16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Senzibilitet, sloboda i otmjenost mimoze – Otvorena 43. Izložba cvijeća

Tradicionalna, 43. Izložba cvijeća, pod okriljem Praznika mimoze i ove godine se održava pod nazivom “Đardin”, a okupila je 27 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Otvarajući izložbu cvijeća poznata pozorišna crnogorska glumica Nada Vukčević je ispričala ličnu priču i dirljivi momenat kada se kao djevojčica prvi put srela sa cvijetom mimoze koji joj je dala jedna baka u komšiluku kada joj je pomogla da ponese torbe iz prodavnice.

,,Kao zahvalnicu dala mi je smotuljak u bijeloj salveti i grančicu žutog cvijeća. Kada sam došla kući mama mi je rekla da je to mimoza. Kasnije sam čitala odakle potiče i šta simbolizuje”, kazala je Vukčević objašnjavajući da je mimoza u čiju se čast već 49 godina organizuje Praznik, po mnogo čemu specifična i slična ženi.

,,Ova senzibilna zimzelena drvenasta biljka je značajan simbol kod mnogih naroda, ona je simbol žene, emancipacije, slobode, osjećajnosti, besmrtnosti i vaskrsenja ali i raskoši i moći. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu, podstiče ljubav i ljubaznost”, kazala je Vukčević i zvanično otvorila cvjetnu manifestaciju koja se održava u hotelu ,,Vojvodina”, a na kojoj su eksponati isključivo cvijeće, sadnice i cvjetni aranžmani, kao i ručno izrađene saksije za cvijeće.

Otvorena 43. Izložba cvijeća

,,Na ovoj izložbi imamo i noviteta, a ono što bih istakla su vazdušne i vodene biljke, dakle biljke koje rastu u vodi i biljke koje rastu u vazduhu bez zemlje“, kazala je Željka Zekić iz Herceg Novog, objašnjavajući da je riječ o biljki cilistandija iz porodice orhideja koja ne mora da se sadi ni u zemlju niti da stoji u vodi jer sve neophodno za rast uzima iz samog vazduha. Ona je kazala da ove godine u svojoj ponudi imaju i značajan broj sadnica mimoze i to u više faza rasta tako da kupovinu može maltene svako sebe priuštiti.

Na ovogodišnjem ,,Đardinu“ je i dobitnik brojnih nagrada i učesnik Izložbe više od 20 godina je Zvonko Mladenović iz Beograda.

Otvorena 43. Izložba cvijeća

,,Aranžmane pravim isključivo od prirodnih materijala. Dekorativni su i mogu dugo da traju. Dobitnik sam brojnih nagrada, preko 45, na beogradskom i novosadskom sajmu. Uživam u vašem lijepom gradu i izlažem već 21 godinu. Jako sam zadovoljan, ovo je lijepa tradicija i odziv kupaca je dobar i obostrano je zadovoljstvo, i moje i vaše, u osunčanom Herceg Novom”, kazao je Mladenović.

Na “Đardinu” biće izabran najljepši cvjetni aranžman, a nagrađena i kreativnost i umijeće uređenja kompletnog izložbenog prostora. Dio prodajnog asortimana biće opredjeljen i u humanitarne svrhe na prodajnoj izložbi čiji prihod je namijenjen odjeljenju djece sa teškoćama u razvoju zeleničke OŠ “Ilija Kišić”.

Otvorena 43. Izložba cvijeća

U humanitarnoj akciji na “Đardinu”, uz uzgajivače cvijeća će učestvovati i preduzetnički klub “Art&craft” hercegnovskovskog srednjoškolskog centra, kao i NVO “Nova šansa u Novom”, koji će, kao i izlagači, izrađivati aranžmane od cvijeća, ali i saksije od recikliranog materijala.

U okviru 43. Izložbe cvijeća za hercegnovske školarce, kao i prošle godine, biće organizovane i radionice za izradu cvjetnih aranžmana.

Izložba cvijeća, u okviru 49. Praznika mimoze koji organizuju Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi, trajaće do nedelje, 11. februara, a može se posjetiti od 9:00 do 19:00 sati.

Najčitanije