16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Slike italijanskih marinista na području Boke Kotorske

„Slike italijanskih marinista na području Boke Kotorske” naziv je izložbe koja je otvorena u petak u Galeriji solidarnosti – Kotor.

Izložbu je otvorio Luca Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori koji je kazao da zemlje koje izlaze na Mediteran ne predstavljaju samo istorijsko i kulturološko jedinstvo, već one dijele projekte, identitet i zajedničko stvaralaštvo.

„Mediteran nije nešto što nas dijeli već je to tačka spajanja. Ako je to karakteristično za Mediteran, još je više karakteristično za Jadransko more na koje se oslanja i na koje gleda ovaj prelijepi grad Kotor. To je samo jedno malo more preko kojeg je zbog toga još lakše rasteći sve te konce i konopce saradnje između Italije i Crne Gore”, istakao je Zelioli.

Pozdravljajući brojne posjetioce predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender je kazao da je izložba dio projekta koji je realizovan u saradnji sa Narodnim univerzitetom iz Trsta sa kojim je ova organizacija zajedno konkurisala u regiji Friuli-Venecija-Giulia.

“Organizatori ove izložbe su Zajednica Italijana Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore Kotor. Zahvaljujući ogromnom naporu kustosa Radojke Abramović ova izložba je večeras pred vama”, kazao je Dender.

Izložba – Slike italijanskih marinista na području Boke Kotorske

Direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović kazao je da je od postanka, svojom ljepotom i mirom, Boka mamila, plijenila i osvajala, klesala duh i bila nepresušno izvorište nadahnuća umjetnika, ali i onih koji su kroz umjetnost željeli ostaviti priču života i vremena.

„Zbirka slika marinista, na ovoj izložbi, koje su sakupljene na teritoriji Boke Kotorske, samo potvrđuje koliko je narod Crne Gore i narod Italije neminovno upućen jedan na drugog. U dugom periodu minulih vjekova kroz koji su se prožimali uticaji ova dva naroda, uvjek smo znali prepoznati i prihvatiti kulturne vijednosti, a njegujući ih i čuvajući, postajali su nam savršen uzor za sopstveno uzdizanje svijesti o bogatstvu nad kojim rastemo“ – kazao je Radulović.

Izložbu i prateći katalog pripremila je  istoričarka umjetnosti Radojka Abramović, koja je kazala da je katalog je napisan sa ciljem da se široj javnosti prikaže važan dio našeg kulturnog blaga – 45 slika italijanskih marinista, od kojih su mnogi bili pripadnici porodične slikarske škole, a neki samostalni autori.

Izložba – Slike italijanskih marinista na području Boke Kotorske

„Čuvanjem, obradom i prezentacijom slika italijanskih marinista na području Boke Kotorske učinio samo još jedan značajan korak u cilju njegovanja kulturne i prijateljske saradnje Crne Gore i Italije“ – zaključila je Abramović.

Uz oltarsku sliku “Sv. Nikola blagosilja Tartanu” postavljenu na centralnom dijelu galerije, na izložbi su između ostalih djela: Bitka braće Marka i Joza Ivanovića kod Patrasa 1751. godine, autora Vinčenca Kilone iz Venecije (1823. godina), Brik Caterina S, autora Rafaela Korsinia, Brik Pjerino, autora Antonia de Simonea, Austrijska i engleska flota ispred Bejruta (F.Fergola), Parobrod Mikele Vučetić (Đovani Luco)…

Izložbi su prisustvivali i predsjednica i generalni direktor Narodnog univerziteta iz Trsta Kristina Benusi i Fabrizio Soma, generalni konzul Republike Hrvatske, Marijan Klasić, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, potpredsjednici Ljiljana Popović Moškov i Milivoje Samardžić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su tenor Aleksandar Janićijević i korepetitor Dejan Krivokapić.

Najčitanije