12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Škobalju nagrada za požrtvovanost i razvoj sistema zaštite i spasavanja

M.Š

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nagradilo je danas zamjenika komandira hercegnovske Službe zaštite i spasavanja Aleksandra Škobalja za posebnu zaslugu u razvoju sistema zaštite i spasavanja i iskazanu ličnu požrtvovanost u sprovođenju zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara. Njemu je novčana nagrada u iznosu oid 500 eura uručena na svečanosti u Podgorici, organizovanoj povodom obilježavanja Dana zaštite i spasavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite.

Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, Škobalj je nagrađen zbog iskazane požrtvovanosti u toku ljetnje  požarne sezone, ali i inicijative za osnivanje DVD Bijela i Luštica, obnove Vatrogasnog doma, opreme i voznog parka, kao i zbog pokrenute saradnje sa specijalističkim jedinicama i saradnje sa susjednim službama zaštite i spasavanja u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je hercegnovska Služba zaštite i spasavanja u prethodne dvije godina održala nekoliko pokaznih vježbi u saradnji sa istorodnim službama iz Kotora i Tivta, kao i službama iz susjednih Dubrovnika, Konavala i Trebinja. Značajno su poboljšani uslovi rada vatrogasaca – od priznavanja većeg beneficiranog radnog staža do modernizacije opreme koju koriste.

Intenzivirana je saradnja sa PK „Subra“ i Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena, a implementiran je i „tetra“ radio sistem koji omogućava najbolju komunikaciju sa srodnim službama u slučaju potrebe. Takođe, hercegnovska Služba zaštite i spasavanja je prva služba takvog tipa u našoj zemlji koja ima psa tragača sa međunarodnim K9 sertifikatom.

Odluku o dodjeli nagrada i priznanja učesnicima zaštite i spasavanja donijela je komisija u sastavu: Milan Radović (MUP, Direktorat za vanredne situacije, šef Odsjeka za obuku i operativne aktivnosti), Goran Čavić (komandir Službe zaštite i spasavanja Pljevlja), Goran Radulović (komandir Službe zaštite i spasavanja Danilovgrad), Fljamur Selović (komandir Službe zaštite i spasavanja Ulcinj), Nataša Uskoković (Crveni Krst Crne Gore).

Ovim putem Opština Herceg Novi želi da izrazi zahvalnost Škobalju, ali i svim pripadnicima Službe zaštite i spasavanja, zbog požrtvovanosti za svoj grad i građane, ali i zbog uloženog vanljudskog napora tokom požarne sezone na Luštici 2017. godine. Služba zaštite i spasavanja primjer je svima nama kako raditi timski i uspješno, a prije svega, kako biti dobar servis građana.

Najčitanije