17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sirtaki, vrhunska hrana i ljubav – Dani Grčke u Herceg Novom

U predivnoj atmosferi ispunjenoj zvucima tipične grčke muzike i izuzetno bogatoj gastronomskoj ponudi grčkih specijaliteta, u Gradskoj kafani – Herceg Novije u utorak održano prvo veče manifestacije Dani Grčke u okviru programa 49. Praznika mimoze.

„Zahvaljujemo se na posebnoj časti koju nam je učinio Herceg fest, pozvavši nas da učestvujemo u Prazniku mimoze koji ima tako bogatu tradiciju. To je vama značajno zato što je vezano za život ovog prekrasnog grada, ali je značajno i za nas da Grčka bude bliže ovom divnom dijelu Crne Gore, zahvaljujemo se na mogućnosti da se organizuje jedno ovako veče na kojem će se prezentovati i grčka gastronomija”, kazao je Theodoros Michalopoulos prvi sekretar u Ambasadi Grčke. Osim domaćinima, organizatorima Praznika mimoze, Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji i JUK Herceg fest, Michalopoulos se zahvalio i hotelskoj grupi MAESTRAL RESORT & CASINO jer je obezbijedila specijalitete grčke kuhinje koje su pripremili i posjetiocima ponudili besplatno, kuvari iz tog prestižnog hotela u grčkom vlasništvu.

„Tu je, naravno, nezaobilazni tzatziki, salata koja se sastoji od krastavca, limuna, maslinovog ulja i gustog jogurta, kao i salata od patlidžana, koja se sprema tako što se patlidžan ispeče ucijelo, sadržaj se zatim samelje i u njega se doda ulje, sjeckani orašasti plodovi. Tu je i salata od čuvenog Feta sira, kao i baš karakteristično grčko jelo – Fava, to je žuti grašak koji se melje i začini”, kazao je šef keteringa hotela Maestral Jorgos Papazuo, objašnajvajući da se najpoznatija Fava pravi na slavnom ostrvu Santorini. Pored toga kako je objasnio na meniju su bile sarmice od vinove loze, pita od spanaća i sira, hobotnica sa karameliziranim lukom na žaru, kao i uštipci od tikvice sa sosom na bazi jogurta.

,,Što se tiče glavnog jela, odabrali smo jelo koje je karakteristično za nas ali znamo da se i ovdje pravi, to je musaka, ali spremljena na malo drugačiji način, pa osim mesa i krompira ima i patlidžan. Drugo glavno jelo koje je večeras u ponudi je jagnjetina punjena sirom, ali, naravno, posebnom vrstom sira koja se pravi na jednom grčkom ostrvu”, kazao je majstor grčke kuhinje.

Dani Grčke su u zvanični program Praznika mimoze uvršteni na inicijativu koja je potekla iz Herceg festa i nastavak su prošle godine uvedene prakse da se na februarskoj manifestaciji predstavi dio kulture neke od zemalja koje su povezane sa Herceg Novim i Crnom Gorom.

Dani Grčke u H.Novom

„Postoje jake istorijske veze između Herceg novog i Grčke. Naime veliki grčki narodni heroj Vasos Mavrouniotis koji je učestvovao u grčkoj revoluciji početkom 19. vijeka je zapravo Vaso Brajović i porijeklom je iz Herceg Novog. Njegova bista se danas nalazi ispred prestižnog atinskog univerziteta, a prije desetak godina mu je podignuta bista i u blizini Blažovog mosta u Podgorici. Takođe, na poluostrvu Luštica žive porodice koje su grčkog porijekla, a Grci su se naseljavali na Luštici u 15. i 16. vijeku. Grčka je kolijevka evropske civilizacije, a Crna Gora i Herceg Novi, naravno, baštine tu kulturu, tako da su Dani Grčke samo uvertira u jednu buduću saradnju između Herceg Novog i Grčke“, kazala je direktorica JUK Herceg festa, Gordana Porobić Krcunović. O povezanosti je govorila i predstavnica Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić, ističući da veze nisu samo Mediteran i formalni diplomatski odnosi.

„To je jedno istorijsko i suštinsko prijateljstvo i bliskost. Nažalost, naše su istorije bile burne jer smo se jako često stavljali na iskušenja i veoma često smo morali svoje tvrdnje o istinskoj ljubavi da pratimo na djelu. Grci su u više navrata i mnogo puta u istoriji pokazali od kakvog su tkiva sazdani i umjeli su u teškim trenucima da jasno pokažu šta znači bratska ljubav. Ja se nadam da u budućnosti nećemo morati da svoju ljubav branimo svojim junaštvom i da ćemo mnogo češće i više moći da je pokazujemo na ovaj način“, kazala je Kordić i na grčkom jeziku se zahvalila za, kako je rekla „svaki trenutak bratske ljubavi koju su svojim djelima Grci budili u našim srcima i za svaki trenutak bratske ljubavi koji smo mi kod njih dobili.“

Goste je animirao zvucima buzukija muzičar Miljan Obradović, dok su sirtaki plesali prvo profesionalci iz KSC Diano Herceg Novi, a potom i gosti potvrđujući odličnu atmosferu i još jedno izuzetno uspješno veče u okviru Praznika mimoze. Dani Grčke nastavljaju se u srijedu kada će se od 20 časova u Maloj sali Dvorane Park prikazati film režisera Grigorisa Karantinakisa, „Haritonov hor” koji je pobijedio na svjetski poznatim filmskim festivalima u Solunu i Aleksandriji i bio kandidat za Oskara 2005. godine.

Film „Haritonov hor“ prenosi atmosferu Grčke s kraja šezdesetih godina i specifičnost ondašnjih političkih i društvenih prilika. U okviru manifestacije izložene su i fotografije sa karnevala u Patri, jednom od tri najveća svjetska karnevala, koji je počeo 17. februara i još traje uporedo sa ovim događajem na Prazniku mimoze .

Na projekciju filma „Haritonov hor“ ulaz je besplatan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije