Slučaj ‘Bokeljska mornarica’ stigao do Evropske unije

Bokeljska mornarica – kolo

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir uputila je juče zastupničko pitanje Evropskoj komisiji u kojem od ovog visokog tijela traži da se izjasni vezano za zaštitu nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Crnoj Gori, javlja Kotor TV.

Postaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez spominjanja da je riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine, Petir je upitala Komisiju hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajući ‘pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu’.

Crna Gora je samostalno podnijela nominaciju, iako hrvatska udruženja u Crnoj Gori, Kotorska biskupija, kao i službeni Zagreb smatraju kako su Crna Gora i Hrvatska morale zbog specifične istorije i baštine mornarice podnijeti zajedničku nominaciju.

“Crna Gora je proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagovala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući istorijske činjenice koje nesumnjivo potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj”, stoji u zastupničkom pitanju koje je Evropskoj komisiji uputila Petir.

Marijana Petir

“Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki Kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice”, koju su, kako navodi Petir u zastupničkom pitanju, “u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskog naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih.”

Petir takođe upozorava da Crna Gora mora da, poštujući međunarodne povelje i ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina, uvaži istorijske i savremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskog naroda.

Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštovanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, Petir je reagovala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Evropskoj uniji.

/Kotor TV/

34 Komentari

 1. Povezivanje katolika u Boki čiji je Papa predstavnik Boga na zemlji nema nikakve veze sa nacijonalnim opredjeljenjem. Katolika ima širom svijeta i stariji su od bilo koje nacjonalne skupine. Katolička religija je bila zvanična religija država čije su administracije upravljale Bokom. Kao i danas da se dođe do dobrog posla uslov je pripadanje vladajučoj partiji, tako je bilo i u stara vremena . katolici su imali bolju poziciju i mnogi koji su dolazili iz zaleđa Boke u potrazi za boljim životom postajali su katolici. To nemogu biti Hrvati i izjednačivanje katolika sa hrvatskom manjinom to je čisto politički pamflet sadašnjeg trenutka.

 2. Katolik je jedno a hrvat drugo. Kako mogu biti bokelji hrvati kad u periodu kada su pokatoliceni nije bilo hrvatske drzave niti migracije stanovnistva iz onoga sto ke tada smatrano hrvatskom. Izti problem lezi i u Dalmaciji. Sve se moze provjeriti kroz istoriju svake porodice kad bi neko htio da pregleda arhivsku gradju. Ovo su samo degutantne politicke igre.

  • Srbin je jedno a pripadnik Srpske vjere drugo,
   Ne postoji Pravoslavna univerzalna vjera ,sve imaju nacionalni prefiks,
   i neke različitisti u obredima,
   Do dolaska Nemanjića na ovim prostorima nije bilo Pravoslavaca ,
   Nemanjići koji su došli na ovim prostorima kao okupatori napravili su prvi genocid i kulturocid,
   Sve gradove porušili i popalili a Kotor samo “popalili”
   Sve Benediktinske samostane porušili i pretvorili u Srpske Manastire ,a živalj neslovenski prekrstili na Srpsku vjeru (silom i torturama) koji po automatizmu Srpske crkve odmah se proglašavaju Srbima iako genetski i porijeklom nemaju veze sa Srbima.
   Sve se ovo može provjerit u Arhive i Istorijeske knjige.

   • Srbin je jedno a pripadnik SPC drugo ,tacno pa o tome se i vodi diskusija .
    Vecina katolika u Boki su u ranija vremena bili Srbi katolici sto se moze vidjeti i po obicajima slave Krsnu Slavu ili Krsno ime sto tipicno srpski obicaj.Ostali Katolici a i ostali Pravoslavci nemaju taj obicaj.
    Pocetkom 20 vijeka katolicki svestenici na ovim podrucjima po instrukciji iz Vatikana katolicima polako namecu Hrvatsvo.
    Sv.Tripun po kome je i tvoje ime Tripo je Svetac iz Vizantije koga bokeljski katolici postuju i slave.
    Kod Hrvata nemate ime Tripo ni kod Dalmatinaca ni Istrana ni Slavonaca itd nego samo u Boki sto znaci da kod Hrvata nije postojao kult Sv Tripuna.
    Kod Srba u Boki a I kod Srba van Boke imate imena Trifun ,Tripko,prezimena Trifunovic itd.
    O porijeklu Bokelja imate u austro-ugarskim arhivima bilo je i u Zadru.
    Imate knjigu Popa Nakicenovica ako vam smeta sto je pravoslavni Pop imate i knjigu Don Nika Lukovica.

    Nemanjici nisu dosli na ove prostore, nego su sa ovih prostora.
    Nemanjici su izdigli Kotor i dali mu istorijski znacaj ,prije Nemanjca Kotor nije imao toliki znacaj.
    Dozivio je ekonomski procvat kao glavna luka Carevine.
    Potpunu autonomiju je imala katolicka Vlastela ,Nikola Buca je bio i Ministar Finansija.
    Dozvolili su dolazak Franjevaca i njihov rad ,prosle godine je bilo 750 god. Nisu progonili i pokrstavali katolike ,nego obratno.U zakoniku Cara Dusana je pisalo da se kazni katolicki svestenik koji poktolicava pravoslavce jer su bili toliko napadni i slobodni da i to rade iako bila srpska pravoslavna dinastija na vlasti.
    U zapisima stoji da su zavrijeme Urosa I kotorski katolici javno saopstili vatikanskim emisarima da je njihov gospodar kralj Uros I a ne Papa Rimski.
    U istoriji Juznih Slovena najveci graditelji ikada su bili Nemanjici ,Koliko samo Manastira na ovim podrucima ima iz vremena Nemanjica ,pogledaj samo koje katolicke crkve u Boki i sire su izgradjene u vrijeme Srpske srednjovjekovne drzave.
    Nadbiskupija Barska postoji od podjele Hriscanstva niko je nije dirao a njen Nadbiskup i danas nosi titulu Primas Srpski.
    1219 Sv Sava je izgradio manastir Sv Arhanjela Mihaila na tivatskoj Prevlaci na ostacima napustene crkve iz perioda hriscanstva prije podjele.
    1454 za vrijeme Mlecana kotorski katolik je otrovao 72 monarha a onda su Mletacke Galije na kojima je bila posada Bokeljske Mornarice sve srusili do temelja .Po istoriji BM najveci uspon su imali za vrijeme Mlecana i cinili su stup Mletacke Mornarice ,tako da su i u ovome ucestvovali.
    1916 dok su Austro-ugari artiljerijom gadjali i srusili Njegosevu Kapelu (zasto???) Bokeljska Mornarica je jurisala na Lovcen .
    Nemanjici ni bilo ko drugi to nije radio bokeljskim katolicima.
    Prije Nemnjica je bilo jedno Hriscanstvo ,za zvanicnu podjelu se uzima godina 1054 razlaza Patrijaha Carigradskog I Pape Rimskog a podjela na terenu je trajala vjekovima kasnije ,sami Nemanjici su bili na vagi da li katolicanstvo da li pravoslavlje Nemanja je krsten kao katolik a miropozanje po pravoslavnom obredu .Njegov najstariji sin je bio za Katolicanstvo a najmladji Sava za Pravoslavlje sto je i preovladalo.

    • Srbi u Boki oko 70 % nisi ni slavenskog a kamoli srpskog porijekla.
     Dakle to su Arbanasi, Grci, Iliri a kasnije otomanci koji su primili srpsku vjeru a po automatizmu srpske crkve ,svako ko je srpske vjere je Srbin.
     O tome je pisao lažov i falsifikator istorije Ilija Garašanin u svojoj lažavoj knjizi “Srbi svi i svugde” kao i tvoj Tivćanin , izfrustrirani ksenofob lažov i falsifikator Vasko Kostić.
     Po vašoj (velikosrpskoj) lažavoj teoriji da je Vatikan od Katolika stvarao Hrvate danas ne bismo imali Argentince, Brazilce,Poljake,itd to bi sve bili Hrvati.
     Nemanjići su došli na ovim prostorima kao okupator a Venecija na poziv Kotorana da bi se zaštitili od najezda Turaka jer su se bojali da ne bude 500 godina prava Aga i Begova na prvu bračnu noć ,što bješe običaj kod Srba.
     Nemanjići su sve gradove razrušili i popalili i njihovu slavu pretvoriše u pustoš a Kotor samo “zapalili”.
     Sproveli su genocid i kultorocid ,benediktinski manastir na Prevlaci su razrušili a svećenike protjerali i pobili ,zatim napravili Srpski Manastir od kamene plastike-ostataka Benediktinskog manastira.
     Sudbina ostalih bogomolja bila je ista.
     Danas imamo sprdačinu od Litije po Tivtu, tradicije stare nekoliko godina što ih uvodi Risto kao program posrbljavanje teritorija.
     Don Branko Zbutega je dobro govorio ,da se treba utvrditi čije se kosti nose po Tivtu možda i od onoh benediktinaca što ih je Nemanja pobio.
     Najveći kulturni i pomorski procvat Kotor je doživio za vrijeme Venecije a ne za vrijeme srpske vladavine to je laž koju možeš da pronađeš u lažavim knjigama Popa Nakićenovića i Erdeljanovića.
     Fra Vita kotoranin je sazidao za Nemanjiće Manastire na Kosovo u zapadnom stilu pa su ih Nemanjići porušili i ponovo Fra Vita zidao u Vizantinskom stilu.
     Za kraj na tvoju konstataciju Nemanjići niti bilo ko drugi to nije radio bokeljskim katolicima; dodat ću Hrvatima ,nećeš se ljututi…
     Izv.Ok Boka 1944.Ok Boka
     Grbaljski i krivošijski četnici predvođeni četnikom iz Krivošija Milošem Kovačem ,vršili su prave pogrome nad stanovništvom sela Bogdašići, Kavča i Mrčevca.
     Za vrijeme ove kaznene ekspedicije grbaljski i krivošijski četnici su u Kavču ubili 3 osobe.U Bogdašićima su izmrcvalili ,pokidali noseve,izvadili oči,polomili prste,ruke,noge,i najzad zaklali Tripa Maslovara ,Nika Petrovića,iz Kavča i Danicu Maslovar iz Bogdašića od 18 godina.Osim toga izudaranih ima masu a pohapšenih na stotine ,tako da ih zatvaraju u opštinske zgrade ,jer u zatvoru nema mjesta.Pljačka je ogromna.
     Grbaljski i krivošijski četnici su 3.Avgusta 1944.godine nastavili sa zločinima i u Gornjim Bogdašićima , tamo su uhvatili Anta N.Cika, Joza M.Markovića i Luku N. Brkana a zatim ih na zvjerski način ubili u rejonu Lupoglav-Gornja Lastva.Pored ovih .grbaljski i krivošijski četnici su u Kavču najprije izmučili a zatim zaklali Joku i Bosiljku Đuričković i Steva Čelanovića.
     Ovu akciju su Njemci ne samo odobrili nego i inspirisali jer su znali da će grbaljski i krivošijski četnici svoj bijes iskaliti nad hrvatskim stanovništvom.
     Interesantno da nešto ni slično nije napravljeno u Boki od strane Hrvata i Rimokatolika prema pripadnicima druge vjere-Pravoslavcima.
     Ovaj zadni dio teksta da je Nemanja bio Katolik ti je dobar,i da je kasnije prevladalo Pravoslavlje ,samo si trebao dodati da kada je krunisao Stefana ,kruna je bila data od Pape.
     Pozdrav

     • Po svim istorijskim arhivima najvise Bokelja je iz istocne Hercegovine dje su najcistiji Srbi.
      Po istocnoj Srbiji ima Srba mjesanaca ali Bokelji su iz Stare Hercegovine odnosno danasnja Rep.Srpska i Crna Gora.
      Ima nesto doseljenih iz Albanije ali to su procerani Srbi od Albanaca i Turaka.Skadar je bio srpski grad.
      Ima nesto Grka potomaka brodolomaca na Lustici.
      Po prezimenima Hrvata se tacno moze vidjeti odakle su a i precizna austro-ugarska admistracija je to zabiljezila i arhivirala.
      A i Njegos kad je boravio kod jedne katolicke porodice u Dobroti rakao je “Docekan sam kao Srbin kod brace Srba”.Na toj kuci je postojala spomen ploca sa tim natpisom micali su je pa vracali neznam da li je jos tamo.Danas su potomci te familije vjerovatno Hrvati.
      Ali svakom slucaju niko iz Zagorja nije doselio u Boku,niti li iz Podvelibtske Hrvatske koja je pala pod Madjarsku vlast 1102 pa dok ih Srbi ne oslobodise 1918 i primise u zajednicku drzavu.
      Nisu Nemanjci srusili nikakvi manastir nego na rusevinama manastira napravili novi.A one sto je bilo u zajednickom hriscanstvu bilo je po Pravoslavnom obicaju i Kanonu.Katolicanstvo se izdvojilo kao nova moderna grana hriscanstva a Pravoslavlje je ostalo doslijedno izvorno Hriscanstvu zato se i zovu Ortodox Hriscani.
      Kosti sa prevlake su labarotijski ispitane i nadjen je ogroman procenat arsena koji se vrlo tesko moze unistiti.Da su otrovani sa necim drugim mozda bi se izgubio trag ali arsen je ostavio trag i u zemlji oko grobova tih Monarha.Tako da je don Sbuteka pricao napamet iz zlobe.
      Cetnici su smjesteni na negativnu stranu istorije .Na pisanje da je BM bila saradnik okupatora u oba rata ti ne negiras nego ih stavljas u isti kos sa cetnicima odnosno uporedjujes ih,ok ispravno.
      Bili su na istoj strani 1941-45,poznato je da je BM docekala okupatore u Pocasnom stroju sa dobrodoslicom.
      Samo sto cetnici ne paradiraju danas i ne nose vijence na grobove svojih zrtava kao BM.
      Smeta vam Vaskova istina ,ima dosta materijala pa njemu ne mozete prodavati muda za bubrege kao ovima iz Podgorice koji neznaju tu lokalnu istoriju a i ne interesuje ih a Vasko je porijeklom stari Bokelj i to duzim nego li mnogi clanovi BM.
      Pop Nakicenovic je uzeo podatke iz arhiva u Zadru ,Kotoru itd i sve to ispitao kod lokalnih uglednih ljudi i za svaki zaseok u Boki naveo je ime starog mjestanina od koga je uzeo podatke i uporedio sa arhivom.
      Tako da to nije laz i don LUkovic je pisao o porijeklu Bokelja .
      Oces da me ubjedis da su Nemanjici okupatori a Mlecani nisu.Ko da je Mlecanima trebao poziv ,drzali su Dalmaciju ,Skadar Bar ,Krf itd nisu smjeli u Boku prije dozvole BM, ne lupaj.
      BM je bila odana i A-U pa onda ni oni nisu okupatori.
      Pa onda ni Musolinijevi fasisti nisu okupatori jer nisu usli na silu nego su docekani pocasnim strojem i povikom “Benvenuti Soldati.Boka je tada bila aneksirana a ostatak CG okupiran.
      Samo su Nemanijci okupatori jer su pravoslavni Srbi a jedini sa ovih prostora da su bili katolici ne bi ni oni bili okupatori..Kotor je imao tada mnogo vecu autonomiju nego li za vrijeme Mlecana Austrougara koji nisu okupatori po tvojoj teoriji.
      U svakom slucaju okle god da su Srbi iz Boke vecina Hrvata u Boki su od tih Srba pa bili pravi ili ne pravi Srbi.Promjenili su vjeru zarad beneficija pa bili par vijekova Srbi Katolici pa onda lagano postajali Hrvati.
      I Zmajevicu na bisti u Perastu pise Primas Srpski ne pise Hrvatski.
      Ovo sto kazes za Nemanju nije sporno bio katolik ili pravoslavac Srbin je a u Boki Srbin koji je postao katolik kasnije prelazi u Hrvata.
      Za Argentince i Poljake itd nije bilo potrebe a i ne govore ovaj jezik a Srbi nisu htjeli da private Papu pa je Vatikan krenuo drugom metodom,prvo pokatolicavanjem pa onda rasrbljavanjem.
      A sto je cinila NDH ,Pavelic i Stepinac.
      A kakva je bila metoda Inkvizicije u Juznoj Americi a prije toga i u Spaniji ne daj ti boze.

    • Većina bokelja je crnogorskog porijekla i crnogorske nacionalnosti, a malo je srba… Ali danas ima mnogo posrbica koje u Srbiju nijesu kročili 2 put… Tako je i sa Hrvatima u Crnoj Gori, malo je pravih Hrvata ali ih ima….

   • Potovani Tripo zao mi je ako te uvrijedi ali ti si polupismen za ove teme a to se vidi u recenicama koje si napisao….volio bih da proičtam te knjige iz kojih su tvoja saznanja…..ponekad mudar covjek kad nezna – šuti….ne izkazuje svoje nepoznavanje…hajde pokusaj saznati svoje korene…korisiti će ti to….

 3. Za vrijeme raznih uprava u Kotoru do 1918 godine katolička religija je bila državna. Ako si htio bolju dnevnicu prednost je bila ako si katoličke vjere. Mnogi su mjenjali vjeru, ali ne i naciju, crnogorci nijesu postajali hrvati prelaskom u katolike. Blažena Ozana je došla iz stare Crne Gore, ne iz Hrvatske. Takvih primjera je mnogo. Mnogi građani su prilazili komunističkoj partiji zbog boljeg posla i privilegija, isto je danas sa vladajućim partijama. To je stalni proces u našim krajevima. Da li je bolje Bokeškim katolicima da budu svoji na svome i vezani sa svetog oca Papu ili da budu hrvatska manjina porijeklom iz stare Crne Gore.

  • XXY Da počnem isočetka pomalao,
   Po pisanju i stilu rekao bih da si Bokelj ….
   Nego pomalo da ti odgovorim na navode koje si napisao,
   Istočna Hercegovina je bila 500 godina pod Turcima,valjda znaš na pravo Aga i Begova na prvu bračnu noć kod Srba u Hercegovinu naseljenu Srbima, govoriti o tome da su pravi i čisti Srbi ,njihovi potomci , složit ćeš se više je nego smiješno.
   Znači potomci tih bračnih noći počeli su naseljavati su Boku poslije Morejskog rata a do tada u Boki su većinu činili Rimokatolici :
   Nakon toga dolazi do prodora pravoslavnoga življa iz brdskoga zaleđa. No, Hrvati su uspjeli sačuvati svoju zajednicu još do kraja Prvoga svjetskoga rata. Stvaranjem Jugoslavije dolazi do uništavanja hrvatske manjine, agresivne asimilacije, odnosno serbizacije kroz jugoslavenizaciju i tzv. slavenizam.

   postotak Hrvata 1910. postotak Hrvata 1991.
   Kotor 69% 7,68%
   Perast: 73% –
   Tivat: 95% 19,53%
   Dobrota: 65% –
   Herceg Novi: 70% 2,41%
   Prčanj: 87% –
   Stoliv: 72%
   Putopisac Grof P.A. Tolstoj putovao je Bokom kotorskom pod kraj 17. st. Njegovi zapisi vrlo su autentično svjedočanstvo o etničkom sastavu bokeljskog stanovništva. U njegovo doba u većini primorskih mjesta u zaljevu živjeli su Hrvati, ali su kao posljedica oslobađanja Risna i Herceg-Novog iz turskih ruku počela srpska naseljavanja u priobalju. Tolstoj tako piše da je “daljše od Ercegnovog put ležal mimo beregov zaselenih Horvatima do Perasti v albanskom knjaževstve”. U Perastu i okolini našao je Turaka, kazao je da tu “život Turki”. To što je Tolstoj vidio posve je podudarno impresiji koju je iznio biskup Andrija Zmajević. Po njemu su neki od tih ljudi koji su preostali iz doba turske vlasti u dijelovima Boke kotorske bili vrlo pismeni i naobraženi pa je biskup od nekog prijatelja iz Rima naručio za njih Bibliju na arapskom jeziku želeći ih uvjeriti u istinu kršćanstva. U brdskim selima iznad priobalja Tolstoj je uočio mnoga srpska naselja i to, kako on veli, da oni “živut meždu velikih i visokih kamenih gor”. Tolstojev opis posebno je dragocjen jer svjedoči o činjenici da su katolici u mnogim bokeljskim naseljima bili starosjedioci, a da su Srbi, kad ih je uočio na koncu 17. st., bili nastanjeni visokim gorama. Zanimljivo je da Tolstoj Srbe od Hrvata ne razlučuje po vjeri jer uz njihova etnička imena osjeća potrebnim reći i koje su vjere bili, misleći pri tom da bi oni mogli biti i jedne i druge vjere bez obzira na narodnost. Ta spoznaja baca sasvim novo svjetlo na etnogenezu Boke kotorske, a posebno kad se zamijeti da Tolstoj sasvim prirodnim smatra što bokeljski Srbi “platje nosjat hrvatskoje”, da su im žene “podobni hervackim ženam v platje i v obiknostjah”. Bokelji su se bavili prepisivanjem dubrovačkih djela. Marko Balović prepisao je još 1728. Gundulićevog Osmana shvativši mu nacionalni značaj. Nikola Burović prepisivao je starije dubrovačke tekstove i spasio od uništenja Vetranovićevu Istoriju od Dijane (jednu od najstarijih hrvatskih drama) nađenu u nekom milanskom antikvarijatu tek 1980-ih. Danas se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Andrija Balović pokušao je napisati jednu kratku povijest Dalmacije.
   Što se tiče Njegoša on to nije rekao niti je to napisano već je rekao ,”Srbin Srbinu na čast ukazuje”
   ali istorijeske činjenice kažu i ovo;
   Njegoš je smatrao i Srbe, Hrvate, Bošnjake, svojom braćom, inače, najviše se družio sa Hrvatima, nikad nije kročio nogom na teritoriju Srbije, bio je suprotan politici koju je vodio Miloš Obrenović, koji je prijetio da će sa turskom vojskom napasti Crnu Goru.
   Naime, Petar II Petrović Njegoš je, pozivajući »na dvoboj« svog učitelja Sima Milutinovića Sarajliju, iskazao vlastito poimanje crnogorske državne i nacionalne slobode, časti i ponosa i ovim riječima:

   »A DA ČOČE, BOŽIJA TI VJERA, ZNAM JA TU VESELU SRBADIJU, NO KUD SU JOJ TI SINOVI JUNACI BILI, DOK JOJ NIJE BOG DA KARAĐORĐA? TA VI SVI TAMO FASTATE JEDNOGA NJEGA JUNAŠTVOM; A KAD VI BOG NJEGA UZE IZMEĐU VAS, A VI SVI SUNOVRAT U TURSKI JARAM OPET!

   NO KRŠNA I SIROMAŠNA CRNA GORA NE HAJE NI ZA NEMANJE NI ZA MURATE NI ZA BUNAPARTE; ONI SVI BIŠE I PREMINUŠE, I MAČ SVOJ O CRNOGORCE ĐEKOJI OPITAŠE, PA NESTAŠE, A CRNA GORA OSTADE DOVIJEKA I STRAŠNOGA SUDA, U SVOJOJ VOLJI I SLOBODI; A TO TI JE U SLAVI«.
   Što se tiče Vaska Kostića ,mrzitelja Rimokatolika i Hrvata, iako mu je Hrvat oženio kćerku,taj falsifikator nije nikad napisao u tome kako su Pravoslavni Bokelji bili u Austrougarsku vojsku i kako je u “Srpski Grbalj” bio 7 SEDAM dana u žalosti povodom smrti FRANCA JOZEFA.
   Nije nikad lažavi ksenofob ,hrvatofob, Vasko Kostić napisao ko je i zašto uništio bistu Bizzantija borca protiv Turaka i ko je uništio Grbove Lavove po Kotorskim zidinama,
   Da je Bizzanti bio Pravoslavac Bista mu ne bi bila uništena u komade i prosuta po zalivu nego bi danas bile Litije po Kotorskim ulicama.Kada su se uništavavli Lavovi-grbovi uzeli su i jednog Škaljara kako to ne bi ispalo da je na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, pored oravčana i grbljana koji su učestvovali u tome.
   Da ne govorim o izbacivanju katoličkih oltara od strane popova Srpske crkve iz crkava,Svete Neđelje u Kamenarima,Svetog Luke u Kotoru itd. Nemanjićka tradicija još uvijek prisutna zar ne…
   Sve se to radilo tada a i prije KULTUROCID protiv rimokatoličke kulture da bi se napravilo mjesto onoj drugoj.Danas Amfilohije zida Srpske crkve đe ih nikad nije bilo da se prikažu lažne činjenice i da posrbuje teritorije radi čitavog Svijeta a za bruku i sramotu svoju i države Crne Gore koja to dopušta.
   Nemanjići su došli kao okupatori, sam Njegoš je to čak napisao, na ovim prostorima a Venecija na poziv Kotorana i to sedam puta upućen poziv,provjeri u kotorski Arhiv,isto tako Austrija nije došla kao okupator več je dobila teritoriju Boku kao rezultat dogovora Velikih sila i na odobrenje Rusije ,
   Tako ti je to bilo moj XXY ,sve ostale priče su obične lažavine i izmišljotine,
   XXY nemoj da pišeš gluposti jer vidim nijesi dobro upućen a ja sam doktorirrao na povijesti Boke,
   Ko je to sve dočekivao okupatore,italijanske fašiste,je si li čuo za Joanikija Lipovac koji je na Cetinje dočekao radosno Italijanske fašiste,kasnije bio strijeljan a prije nekoliko proglašen za Bokeškog mučenika.
   Nego da ne duljim ,ostavi se pisanja prepisivanja neistina i proizvoljnih mišljena baziranih na mržnji.
   Za kraj da li znaš XXY zašto u onim djelovima Boke koji su bili pod Turcima, Orahovac, Risan,od Kamenara sa Herceg Novim, Luštica ,Grbalj ,danas su u većini velikosroski nacionalisti a u onim djelovima koji su bili Hričćanski dakle pod Venecijom ,dobronamjerni i tolerantni,zašto je to tako,što ti misliš ?
   Pozdrav Tripo

   • Evo da pocnemo od H-Novog osnavali ga Srbi iz BiH 1382 i naselili kad jos nije bilo Turaka na ovim prostorima.
    Bokom vladali Nemanjici Srbi iz Zete skoro 200 god kad nije bilo Turaka na ovim prostorima.
    Srpski kralj Bosne Tvrtko takodje vladao Bokom kad nije bilo Turaka.
    Veliki dio Srba se naselio u Boku upravo kad su Turci poceli dolaziti u Hercegovinu da bi izbjegli Zulum.
    Zakon prve bracne noci je postojao ali ko ga je postovao ,Srbi su zivjeli po selima a oni u blizini Aga i Begova su se poturcili da nebi bili matletirani.
    Kad vec poznajes istoriju trebao bi znati da je bilo nepisano pravilo da ako bi neka zena ili djevojka Hriscanka bila silovana od strane Turaka i ako ostane trudna da se to dijete udavi na porodjaju.
    Danas je nauka o genetici toliko uznapredovala da se po muskom Y hromozomu moze ici daleko u istoriju porijekla.
    Upravo se mislilo da ima dosta turskih gena u Srbiji ali se dokazalo da mnogo manje nego se prepostavljalo i da vise srpskog gena ima u Turskoj nego obratno jer su se poturceni Srbi tamo iseljavali a Galipolje su Turci naselili Srbima sa okoline Morave ti Srbi su tamo primili islam dobili zemlju itd a njihovo potomci su Turci ali cuvaju pricu o svom porijeklu .Prvi put sam tu pricu cuo od Turaka srpskog porijekla koje sam upoznao jednom prilikom u SAD-e iznenadio sam se ,ima ih par miliona u Turskoj.
    Kod Hrvata gen tipican za Hrvate je najvise zastupljen kod kajkavaca cakavaca ,u Madjarskoj ,madjarizovani Hrvati ,Sjevernoj Italiji a ovo Jugoistcnije pokazuje veli postotak srpskog gena.

    U Boki svi popisi govore da je uvijek kroz istoriju bilo ¾ pravoslavnih Srba ¼ katolika eventualno 2/3 naprema 1/3 .
    I don Niko Lukovic je tako pisao.
    Svi u Boki vrlo dobro znamo da se i dan danas u Kotorskom i Novskom Sudu koristi austrijski katastar kad se ne moze rijesiti neki imovinsko pravni problem.
    A-U je vodila evidenciju o svakom kamenu ,kanalu ,medji ,kuci itd cak je bio i katastar stabala maslina svako stablo je bilo katarstrski registrovno.
    Ocu reci da je ta ista administracija isto tako dobro vodila brigu o popisu i porijeklu stanovnistva.
    Tacno se zna po prezimenima odakle je ko.
    Za vecinu dansnjih Hrvata u Boki se tacno zna odakle su ko je iz Orje Luke ,ko sa Durmitora ,sa Njegusa ,Cuca ,Bjelica ,Crmnice ko je od Grbaljskih ,Lustickih ili Krtoljskih Srba Itd.
    Kazete bilo je vise Hrvata u Boki nego Srba ako to stvarno mislite onda mi niste jasni.
    Samo Grbalj ima sela i stanovnika vise nego ostatak kotorske opstine.
    A dje su Krtoli,Lustica,Oravac ,Risan ,cijela H-Novska rivjera sa zaledjem,pa Krivosije,Kavac,a i Pastrovici su bili administrtivno u Boki.
    Spiminjete 1910 a Srbi Bokelji jedni od osnivaca Crkve Sv Spiridona 1751 u Trstu ,Gopcevici ,Vojinovic ,Vucetici itd ,danas postoje njihove palate ,najcuvenija je Palata Gopcevica na trgu Ponte Rosso.
    Bila je zajednica Bokelja San Franciska pocetkom 20 vijeka.Dosta Bokelja je tamo bilo uglavnom iz H.Novog ,Lustice ,Grblja znam jer su I moji djedovi bili tamo I mnogi dolazili kao dobrovoljci u I Sv ratu.
    A kazeta da Srba nije bilo ni u Boki.
    Bilo je i katolika niko ne osporava ali manje nego pravoslavnih, a i ti katolici kolko su stvarno Hrvati pitanje je.Mozda ima kod Srba ko nije izvorno Srbin ali mnogo manje nego li kod Hrvata koji nisu izvorni Hrvati.
    I u Dubrovniku su kroz njegovu istoriju dominirali Srbi katolici nesto malo Srba pravoslavaca i tako vijekovima do nazad 100 godina. Uzmite popis Dubrovnika iz A-U 1890-te.
    Spominjete Njegosa pa i Petrovici su iz BiH dosli na Njeguse i 200 g vladali Crnom Gorom kao srpska dinastija u srpskom duhu a sto to danas ne odgovara nekima to je stvar dnevne politike a ne vjekovne istorije.
    Najvise pokatolicavanja je bilo za vrijeme Mlecana oni sui mala razne lukave metode ,doduse nisu bili surovi kao Turci.
    Nudili su razno razne beneficije a pogotovo u gladnim nerodnim godinama.
    Kad nebi te metode upalile onda bi davali zemlju na koriscenje bez ikakvih zahtjeva.
    Onda bi sacekali par godina ili jednu generaciju u familiji da svi dobro naviknu na rad i dobar prihod od imanja i onda bi rekli znate morate vratiti to imanje ili primiti katolicku vjeru i imanje zvanicno postaje vase vlasnistvo.U familiji dosta gladnih usta navikli dobro da jedu i ko ce reci NE.!?
    Ono imanje PD Boka preko puta aerodroma sto se vracalo potomcima vlasnika postoji prica da je na taj nacin postalo vlasnistvo familija koja imaju prezimena ista kao u Grbalj i cak su i rodbinske veze odrzavali sa Grbljanima istog prezimena, a danas su katolici i mislim Hrvati.
    A dosta doseljenih momaka iz CG bi se ozenilo za katolkinju i dosli zivjeti kod tazbine i onda bi tazbina tu djecu krstila u katolicku crkvu a prezime bi ostalo po ocu.
    Spominjete Zmajevica pa njemu i dan dans na bisti pise Nadbiskup Barski I Primas Srpski, a i Zmajevici su iz Katunske nahije.
    Itd itd u svakom slucaju volim se raspravljati o istoriji inace a pogotovo o Boki ,Bokelj sam imam prijatelja ,kumova, rodjaka Bokelja i katolika Hrvata i pravoslavaca Srba i ne mrzim nikoga i volio bi da i jedni i drugi ovo Srbin i Hrvat drzimo po strani a da vise forsiramo “Bokeljstvo”.
    Pozdrav.

    • XXY Nijesi mi odgovorio na postavljena pitanja u vezi Bizzanta,
     Izbacivanju katoličkih oltara iz Crkava,
     Zašto su u mjestima u Boki koje su Turci držali ,danas gotovo svi nacionalisti,
     Zašto su Grbljani bili 7 dana u žalosti za Franc Jozefom ?
     Srbi Bokelji u austrijskoj vojsci, Grbljani, Krivošijani ?
     Zašto su lomljeni grbovi-lavovi po kotorskim zidinama ?
     O dočeku Mitropolita Joanikija Lipovac na Cetinje talijanskih Fašista ?
     Ma nema veze idemo dalje,
     Ja ću tebi na svako odgovorit,
     Nisam pisao da u Boki nije bilo Srba nego da u Boki oni koji se pišu Srbima oko 50 do 70 % zavisi od područja nisu ni Slaveni a kamoli Srbi.
     Tako istoričari pišu a ja ih samo citiram.
     Oni su se osjećaju Srbima zato što im je vjera Srpska a po automatizmu Srpske crkve svako ko je srpske vjere postaje Srbin.
     Pravoslavna univerzalna vjera ne postoji sve su podjeljene na nacionalnoj osnovi i imaju nacionalni prefix koji su dobili za pare, mnoge Pravoslavane Crkve sa nacionalnim prefiksom su u lošim i čak neprijateljskim odnosima.
     Sa tim nacionalnim prefiksom su se udaljile od izvornog Hrišćanstva jer je Isus Krist rekao u Novom Zavjetu ;nema više ko Židov ko Grk ,svi jednaki pred Bogom,jedna vjera za sve.
     Upravo Srpska Crkva najviše insistira na to tome Srpska i ko je veći ili manji Srbin i to im je najvažnija stvar u svojoj doktrini.
     Što se tiče bračne noći nije tačno da su Age i Begovi silovali već su bili dočekivani u srpske domove sa bogatom trpezom kao ukazivanje časti što je došao da provede prvu bračnu noć sa mladom.
     Da su ubijali novorođenče nisam čuo a to bi skupo platili opet od strane Aga i Begova,pročitaj malo bolje o tome.
     Oni koji su prešli na Islam to pravo nad njima nijesu imale Age i Begovi.
     Grbljani i Luštičani su oko 70 % neslovenskog porijekla pa neznam o kojoj to srpskoj većini pričaš, mnogi grbljani znaju za to svoje neslovensko porijeklo.
     Zaista je nauka dobro uznapredovala i milo mi je da to priznaješ u vezi genetike jer to ne priznaje Srpska crkva osim kad joj to odgovara.
     Moj prijatelj je radio test i otkrio da ima samo 15 % posto slavenske krvi a najviše ilirske ,on je inače iz Crmnice a zamisli što bi tek ostalo od Srba u Boki kad bi se testirali ,ne bi Boka imala ni Slavensku većinu a kamoli Srpsku.
     Inače u Kotor su vazda Romani činili većinu,mnogi su za vrijeme Nemanjića prešli na Srpsku vjeru da bi bolje prošli,kao Dubrovčani koje spominješ,
     pisali su se kao Srbo katolici jer je tada bila srpska hegemonija i bilo je dobro biti Srbin radi posla i beneficija a ne zato što su to bili svojim porijeklom,jer da je to istina danas bi u Dubrovnik imali oko 100 pravoslavnih crkava i na prste katoličkih a znamo da je situacija na terenu upravo obrnuta.
     Čak i za vrijem Austrije biti Srbin je bolje bilo ,najviše srpskih crkava je napravljeno za vrijeme Austirje u Boki,
     Znaš li zašto je na jednoj sahrani visokog Austrijskog oficira u Škaljarima na gradskom groblju ,pjevalo Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” ,
     Znaš li zašto XXY ?
     Austrija je lukavao privilegovala Srbe zato što je znala da će Srbi gušiti vjekovnu težnju Hrvata za svojom državom.I pored svih tih napora nisu uspjeli,danas je Hrvatska priznata kao samostalna država.
     Danas imamo tragikomičnu situaciju u Boki najviše u Kotoru da Talijani i Austrijanci prelaze na Srpsku vjeru postaju srbima i uzimaju srpske krsne slave,a krsne slave su običaj samo kod Srba i Crnogoraca i nijednog drugog pravoslavnog naroda.
     Valjda to znaš,
     I malo je to nego su još i postali velikosrpski nacionalisti da bi se uklopili sa programom i doktrinom Srpske crkve na ovim područima.
     Grbljani ,Tivćani,Kavčani su bili kmetovi kotorske gospode,neki su po toj kotorskoj gospodi dobijali prezimena kao Bućini po kotorskoj gospodi Buća,ovo je samo jedan primjer,kasnije kako su bile reformacije i revolucije ,te posjede su prebacili na sebe a najveća završna pljačka tih posjeda je bila sa dolaskom komunizma na ovim prostorima.
     Da ne zaboravim Don Nika Lukovića,
     On je propagirao teoriju o srpskom porijeklu Bokelja zato jer je živio za vrijeme srpskih dinastija pa je to bila fina priča da bi imao poštovanje od istih,čak je njegovom inicijativom podignut spomenik Kralju Aleksandru na katoličkom groblju na Prčanju,koji paradoks ali je dokaz da je propagirao srpstvo da bi imao poštovanje od istih a ne zato što je to bila istina.
     Danas toga spomenika više nema…
     I ja sam Bokelj imam prijatelja svih konfesija a na povijesti Boke mogu da pišem danima ako treba i to sve sa argumentima.
     Pozdrav upućuje Bokelj Bokelju,

 4. Problem je u tome što se pokušava na svaki način dokazati da su svi građani Boke Kotorske, katoličke vjere, Hrvati! “Stari”, dobro poznati pokušaj izjednačavanja pripadnosti vjere i nacije (u pokušaju ovladavanja prostorom).

   • Oprosti, sad tek procitah tvoje osyale komentare. Tako da ono sto sam napisao ‘uz duzno postovanje’ povlacim. Kako tr nije sramota da tako nesto pricas? Cekaj, sto treba, silom na sramotu da svi postanemo katolici, ili ne daj Boze hrvati? Aj pomalo, po ovome kako pricas ne bih rek’o da si iz Kotora. Fukaro

    • Kotoranin iz Berana u nedostatku argumenata na kraju teksta nazivaš me imenom sa kojim su ti nazivali tatu, đeda i prađeda a ti još na kvadrat.
     Po pisanju kao da si neki od Ristovih Talibana,ko to koga ćera da postane Katolik ili Hrvat ? osim Risto sotona da se svaki pripadnik srpske vjere naziva Srbinom iako su bez srpskijeh gena i porijekla.

 5. O vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti Bokelja najbolje se moze naći u knjizi velikog Bokelja don Nika Lukovića BOKA KOTORSKA izdatoj 1951 godine gdje je sve objašnjeno na strani 15. ;; Tako iz popisa stanovništva se vidi da je većina stanovništva porijeklom iz Crne Gore i Istočne Hercegovine. Bilo je manjih doseljavanja iz Albanije a pojedinačnih iz Dalmacije i drugih krajeva bivše austrougarske carevine…..po vjerskoj pripadnosti su 3/4 pravoslavni i 1/4 katolici……” Široko bi bilo pisati ko je u Boki bio u antičko doba…u Boki su se do dolaska Slovena smenjivali Iliri, Rimljani, Vizantijci i Goti……i u tom periodupa znacajan trag su ostavili Rimljani i crkva koja nije bila još podjeljena….u srednjem vijeku prisutni su Nemanjići i bosanski kralj Tvrtko…..od kojih se Kotor odvaja uz pomoć Mletačke republike i postaje samostalan……pa dolazak Mlečana koji u velikoj mjeri potkupljuju stanovništvo davajući im prelaskom u katoličku vjeru razne benefite i uništava mnoge značjne objekte pravoslavne kulture iz Vizantiskog i Nemanjićkog doba ili ih prisvajaju…..pa tako dalje i dalje kada Bokom i dijelom nje vladaju Turci, Španci, Francuzi, Rusi, Austrougari i neznam ko sve još…..ali nigdje se i nikad ne pominje Država Hrvatska ni do danas, i nema tog istorijskog podatka. I odakle u poslednje vrijeme izravnavanje vjere i nacije posebno izjednačivanje katolika sa hrvatskom manjinom. Taj politički pamflet je nastao u ne tako davno vrijeme i on je “trend” sadašnjeg trenutka. Oni koji se osjećaju Bokelji treba da ostanu svoji na svome.

  • Veliko iznenađenje je izazvala knjiga, koju je autor proglasio da je monografija, a ustvari je foto album, pod nazivom “Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj”, a koja je štampana prije tri godine. Ustvari je autor prikazao fotografije vjerskih objekata-rimo katoličkih crkava u Boki Kotorskoj. Nevjerovatno da i rimo katoličke objekte u Boki Kotorskoj pokušavaju prikazati kao “Hrvatski objekti u Boki kotorskoj”. I pri tom država Crna Gora ne reaguje, naprotiv štampanje knjige je pomoglo Ministarstvo za kulturu Crne Gore!
   Pitanje: Da li bi isto takva reakcija bila kada bi “neko” objavio knjigu koja bi prikazala pravoslavne vjerske objekte u Boki Kotorskoj sa nazivom “Srpski vjerski objekti u Boki Kotorskoj”?

  • Identitet Bokeljske mornarice karakterizira višeslojnost. U njenoj više nego tisućljetnoj opstojnosti nije moglo biti drugačije. Ako izostavimo stalnu, već od srednjega vijeka prisutnu tradiciju, kao povijesni ali ne primarni i sigurni izvor, Bokeljska mornarica svoje početke vezuje za epigrafski sigurne izvore iz godine 809. ili zavisno od čitanja 805, odnosno za prijenos relikvija Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Njen prvi dokumentovani pisani spomen se javlja godine 1353. Tada se spominje kao Pia sodalitas naviculatorum Catharensium – Pobožno udruženje kotorskih pomoraca. Prefiks pia (pobožna) u bitnome određuje njen karakter kao vjerske bratovštine – institucije koja je poznata samo Crkvi na Zapadu. Ta njena duhovna konstanta je prisutna do danas. U središtu te duhovnosti je proslava gradskog zaštitnika Sv. Tripuna, u formi koja se kroz povijest sasvim sigurno mijenjala, ali u svojoj najdubljoj matrici ostajala sačuvana u plesanju Kola Sv. Tripuna ili Kola Bokeljske mornarice, u biskupovom blagoslovu i njegovom ulasku u kolo i izgovaranju Pohvala (Loda) u čast Bogu, Bogorodici i Sv. Tripunu. Bez ovih komponenti Bokeljska mornarica bi ostala samo folklorna udruga koja se ni u čemu ne razlikuje od ostalih folklornih udruga diljem svijeta. Potrebno je naglasiti da Kolo Sv. Tripuna nosi u sebi karakteristike arhaičnog obrednog plesa. To je prvi uočio dr. Urban Raffaelli u brošuri Il ballo di san Trifone (Zadar, 1844.), a potvrdila u svojim istraživanjima u novije vrijeme etnokoreolog Milica Ilijin, stalni suradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Ona o Kolu Sv. Tripuna piše u Spomeniku, SANU CIII (Beograd, 1953., str. 249).

   Dakle, Bokeljska mornarica je dio katoličke kulture. Njen prvi poznati Statut Liber fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo koji datira iz 1463. godine, stavlja je pod zaštitu Sv. Nikole sa željom da ime Boga Svemogućega uvijek bude slavljeno. Slavljeno i obrednim plesom, koji predstavlja gestovnu simboliku i neverbalnu komunikaciju s Bogom i svecem zaštitnikom. Kolo karakteriziraju i slike – figure koje ga vezuju uz more i oluje na njemu. Ono je svojevrsna priča o dolasku relikvija Sv. Tripuna koja se ponavlja iz godine u godinu, a protagonisti te priče su mornari, danas ne obvezno i u strukovnom smislu.

   Na upit koji se ovih dana, s pravom, u brojnim sredstvima javnog priopćavanja može čuti čija je Bokeljska mornarica, odgovaramo: Bokeljska mornarica je dio katoličke tradicije koju u Boki predstavlja Kotorska biskupija. Ona je duhovno dobro koje kroz povijest nitko i nikada nije pokušao negirati osim ateističke ideologije od 1947. do 1989. godine. Istina, kroz povijest ona je bila povremeno zabranjivana i ukidana od strane raznih država, ali nikada radi povezanosti s kultom i proslavom Sv. Tripuna, kao što su to učinili komunisti 1947. godine odvajajući je od Crkve i tako pretvarajući je u folklornu udrugu. Imajući to u vidu, tadašnji admiral Rudolf Gjunio pečat Mornarice daje na čuvanje Kotorskoj biskupiji i više nikada ne oblači admiralsku uniformu. Nije htio biti, bez obzira koliko ga je članova mornarice podržalo u tom trenutku, a podržao ga je samo ađutant Mirko Homen, dio institucije koja gubi svoju osnovnu svrhu. Pečat je sačuvan do danas, kao svjedočanstvo o vremenu za koje nismo sigurni da je ostalo samo dio prošlosti.

   Razjasnili smo vjerski karakter mornarice. Za razumijevanje etničkog identiteta njenih članova potrebno je poznavanje uzroka i posljedica revolucionarne 1848. godine u Europi i buđenja moderne nacionalne svijesti.

   U Boki se ona prvo javlja među pravoslavnim žiteljima koji se identificiraju sa Srbima, a podstiču je Vuk Karadžić i njegovi suradnici na ovim prostorima. Pa tako, 1860. godine oni najprije napuštaju Bokeljsku mornaricu (njih oko 40) i formiraju Srpsku gardu. U to vrijeme, Bokeljska mornarica je brojila 300 članova. U proslavi Tripundana, u narodnim nošnjama sudjelovalo je oko 150 članova (Jar. Parall, Bokeljska mornarica i Tripundan, Kotor, 1899., str. 27). On navodi da su članovi Bokeljske mornarice bili iz sljedećih mjesta: Kotor, Špiljari, Škaljari, Dobrota, Muo, Prčanj, Stoliv, Lastva, Tivat i Krašići. Perast je imao svoj neovisni odred. Gore navedena mjesta su bila većinski katolička što se vidi iz popisa od 17. VII. 1850. godine. Upravo je to bilo vrijeme nacionalne diferencijacije, te se katolici većinski izjašnjavaju kao Hrvati. A svi zajedno 1848. za ujedinjenje Dalmacije i Boke Kotorske s Hrvatskom što biva potvrđeno 12. VI. 1848. velikom skupštinom na Prčanju a osnaženo dolaskom i sjajnim dočekom hrvatskog bana Josipa Jelačića 1849. godine u Boku (Anton Milošević, Boka i ustavni pokret, Narodni list, Zadar, 1912., str. 69).

   Statistika vjerske pripadnosti ovih mjesta iz 1850. godine glasi:

   Mjesto: Katolika: Pravoslavnih:

   Kotor s Špiljarima 1430 1171 (vojnika 1050)

   Škaljari 489 13

   Dobrota 1196 0

   Muo 498 65

   Prčanj 1080 123

   Gornji Stoliv 284 0

   Donji Stoliv 358 65

   Lastva 838 23

   Tivat 718 30

   Krašići 197 0

   Perast 659 173

   U dnevnom listu „Pobjeda“ od 25. XII. 2017. godine, Admiralat i Upravni odbor Bokeljske mornarice pišu da je Boka krajem XVII. stoljeća obuhvaćala prostor od Sutomora do Sutorine, te da su katolici činili trećinu stanovništva. Što se tiče Bokeljske mornarice ovaj podatak ne predstavlja nikakav pokazatelj jer iznesena statistika potvrđuje da se članstvo Bokeljske mornarice regrutiralo iz većinski katoličkih mjesta.

   Upravo zbog izlaska pravoslavnih iz Mornarice 1860. godine, koji je uslijedio zbog neprihvaćanja sudjelovanja Bokeljske mornarice u proslavi Trojičinog dana u Kotoru, kapetan Pavao Kamenarović 1866. godine piše pjesmu Dan odvjetnika Kotorskog i poziva pravoslavne da se vrate u Mornaricu ovim riječima: …svi zajedno, svi u kolo, rukama ruke pružimo, potvrdimo svim okolo da bratsku slogu vriježimo. Srpska garda nikada nije plesala Kolo Sv. Tripuna jer ga nije smatrala svojim. Hrvati Bokelji nisu nikada promijenili naziv Bokeljske mornarice u Hrvatska mornarica, nego su i dalje ostali otvoreni za sve druge koji žele prihvatiti Statut Bokeljske mornarice i tradicionalne vrijednosti koje ona baštini. U sklopu ovih dešavanja je i izgovaranje Loda od 1871. godine na hrvatskom jeziku, a ne kao do tada na talijanskom (Prof. G. Zarbarini, La festa di San Trifone, Spalato, 1888., str. 34). Prisutnost hrvatskog jezika u Boki u arhivskim izvorima i historiografiji može se pratiti od XV. stoljeća. Mi iznosimo samo jedan primjer. Godine 1740. nailazimo na Antuna Paskvalija, pripadnika kotorskog plemstva koji se ćirilicom, jednim od tri hrvatska pisma, potpisuje kao istomačitelj od jezika harvatskoga (IAK, UP LXI, 1144). Godine 1878. pjevačko društvo Jedinstvo u Kotoru dobiva prefiks srpsko, a deset godina kasnije počinje u Boki osnivanje kulturnih društava s hrvatskim prefiksom.

   Nakon ovoga izlaganja dužni smo još jedan odgovor na upit čija je Bokeljska mornarica. U najvećoj mjeri, od godine 1860. Bokeljsku mornaricu su sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe, pripadnici Katoličke crkve i Hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih koji su se u nju ugradili i s njom identificirali. Ona zasigurno danas jeste nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Crne Gore, ali ne i crnogorsko nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe. Tu razliku pravi i sama gramatika. Bene docet qui bene distinguit – dobro uči, tko dobro razlikuje. Time se ne osiromašuje već obogaćuje kulturna baština u Crnoj Gori. U suprotnome, sintagme poput multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost gube svoj smisao i nemaju uporište, jer ako je sve crnogorsko čemu se pozivati na njih. One onda predstavljaju samo predmet političke igre, za prikrivanje drugih ciljeva.

   • Njen prvi dokumentovani pisani spomen se javlja godine 1353. Tada se spominje kao Pia sodalitas naviculatorum Catharensium – Pobožno udruženje kotorskih pomoraca. Prefiks pia (pobožna) u bitnome određuje njen karakter kao vjerske bratovštine – institucije koja je poznata samo Crkvi na Zapadu. Ta njena duhovna konstanta je prisutna do danas.

    Od 1185 do 1371 Kotor je u Srpskoj Carevini Nemanjica koja po tvome rusi sve sto je Katolicko i prevodi u Pravoslavlje pa kako onda se javlja onda spomen 1353 o Poboznom katolickom udruzenju kotorskih pomoraca, kako prezivjese tih skoro 200 god Nemanjica?
    To je tacno jeste Pobozno udruzenje kotorskih pomoraca koji su uspjesno obavljali svoje djelatnosti i pomorske i duhovne ,nije im Srpska Carevina smetala nego naprotiv pomagala jer su kao pomorci imali koristi od Kotora kao glavne luke Carevine.

    Bokeljska mornarica je dio katoličke tradicije koju u Boki predstavlja Kotorska biskupija. Ona je duhovno dobro koje kroz povijest nitko i nikada nije pokušao negirati osim ateističke ideologije od 1947. do 1989. godine. Istina, kroz povijest ona je bila povremeno zabranjivana i ukidana od strane raznih država, ali nikada radi povezanosti s kultom i proslavom Sv. Tripuna, kao što su to učinili komunisti 1947. godine odvajajući je od Crkve i tako pretvarajući je u folklornu udrugu. Imajući to u vidu, tadašnji admiral Rudolf Gjunio pečat Mornarice daje na čuvanje Kotorskoj biskupiji i više nikada ne oblači admiralsku uniformu. Nije htio biti, bez obzira koliko ga je članova mornarice podržalo u tom trenutku, a podržao ga je samo ađutant Mirko Homen, dio institucije koja gubi svoju osnovnu svrhu. Pečat je sačuvan do danas, kao svjedočanstvo o vremenu za koje nismo sigurni da je ostalo samo dio prošlosti.

    Period 1947-1989 pocasni clanovi komunisti ateisti ????
    Prvi koji je dobio čin počasnog admirala bio je kasniji doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, trostruki narodni heroj i maršal Jugoslavije JOSIP BROZ TITO, vrhovni komandant Narodno-oslo¬bodilačke vojske i partizanskih odreda tokom II svjetskog rata, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih koji je u periodu hladnog rata i blokovske podjele sprovodio politiku aktivne i mirne koegzistencije među narodima svijeta. Odluka o njegovom proglašenju donesena je krajem 1972. godine, a 5. januara 1973. godine delegacija Bokeljske mornarice, koju su predvodili tadašnji predsjednik Pred¬sjedništva Mato Petrović i admiral prof. dr Vladislav Brajković, uručila je Titu povelju i uniformu admirala prilikom njegovog boravka u Miločeru. Od toga vremena je odred mornara Bokeljske mornarice predvo¬đen časni¬cima odavao počast svom počasnom admiralu Josipu Brozu Titu prilikom svakog njegovog boravka u Boki Ko¬torskoj.

    Desilo se tako da se Tito prilikom jednog od svojih boravaka u Igalu tokom ljeta 1976. godine sastao sa predsjednikom Državnog savjeta socijalistički orijentisane Republike Gvineje Bisao, pukovnikom Luisom Kabralom, koji je dana 1. juna posjetio Kotor i Pomorski muzej Crne Gore, u kome je održana svečana sjednica Predsjedništva Bokeljske mornarice na kojoj je donesena odluka da se LUIS KABRAL proglasi za počasnog admirala. Međutim, povelja i uniforma admirala uručena je Luisu Kabralu tek u aprilu 1979. godine, prilikom posjete republici Gvineji Bisao zvanične državne delegacije SFRJ, u čijem su sastavu bili predsjednik Predsjedništva Bokeljske mornarice Mato Petrović i viceadmiral dr Slavko Mijušković.

    Još jedan istaknuti društveno-politički radnik tadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije i Socijalističke republike Crne Gore, VIDOJE ŽARKOVIĆ (1927–2000), prvoborac i vojni rukovodilac, predsjednik Izvršnog vijeća i Narodne skupštine SRCG, član Predsjedniš¬tva SFRJ, sekretar i predsjednik Centralnog komiteta Sa¬veza komunista Crne Gore i predsjednik Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, bio je 1986. godine proglašen za počasnog admirala Bokeljske mornarice na sjednici Predsjedništva u zgradi Jugooceanije, kojoj je kratko vrijeme i prisuistvovao.
    Na sjednici Predsjedništva Bokeljske mornarice, odr¬žanoj dana 14. aprila 1978. godine u Kotoru, data je inici¬jativa da se VELJKO MILATOVIĆ, predsjednik Predsjedništva Socijalističke republike Crne Gore, proglasi za po¬časnog viceadmirala Bokeljske mornarice. Kod davanja predloga istaknuto je da je Veljko Milatović istaknuti re¬volucionar, narodni heroj i komunista, koji je kao prvi predsjednik Predsjedništva SRCG dao veoma veliki doprinos u afirmaciji Bokeljske mornarice tako da ona njego¬vom zaslugom nastupa na svim dočecima maršala Tita i drugih šefova država kada posjećuju Kotor i Boku. On je uvijek spreman da na naše traženje primi delegaciju Bokeljske mornarice i pruži savjet i pomoć. Naročita je njegova zasluga na afirmaciji Bokeljske mornarice kod druga Tita za predaju raporta i za davanje Bokeljskoj mornarici odgovarajućeg tretmana u socijalističkom samoupravnom društvu. Svečano proglašenje je uslijedilo 10. septembra 1979. godine.
    Za posebne zasluge na stvaranju i razvoju pomorstva i pomorske privrede u Kotoru dana 11. februara 1984. godine Pred¬sjednišvo Bokeljske mornarice donijelo je odluku da se za počasnog viceadmirala proglasi član Savjeta SR Crne Gore SAVO STAROVIĆ (1914–1990), prvoborac, politički radnik i funkcioner, pokretač akcije za decentralizaciju trgovačke mornarice i formiranje parobrodarskog preduzeća Jugooceanija u Kotoru, čiji je direktor bio od 1956. do 1974. godine.

    Predsjedništvo Bokeljske mornarice na istoj sjednici od 11. februara 1984. godine donijelo je odluku da se za počasnog viceadmirala proglasi član Savjeta SR Crne Gore BOŽIDAR-DARO PETKOVIĆ, prvoborac i politički radnik, dugogodišnji pred¬sjednik opštine Tivat i tamošnje Podružnice Bokeljske mornarice, aktivni major Mornarice.

 6. Ova Petir je potegla mačka za rep. Katolici Boke će se sami određivati koje su nacije i šta ih veže za Hrvatsku.Zamutit će “slavnu prošlost” ove kulturne udruge pa će se neko sjetiti da su sa Austrijom zajedno napadali Lovćen,što im do sada niko nije prigovarao. Oni će morati sami odgovoriti zastupnici Petir i eventualno joj se zahvaliti za brizi. Ova intervencija kod EU bi mogla poremetiti i finansiranje Bokeške mornarice.U svakom slučaju im nije napravila uslugu.

  • Vlajko,
   A što ćemo sa ovima što su pljačkali pod okriljem noći, Dobrotu,Orahovac,Ljutu ,Gornji Grbalj itd. pljačkali stoku i kuće, pokućstvo , pa to isto prodavali na kotorski pazar đe su ljudi prepoznavali svoje stvari, oće li oni odovarat za ta djela, što ti misliš Vlajko ?

   • Tacno bilo je tih pljacki ali bilo je i ovih evo pogledaj iz Kotorskog Arhiva:

    Шта је Бокељска морнарица радила у Котору, у Првом свјетском рату, испражњеном од становништва али не и од имовине евакуисаних, најбоље свједочи очевидац Перо Букилица у писменој изјави која се чува у Државном архиву Котора: „Град је био евакуисан тако да је остало само 154 особе, све обитељи морнара Бокељске морнарице. Тако су ови морнари Бокељске морнарице опљачкали цио град, јер се народ разбјежао. Тако су и мени све што сам имао покрали…“

    Букилица такође додаје: „Оружје Бокељске морнарице примљено је из аустријског војног магазина. Пушке су се звале ‘einzeluladen’ једнометке, а при заклетви свирала је војна глазба.“

    Букилица је додао да је церемонијал заклетве обављен пред црквом св. Трипуна и да је Бокељску морнарицу благословио неки војни капелан. Морнарица је тада била преоубучена у асутро-угарске војне униформе са натписом ’Marinerezza’ на лијевој дорамици рукава.

    Бокељска морнарица је хапсила црногорске патриоте, чувала ухапшенике и ратне заробљенике Црногорце, па је и на тај начин одмјењивала туђина. Аутори који су писали о хапшењима, прогонима, преметачинама, сву кривицу пребацују на аустро-угарске власти и њихову полицију, не помињући Бокељску морнарицу.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.