3 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovali jedriličari – Planeri zaboravili na jedrenje, ali ne i na golf lokacije…

foto JK Jugole Grakalić

Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore predviđa čak 15 lokacija za golf klubove, kao i prostor za regionalni ronilački centar, dok je jedrenje kao tradicionalni primorski sport potpuno izostavljeno.

Tim povodom regaovali su iz Jedrilčarskog kluba “Jugole Grakalić” – Herceg Novi  u primjedbi upućenoj resornom ministru, Pavlu Raduloviću – Ministarstvo odživog razvoja i turizma poručili:

“Niste upućeni u to da prenošenje vještine jedrenja sa starijih na mlađe u Boki Kotorskoj nije samo tradicija, već i pomorski običaj koji traje 20 vijekova, te da su jedriličarski klubovi u Boki Kotorskoj, koji taj posao rade već 70 godina, nosioci opstanka tog sporta i održavanja tradicije koja je prerasla u običaj domicilnog stanovništva. Niste uzeli u obzir da je vještina jedrenja pomoraca iz Boke koja se vijekovima prenosi sa starijih na mlađe izgradila i napravila Boku Kotorsku onakvom kakva je ona danas u kulturnom, etičkom, građevinskom i svakom drugom smislu, što je dovelo do toga da Kotorski zaliv i Boka budu pod zaštitom UNESCO-a”, navodi se u primjedbi JK “Jugole Grakalić”.

foto JK Jugole Grakalić

Okrenutost ka moru, jedrenju, veslanju ima u Boki kotorskoj viševjekovnu tradiciju čuvenih bokeških trgovačkih i ratnih jedrenjaka, koji su plovili po svim morima vođeni čuvenim kapetanima. Oslanjajući se na dugu tradiciju jedrenja, u Herceg Novom je 1948. godine osnovano Brodarsko društvo “Jugole Grakalić”. Tada je krenuo veliki uspon jedrenja u Herceg Novom koji traje do dan danas.

Najčitanije