12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjednica SO Tivat otkrila narastajuće pukotine u vrhu lokalne DPS i opštinske vlasti

SO Tivat

Na djelu je otvoreno rasulo u DPS Tivta i lokalnoj vlasti – riječi odbornika TA Miomira Abovića najbolje oslikavaju dešavanja na današnoj sjednici Skupštine Opštine gdje je više nego ikad, postao vidljiv narastajući jaz između gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) i lokalnog šefa te partoje koji je ujedno i potpredsjednik Opštine, dr Siniše Kusovca.

Rasprava o Programu ređenja prostora Opštine za 2018. pokazala je da njih dvoje potpuno različito vide aktuelni tretnutak, ali i dosadašnja postignuća lokalne DPS-SD-HGI vlasti. I dok je Kusovac nedavno govorio o Tivtu kao „velikom gradilištu u 2018“ i realizovanih 80 odsto izbornog programa DPS za manje od dvije godine od kada je ta partija osvojila apsolutnu vlast u Tivtu 2016. , vidno ljuta Matijevićka je danas saopštila da je „učinak kada su investicije u pitanju ravan nuli“ i naglasila  da „mi svi zajendo koji živimo u Tivtu imamo veliki problem sa lošom realizacijom investicija od značaja za razvoj grada.“

Gradonačelnica je kazala da je smijenila direktora Direkcije za investicije (DIR) Peđu Obradovića jer „on nije mogao da se sam izbori sa tolikim obimom posla“ i da će tu dužnost od kraja aprila kada Obradoviću istekne godišnji odmor koji je otvorio, preuzeti Bogdan Čučković. Ni sam Čučkovič međutm, u izlaganju pred odbornicima nije dao nimalo optimističku sliku stanja sa započetim ili investucijama koje se već godinama obećavaju i a nikako da započnu, dok je opozicija žestoko udarila po lokalnoj upravi „natrljavajući joj na nos“ kašnjenje izgradnje lungo  mare šetalita na Belanima i Krašićima, izgradnju 300 metara puta u Cacovu koja se otaljava već dvije godine, kašnjenje izgradnje vodovoda do Solila, višegodišnju nemogućnost da uklone dva stuba dalekovoda kako bi u Gradiošnici gradili Vatrogasni dom…

„Rezultati su katastrofalni. Čujem da vam se i bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) krsti da ne možete realizovati ni projekte koje je on započeo prije četiri godine“- kazao je Mirko Kovačević (TA), dok je Budmir Cupara (AZT) pitao što je sa davno obećanom gradnjom kanalizacije u Kalimanju, izgradnjom stanova za radnike Arsenala na Lukovića barakama i izmještanjem starog 35kV dalekovoda.

Siniša Kusovac

„Niko ko ovdje sjedi ne može biti zadovoljan realizacijom investicija. Ona je ravna nuli – mi bukvalno za ove dvije godine koliko sam ja tu, nismo makli sa mrtve tačke i to nam je veliki minus. To se više neće tolerisati- uvela sam već značajne izmjene, dovela neke nove ljude i angažovala jednu privatnu firmu da nam pomogne. Spremna sam  da se i sa vama iz opozicije- jer i vi mislite dobro ovom gradu -sastajem na mjesečnom nivou i da zajedno razmatramo kako da najbrže i najbolje izađemo iz ovih problema. Okrećemo ploču jer ovo ovako više ne može da se radi“- kazala je Matijević najavljujući „ukoliko ja i dalje budem na ovom mjestu“, dalje smjene u lokalnoj upravi ukoliko od septembra ne bude rezultata u smislu završavanja postojećih i početka novih projekata. Pravdajući se nizom tehničkih i administrativnih problema koji su usporili mnoge projekte, Kusovac je kazao da je upravo počela gradnja vodovoda do Solila, a uskoro kreće i rekonstrukcija zgrade DTV Partizan, te da se priprema izgradnja dva kružna toka na magistrali kroz grad.

Miomir Abović (TA) kazao je da „gledamo direktan prenos raspada tivatskog DPS“ i dokazivanja u praksi svega onoga na što opozicija upozorava već dvije godine“, na što je Kusovac reagovao tvrdnjom da Aboviću „smetaju veliki“ i da je „jedini raspad u njegovoj glavi“, što je podiglo tenzije u Sali.

„Vi ste potpuno nepsosobni i ništa ne znate da radite“- uzvratio je Abović dodajuči da TA „cijeni dobru volju Matijevičke da sarađuje sa nama za koje priznaje da imamo dobre namjere prema gradu, ali nas-opozicionare je njen partijski šef Kusovac nazvao antidržavnim elementima.“

„Vi ste na potpuno drugoj strani od Kusovca i vidi se da je ovdje potpuni raspad DPS i vrha tivatske vlasti u pitanju“- konstatovao je Abović.

Matijević: Neću potpisati ugovor sa portom jer ne želim da idem u Spuž

Matijevićka je negirala da smjena Obradovića ima veze sa njegovim navodnim odbijanjem da potpiše milionske oproste komunalija Porto Montenegru, što je opozicija dočekala izražavajuči podršku bivšem direktoru DIR, ocijenivši da je on „kao iskusan pravnik, znao da je to nezakonito i štetno za grad“.

„Ugovor sa Portom se nije potpisao i neće se potpisati dok ne dobijem čvrsto uvjerenje da je to sve pravno u redu jer ja neću da pođem u Spuž!“- istakla je Matijevićka koja sada na onovu odluke 17 odbornika DPS, treba da potpiše kontroverzni otpust od čak 5,6 miliona eura opštinskih dadžbina Portu. Potpisivanje tog aranžmana od nje traže i predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) i sam Kusovac koji je juče poručio da oko opraštanja komunalija Portu „pustimo institucije sistema da rade svoj posao“.

„Što ćemo ako od toga ne bude ništa ? Trebalo bi onda neko dostojanstveno da se povuče ako se ispostavi da nisu tačne tvrdnje da je to nezakonit posao“- kazao je Kusovac o aferi koja je pod izviđajem Specijalnog državnog tužilaštva.

Kovačević je Matijevićku pozvao da „spašava sebe i 17 odbornika DPS koji su za to glasali oćito ne znajući u što ulaze“, i da pod hitno parlamentu predloži stavljanje van snage odluke o davanju saglasnosti na opraštanje 5,6 miliona eura Portu.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije