20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo od Opštine Tivat dokumentaciju o kontroverznom privatno-javnom partnerstvu sa kompanijom „Građevinar“

Tivat – Centar

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je juče od rukovodstva Opštine Tivat da tom organu dostavi svu dokumentaciju vezanu a kontroverzno javno-privatno partnerstvo Opštine i kompanije “Građeviunar” iz Podgorice, vlasnika DPS-u bliskog biznismena Miloša Šukovića, a iz kojeg je nastao aktuelni stambeno-poslovni kompleks na Trgu Magnolija u centru Tivta i napravljena aktuelna poslovna zgrada lokalne uprave u tom gradu.

Prema pouzdanim saznanjima, SDT je dokumentaciju tražio na osnovi više natpisa proteklih godina u “Vijestima” o kontroverznim i sumnjivim aspektima ovog višemilionskog posla u koji su ušli “Građevinar” i lokalna uprava Tivta, u vrijeme kada je predsjednik Opštine bio Dragan Kankaraš (DPS).

Opština je u relizaciju tog posla uložila vrijednost zemljišta i komunalija, a „Građevinar“ je finansirao radove. Podgorička firma biznismena Miloša Šukovića koji je poručivao da je ovaj projekat u Tivtu „kruna njegove karijere poslije koje će se povući u penziju“, na super-atraktivnoj lokaciji u centru Tivta napravila je nekvalitetni mastodontski betonsko-stakleni kompleks, potpuno neusklađen sa mediteranskim ambijentom, čak i idejnim riješenjem po kojem se trebao graditi, „probivši“ pri tome  predviđenu maksimalnu spratnost objekata, ali i ne poštujući ono što je ugovorila sa Opštinom Tivat.

Tako je objekat Gradske kuće koji je po ugovoru  trebala da ima površinu od 2,2 hiljade kvadrata „narastao“ na čak 4.945 kvadrata od kojih je Opštini Tivat na kraju pripalo 4.200 kvadrata. Iako „Građevinar“ nije ispoštovao ugovor već je izgradio mnogo više od dogovorenog i iako Opština nije imala svoj nadzor tokom izvođenja zajedničkog posla, 2010.godine po nalasku mješovite komisije Opštine i podgoričke firme, napravljeno je međusobno „poravnanje“. Po njemu je Opština ostala bez skoro svih drugih poslovnih i stambenih prostora na Trgu Magnolija koje je trebalo da dobije po prvobitnom ugovoru, a pored već uložene višemilionske vrijednosti zemljišta i komunalija,  Šukovićevoj firmi morala je da isplati i još oko 2 miliona eura keša na ime otkupa pergola na trgu i „nepredvidjenih, naknadnih i viškova radova“.

To je bio rezultat „Izvještaja o razgraničenju međusobnih obaveza izmedju Opštine Tivat i preduzeća „Građevinar“ iz Podgorice koje proističu iz Ugovora o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Turkova poljana – Tivat“,  a koji je 2010. usvojio lokalni parlament. Izvještaj izradila je mješovita komisija koju su činili tadašnji potpredjednik Opštine Krsto Bošković (SDP), savjetnici gradonačelnika Kankaraša Petar Vujović (DPS) i Jovanka Laličić (DPS), diplomirani pravnik Ivan Perišić, rukovodilac izgradnje kompleksa Goran Pešić i direktor i vlasnik „Građevinara“ Miloš Šuković.

Uprkos brojnim brojnim nedostacima objekta koji je dobila Opština i uprkos činjenici da je gad ostao bez svih ostalih ugovorenih poslovnih i stambenih prostora,  ova Komisija je u svom zvaničnom izvještaju ocijenila je da je „ukupna saradnja partnera iz ovog posla bila profesionalno korektna i da je ukupno vođenje objekata od pripremne dokumentacije, do završetka radova rađeno kvalitetno, profesionalno i odgovorno.“

Komisija je u izvještaju koji je kasnije usvojila i SO Tivat kojom je tada vladala koalicija DPS-SDP, ocijenila da „kao plod saradnje, imamo objekte koji su ukrasili grad“ i da bi „bilo bi korisno da se isti partneri nađu na novom poslu”.

Krsto Bšković sada je zvanično penzioner a nezvanično, on i dalje iz sijenke rukovodi sa OO SDP-a u Tivtu. Jovanka Laličić sada je predsjednica OO DPS-a u Tivtu, a Vujović koji je u bivšoj gradskoj upravi gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) obavljao dužnost opštinskog sekretara za turizam i preduzetništvo, trenutno je nezaposlen nakon što mu je aktuelna gradska uprava koalicije NP-BF-GB krajem prošle godine dala otkaz.

KANKARAŠ ŠUKOVIĆA ČASTIO SA JOŠ 220 HILJADA EURA GRADSKOG NOVCA?

Prije pet godina lokalna NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” prezentovala je papire na osnovu kojih je optužila bivšeg gradonačelnika Dragana Kankraša je ovaj častio vlasnika “Građevinara” Miloša Šukovića sa preko 220 hiljada eura novca koji je trebao biti uplaćen u budžet Optine, zbog kako su naveli, nelegalne rekonstrukcije dijela stambenog prostopra na Trgu Magnolija u poslovni i otvaranja hotela “Magnolija” 2012. godine.

Hotel je napravljen rekonstrukcijom stambenog prostora u lameli „B“ kompleksa, što je urađeno krajem 2011 i početkom 2012, a TAA je došla do podatka da za taj posao nikada nije izdata građevinska dozvola, niti su „Građevinaru“ naplaćene sve takse.

„Građevinsku dozvolu za taj poduhvat nisu 2011-12. izdali ni Sekretarijat za urbanizam Opštine Tivat, ni Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Dakle, na 50 metara od opštinske kuće, desila se ilegalna rekonstrukcija, a nadležni u Opštini Tivat nisu znali da se to dešava. Naravno da su znali – i Tatjana Jelić (tadašnja sekretarka za urbanizam – prim.aut) čiji je Sekretarijat nadležan za izdavanje građevinskih dozvola, i Peđa Obradović, načelnik Direkcije za investicije i razvoj čiji je posao obračun i naplata naknade za komunalije. Kako da ne znaju kada je tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš lično otvorio ovaj hotel koji je nastao bez građevinske dozvole, ilegalnom rekonstrukcijom i prenamjenom stambenog prostora u poslovni, za koji naravno, nikada nije plaćena naknada za komunalije”- objansio je tada Mirko Kovačević iz TAA, dodajući da je prema proračunima te NVO, budžet Opštine Tivat u tom slučaju uskraćen za ukupno 223.546,16 eura.

Taj novac ostao je u džepu vlasnika „Građevinara“.

“Ne samo što se gradonačelnik Kankaraš usudio na takvu drskost, nego je ovo još učinio pred same lokalne izbore 2012. godine i hvalio se otvaranjem novih hotelskih kapaciteta. Posebno pitanje za nadležne organe je kako je ovaj objekat uopšte mogao biti kategorisan kada je izgrađen bez građevinske dozvole.”- istakao je Kovačević, koji je prije pet godina pozvao Specijalno državno tužilaštvo da ispita ovaj slučaj, kao i kompletno javno-privatno partnerstvo Opštine i „Građevinara“, vezano za kompleks na Trgu Magnolija.

“Kako je moguće da Opština kao suinvestitor nije imala svoj nadzorni organ, kako je moguće da se u ugovoru sa „Građevinarom“ pominje mogućnost povećanja gabarita objekta, a bez novog projekta i nove građevinske dozvole. Kako je moguće da se „naknadni i nepredviđeni radovi“ obavljaju bez novog projekta i nove dozvole, bez novog tendera, kako je moguće i na osnovu kojeg zakona da se post-festum, nakon završenog posla, obračunavaju tzv. naknadni i nepredviđeni radovi za koje je Opština rado pristala ga „Građevinaru“ plati još 2 miliona eura”, zapitao se Kovačević.

SDT je odgovore na ova pitanja i pisanja “Vijesti” o ovoj aferi, međutim,  odlučio da potraži tek juče.

Izvor:S.L.

Najčitanije