9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sačuvajmo mir“ perfomans Anime

anima
Anima

„Sačuvajmo mir” – naziv je jednosatnog performansa koji će danas. Srijeda 4.novembar u 17 sati na Trgu od oružja u Kotoru prirediti Centar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” kao poziv na mirno rješenje političke krize.

„Nastavlja se igra gluvih telefona između režima i opozicije. Konstrukcije projekcije i interpretacije su sve zloćudnije. Sa najvišeg nivoa vlasti dolaze arogantni i cinični komentari o našem znanju i potencijalima za demokratiju i mir. Dok relativizuju zločine od strane policije i definišu nivo znanja u Crnoj Gori zaboravljaju da iza svega stoje njihovi uspješni projekti savremenih univerziteta i bezbjedonosne službe po standardima NATO-a i da su upravo te institucije slika njihovog oblika vladavine koja se više ni sa perfidnom demagogijom ne može uljepšati. Postoji samo jedna ispravna odluka da se u političkoj krizi zahtijeva politička odgovornost svih onih koji su do nje doveli ili koji je nisu spriječili.

Politička kriza uvijek opasno prijeti miru ako su nerazumni i neznaveni njeni akteri. Cijenu plaćaju oni koji im redovno obezbjeđuju plate dok se oni nadgornjavaju u akcijama protiv njihovih interesa. Građani i građanke, na čijem teretu je njihov lagodan život, jasno pokazuju da im je stalo do političkih promjena, međuetničke i međukonfesionalne tolerancije i stabilnosti u državi” – kaže se u saopštenju kotorske „Anime”.

Najčitanije