Rekonstrukcija Mamule po svjetskim standardima, poručuje investitor

Mamula – maketa

Obnova tvrđave Mamula i ostrva Lastavica biće izvedena u skladu sa svjetskim standardima konzervacije i restauracije kako bi se obezbijedilo maksimalno očuvanje njene autentične, arhitekture i integriteta.

U tom smislu, investitor – OHM Mamula, angažovao je kao konsultanta renomirani Studio za konzervaciju, projektovanje i konsalting „Projektor“ iz Tivta, na čelu sa arhitektomkonzervatorom Katarinom Nikolić. Ovaj studio je autor Projekta zatečenog stanja (2015.g.), kao i Programa konzervatorsko-restauratorskih radova (2017.g.)kojim su definisanesve planirane intervencije na ostrvu i utvrđenju. Izradi ovih projekata prethodilo je opsežno istraživanje kako samog utvrđenog kompleksa, tako i dostupne istorijske i arhivske građe u istorijskim arhivama u Crnoj Gori i Hrvatskoj, sa posebnom pažnjom posvećenoj građi Ratnog arhiva u Beču.

Do sada, u okviru istraživačkih i pripremnih radova, na ostrvu izvedena tačkasta površinska iskopavanja na zemljanom platou tvrđave kako bi se utvrdio sastav tla i materijala ispod površinskog sloja. Ovi zahvati su neophodni i radi identifikacijeoriginalne mreže podzemnih kanala za prikupljanje kišnice kojom su punjene dvije postojeće bistjerne. Namjera kompanije je da obnovi ovaj sistem podzemnih kanala kao veoma vrijedan element izvornog utvrđenja, i nastavi da ga koristi na isti način. Objebistijerne su očišćene i planirana je njihova reaktivacija, odnosno osposobljavanje za ponovni prihvat i skladištenje vode.

Jedna od glavnih odrednica ovog projekta jeste EKOLOŠKI. Naša namjera je da se kroz revitalizaciju postojećih infrastrukturnih sistema i korišćenje prirodnih materijala stvara minimalno zagađenje ostrva, mora i morskog dna. Projekat buduće infrastrukture koristiće sve prirodne pogodnosti lokacije, ali će se s posebnom pažnjom čuvati priroda, tvrđava i pejzaž.

U uređenju terena fokus je na isticanju prirodnih elemenata ostrva i autohtone vegetacije.

Kompanija OHM Mamula Montenegro uradila je i taksaciju biljnog fonda sa procjenom stanja vrijednih vrsta na ostrvu Lastavica kako bi sve biljne vrste na lokaciji bile evidentirane, analizirane i adekvatno zaštićene. Ovaj posao je povjeren pejzažnim arhitektama iz firme Primavera iz Herceg Novog. Kroz ovu studiju, stručnjaci pejzažne struke su sproveli prepoznavanje i identifikaciju biljnih vrsta, kao što su: mjerenje prsnog prečnika, visine stabala, širine krošnji, ocjenu estetskog izgleda, fiziološkog stanja, starosti, procijenjenog trajanja, i slično. Registrovane su sve biljne vrste, a stručnjaci iz Primavere su dali preporuku koje primjerke treba zadržati, koje dodati, a koje ukloniti.

Mamula oćišćena

Raduje nas što stručna javnost dijeli naše mišljenje da se radi o remek djelu koje treba zaštititi od svake moguće nestručnosti i improvizacije, jer je to princip koji čvrsto zastupamo i kojim se rukovodimo u ovom projektu. Kao i do sada, u potpunosti smo otvoreni za komunikaciju i sva potrebna pojašnjenja.

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima izdate od strane MORT-a, OHM Mamula Montenegro je u septembru prošle godine počela pripremne radove na čišćenju i pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrdjenja Mamula na ostrvu Lastavica.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje Studio Projektor iz Tivta, MCM Design iz Portugala, Enformu iz Kotora i druge, kaže se u saopštenju.

2 Komentari

  1. Smrači mi se pred očima kad čitam o ekologiji i bla bla bla zaštiti biljaka i bla bla bla zapošljavanju, kao o najjačim argumentima za postizanje planiranog cilja izgradnje. Na Lastavici nema mjesta za hotel, za spavaonice! Niti jedno ostrvo u CG nema uvjeta za spavaonice (hotele, stanove, apartmane, bungalove)! Obala treba disati barem 200m udaljena od takvih nagrđivača! Pristup? Pristupite Gradu hotelu Sv.Stefan ako uspijete probiti zaštitarsku barikadu! Obećanja…obećanja…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.