17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Kotor – naselja, ulice, trgovi dobijaju nazive, poskupio ulaz na bedeme

Kotor – panorama – foto Boka News

Skupština opštine Kotor na danas održanoj sjednici usvojila je Predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji Opštine Kotor. Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o izmjeni Odluke o upravljanju kulturnim dobrom i naknade koja se plaća prilikom obilaska kotorskih bedema i tvrđave Sveti Ivan koja će ubuduće iznositi osam eura, a zatim je usvojena i Odluka o utvrđivanju najnižeg iznosa zakupnine za privremene objekte montažnog karaktera i za zemljište na kojem se postavljaju odnosno grade, javlja Radio Kotor.

U Starom gradu nije bilo predloga za imena ulica po ličnostima iz 20. vijeka, već samo iz ranijeg perioda, kazao je Željko Avramović koji je na čelu Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji opštine Kotor, javlja Radio Kotor.

“Zauzet je princip da se u Starom gradu ne daju imena ulica po ličnostima iz dvadesetog vijeka već samo iz ranijeg perioda. Svako predloženo ime ima značajno mjesto u istoriji Kotora i o svakom bi se moglo dugo govoriti” – poručeno je iz Savjeta.

Iako je bilo predloga da ulaznice za bedeme poskupe na deset eura odbornici su odlučili da nova cijena bude osam eura.

“Do sada je od ulaznica prihodovano oko 560.000 eura, a bedeme je posjetilo 210.000 turista. Za iduću godinu planira se prihod od oko 900.000 eura. Za sanaciju bedema biće, od projektovanog prihoda opredijeljeno oko 700.000 eura, što znači da će radovi na sanaciji bedema biti jedan od najvećih kapitalnih projekata opštine” – kazala je potpredsjednice kotorske opštine Ljiljana Popović-Moškov.

Predlog Odluke o načinu, uslovima i postupku ostvarivanja prava na odloženo plaćanje dospjelog duga (zakup poslovnog prostora) prema Direkciji, izazvao je brojne polemike i nije izglasan.

„U cilju što efikasnije naplate zakupnine i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, te potraživanja iz pravosnažno okončanih sudskih postupaka, predlažemo Skupštini Opštine Kotor da donese odluku kojom bi se omogućilo plaćanje na rate dospjelih, a neizmirenih obaveza” – poručio je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Rato Brajković.

On je objasnio način naplate duga.„ Dugovanja po osnovu zakupnine i naknade za komunalno opremanje te pravosnažno okončanih sudskih sporova a koji dug je veći od deset hiljada eura, nakon stupanja na snagu odluke – moći će da se plati u dvanaest istovjetnih mjesečnih rata” – objasnio je Brajković. Naime, kako se navodi u materijalu Direkcije, dužnik će biti u obavezi da podnese zahtjev, u roku od trideset dana od dana prijema pismenog obavještenja od strane Direkcije.

„Ukoliko dužnik u propisanom roku ne podnese zahtjev za odloženo plaćanje duga, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora će neodložno pristupiti naplati cjelokupnog dospjelog duga, pokretanjem postupka prinudne naplate preko nadležnog organa, aktiviranjem sredstava obezbjeđenja plaćanja ( hipoteke ili garancije banke) koje je dužnik priložio prilikom zaključivanja Ugovora o zakupu odnosno Ugovora o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

„Ukoliko dužnik ne ispoštuje dinamiku isplate duga odnosno zakasni sa plaćanjem bilo koje rate najviše deset dana, Direkcija će takođe pristupiti naplati cjelokupnog duga” – pojasnio je Brajković.

Zanatska ulica Kotor

Željko Aprcović iz DPS-a smatra da ne postoji pravni osnov za donošenjem odluke i da je treba modifikovati.

„Pitam se zašto Direkcija nije reagovala odmah nego se čekalo nagomilavanje duga. Koliko dugova je prethodnih godina nastalo upravo zbog glasača DPS-a kojima se opraštalo i prolongiralo plaćanje” – pitao je Dobriša.

„Smatram da je gospodin Brajković vrlo korektan u svojoj diskusiji i kada govori o zaostalim obavezama odnosno dugovima za koje je preuzeo odgovornost došavši na čelo Direkcije, ali smtraam da odluku treba povući jer nema pravnog osnova” – rekao je Aprcović.

Tena Božović iz SDP-a smatra da dinamika naplate o kojoj je bilo riječi ne može biti idealno rješenje. „Rekli ste da su u pitanju investitori koji su gradili za potrebe tržišta. Sad treba da im damo šansu da dug vrate u ratama, a njihovo ponašanje zaparvo možemo shvatiti i kao drskost i ne vidim čemu to. Nisam ubijeđena da će se na ovaj način dug naplatiti, a niz je i drugih nejasnoća” – kazala je Božović.

O motivima zbog kojih je ponuđen ovakav način naplate dugovanja govorio je i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.„ Nije namjera da nekome učinimo, da se dogovorimo ili nešto slično, kako se moglo čuti u diskusiji. Namjera nam je, a za to postoje primjeri i u zemlji i u okruženju, da pokušamo da naplatimo obračunate komunalije odnosno da na ovaj način pokrenemo taj mehanizam” – kazao je Jokić.

Sjednica se nastavlja sutra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije