 49. Praznik mimoze.

Karnevalska povorka krenula je iz Igala, predvođenom trombonjerima, mažoretkama, Gradskom muzikom Herceg Novi i Mjesnom muzikom Đenović. Za njima su išle karnevalske grupe iz Šapca, Pančeva, Rijeke, Strumice, Viskova, ali i susjednih opština Tivta, Budve, kao i novske grupe volonteri iz Srednje škole “Ivan Gorna Kovačić”, te članovi Bayamo salse i naravno NVO Maškare. Na kraju povorke majstora maškaranja bili su slavni Halubajski zvončari, jedna od najvećih atrakcija Riječkog karnevala. Ritam su karnevalskoj povorci davali bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Kod zgrade Opštine povorci su se priključili predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima i zvaničnici festivalskih gradova gostiju Praznika mimoze predvođeni potpredsjednikom internacionalnog borda Udruženja festivalskih gradova Evrope (FECC), Josipom Silovim.

Sve karnevalske grupe su na trgu imale svoje performanse praćene vrlo aktivnim učešćem pubilke, najveće ovacije dobili su Halubajski zvončari i poslužili kao uvod u tradicionalan sudski proces u kojima Krneval, simbol svih zala, doživljava pravednu kaznu.

Karneval Herceg Novi 2018.

“Ovaj nezasiti prasac strašni, odveo nas je sve u krasni! Zbog ove štetočine je turista sve manje, a dokaza ima i da nam je poćero i kupce Banje. Cijelo šetalište je zlikovac pojeo, a i plac škole u Igalo je razrovao. Pola Boke i cijeli Novi Brodogradilište je hranilo, u Letoniju i Tursku nam od njega pobjegoše dokovi, sram ga i stid bilo! Jedino se grita ne denja, ostavi ga ispred ulaza, ova debela napast lijenja. A kriv je i za mnogo drugog jada što je snašlo ovog grada! I zato treba da strada, jednom za svagda!”, krenuo je proces suđenja Surlašiću, u kojem su učestvovali Slobodan Nepristrasni, sudija, potkupljen i kompromitovan, ne krije to, Ljubinko Pohotni – Trufaldino, tužilac, Arlekinov zli brat blizanac, na sve načine zagovara spaljivanje, stara ulizica i bestidnik, zamuckuje ponekad, zatim Arlekino, komedijant kojeg je Crvenko izbavio iz sumornog realnog svijeta i vratio među ’žive’, brani Crvenka i Branislava Datula, indolentni i zbunjeni advokat odbrane.

Karneval Herceg Novi 2018.

“Crvenko Surlašić, taj parazit i gnjida, pojavio se nečujno, bez imalo stida. Jedni kažu u Portugalu, drugi u Španiju i Tunisu da se rodio, hehe, al mi dobro znamo, koji ga je đavo donio. Zbog njega je svakog dana, Novljanima plata manja! Zbog njega su političari lijeni, i daju prazna obećanja. Usporio nam je sudove i izio spise iz arhive, u grad niko ništa ne dovata, a besposleni teško žive”, optužio je Trufaldino dodajući na teret Surlašiću i nezavršeni kolektor, zbog kojeg se fekalije izlivaju u more, a Šetalište smrdi, LED rasvjetu koja je umjesto da osvijetli, gurnula grad u dublji mrak i optužio ga je da mu tijelo mutira poput domaćeg školstva i zdravstva.

“Kriv je što je živ! Da vam kažem nešto, i pare od prošlog Praznika mimoze sažvakao je vješto. Nestalo je blizu pedeset iljada. Pa zbog njega i kiša na Prazniku mimoze pada, a šetalištem se gospodo, ne može prolazit od smrada! Ne samo da je osunetio palme, surlaškog ti vraga, no i sijalice gradske jede taj gospodar tame, ne zna im se traga. Jedni kažu Bijelo Polje našim sijalicama svijetli, al mi, ustvari, znamo da ih je sažvako ovaj gad prokleti! I kao da je malo, na cijeli ovaj košmar, zlikovac nam je ljetos, podmetnuo i požar”, naveo je Trufaldino.

Argumenti Arlekina, kao svjedoka odbrane, bili su  preslabi i usmjereni na karakterne osobine tužioca Trufaldina, koje mu ne služe na čast ni zanimanje, poput onih da je besposlen, prefrigan, ulizica i vucibatina, a ni ddvokatica Branislava, nije iznijela dovoljno uvjerljive dokaze da odbrani Surlašića,

“Toliko smo laži progutali, pa prepričali i sami izrekli, da od njih više ne vidimo istinu. Više od jedne palme ne vidimo cijelu šumu! Nemojte Crvenka Surlašića bacati na lomaču, samo zato što je pokušao da vam skrene pažnju na istinu. Podržimo ga. On nam je, iskren prijatelj. Pravda za Surlašića, glasio je posljednji vapaj i pokušaj Arlekina. Ipak, sudija Slobodan podržan odobravanjem publike je bio neumoljiv.

Karneval Herceg Novi 2018.

“Optuženi je kriv po svim tačkama optužbe, a boga mi i odbrane! Sud ga kažnjava smrtnom kaznom, paljenjem”, presudio je Slobodan Nepristrasni, a Surlašić na skalama ispred Sat kule spaljen uz tuš Dragoljuba i bubnjara. Nakon izvršenja presude na oduševljenje publike binu na gradskom trgu je preuzela legendarna rock grupa Van Gogh.

“Drago mi je da smo u Herceg Novom i velika mi je čast što smo dio ove tradicionalne, višedecenijske manifestacije, festivala cvijeća. Super je da neko spoji miris, čula, senzualnost i to pretoči u tradicionalni festival i da mi budemo njegov dio. Mislim da je drugi put za sve ove godine i velika mi je čast. Drago mi je da smo na zatvaranju ovogodišnjeg Praznika mimoze, odnosno otvaramo novo poglavlje koje će se nastaviti sledeće godine”, kazao je frontmen grupe Van Gogh, Zvonimir Đukić Đula.

Potom su poznati muzičari sa publikom različitih generacija dijelili muziku koju su pravili kroz decenije rada i kojom su dostigli status rock ikona u bivšoj Jugoslaviji i na njenom današnjem prostoru.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije