10 C
Kotor

Slušaj online radio

Sindikat Instituta – neizvjesna budućnosti za radnike, to je ono što nas zabrinjava

Institut Igalo
Institut Igalo

Povodom potpisivanja ugovora za prodaju državnog paketa akcija Instituta Dr „Simo Milošević“ u Igalu sa američko-engleskim konzorcijumom IWG, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Sindikalne organizacije ove ustanove.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

O potpisivanju kupoprodajnog ugovora  SO Instituta Igalo obavještena je posredstvom medija. Napominjemo da nijesmo dobili ni nacrt kupoprodajnog ugovora a imamo pismeno obećanje gospodina Branka Vujovića da ćemo dobiti kopiju potpisanog ugovora. Za juče potpisani kupoprodajni ugovor saznajemo da postoji toliko preduslova za njegovu realizaciju da bi bilo svrsishodnije nazvati ga predugovorom. Ako je prethodno bio potpisan kupoprodajni ugovor bez preduslova i rokova, pa je kasnije ipak raskinut, ovaj uslovni ugovor ne uliva nadu zaposlenima u Institutu, kojima je davne 2011 god. smanjena vrijednost koeficijenta sa 60 na 55 eura. Obećano da će se zarade isplaćivati u punom iznosu, t.j. u skladu sa Kolektivnim ugovorom kada se pronađe strateški partner za Institut. Pri tome podsjećamo javnost da je takav ili sličan ugovor već bio potpisan sa kompanijom „Home Art and Sales Services” 22.03.2009. godine, kada je vlasnik kompanije Filip Cepter lično pred TV kamerama stavio svoj potpis na ugovor i najavio ulaganje od 150 miliona Eura. Zaposleni u Institutu Igalo su tada pozitivno reagovali na promjenu vlasničke strukture i imali svoja očekivanja u vidu isplate punih zarada za one koji nastavljaju svoju karijeru u Institutu i otpremnine za one za čijim radom prestaje potreba.

Vrijeme je pokazalo da je od planova i očekivanja ostalo samo obavještenje o neuspjelom drugom tenderu za prodaju 56,48% akcijskog kapitala Instituta. Šestomjesečni rok zatvaranja transakcije vidimo kao dodatni period umanjenih zarada i neizvjesne budućnosti za radnike Instituta. To je ono što nas kao predstavnike zaposlenih zabrinjava. Kao sindikalna organizacija, nijesmo ni ovlašćeni ni kompetentni da razmatramo pitanja akcija manjinskih akcionara, vlasništva nad zemljom, koncesija, građevinskih dozvola, vrijednosti imovine, kredibilnosti kupaca, izvjesnosti realizacije ni druge aspekte ove privatizacije – kaže se u zvaničnom saopštenju Sindikalne organizacije Institucije.

Najčitanije