16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Raščišćava se akvatorijum bivšeg brodogradilišta Bijela

Panorama bivseg brodogradilista Bijela – foto Drago Krivokapić

Stari brod za prevoz rasutog cementa „Europe 92“ koji je godinama bio napušten u Jadranskom brodgradilištu Bijela nakon što su njegovi vlasnici „digli ruke“ od tog plovila i ostavili ga u Boki ne plativši remont, minulog vikenda isplovio je iz Bijele.

U teglju malteškog remorkera „Aran“, ovaj stari brod od 1.860 tona, uputio se u Tursku gdje će biti izrezan u staro željezo. Za svoje posljednje putovanje „Europe 92“ koja je prodata na sudskoj licitaciji radi makar djelimičnog namirenja potraživanja Jadranskog brodogradilišta koje je u stečaju, dobila je novo ime „Ole“ i registrovana je pod zastavom  male karipske ostrvske državice Sent Kits i Nevis.

Nakon odlaska ovog broda, u Bijeloj ostaje stari Ro-Lo teretnjak „Sabrina“ kojeg je takođe svojevremeno ovdje napustio njegov vlasnik, jedna italijanska kompanija iz Brindizija, a 2014.  za 380.000 eura ga je kupila firma „Neksan“ kiz Nikšića. Oni takođe namjeravaju da „Sabrinu“ uskoro u teglju remorkera pošalju u neko od turskih rezališta. Uz sjeverni gat brodogradilišta i dalje je vezan i prastari tanker „Boka Wave“ koji je nakon dugogodišnjeg sudskog procesa koji je država vodila sa kontroverznim brodovlasnikom Markom Balićem a tokom kojeg je kojeg državni budžet pretrpio finansijksu šettu veću od miliona eura, formalno pripao državi Crnoj Gori koji ga namjerava u najskorije vrijeme ukloniti i izrezati u staro željezo. Prema nezvaničnim informacijama, jedna firma iz Nikšića ponudila se da ovaj stari i neupotrebljivi tankera za prevoz naftinih prerađevina od 1.034 bruto-tone, izgrađen još davne 1964. godine, isječe na licu mjesta u Bijeloj, ali je traženi iznos novca za to navodno bio preveliki za državu koja je odbila tu ponudu i još razmišlje kakao da iz Bijele ukloni “Boka Wave”.

Uklanjenje svih plovila koja su još ostala u Bijeloj vezana uz operativnu obalu ugašenog brodogradilišta, jedna je od uslova da se ova lokacija preda konzorcijumu tivatskog Porto Montenegra i holandske kompanije Damen, a koji namjerava da u Bijeloj otvori remontni centar za mega i super jahte.

OLE pred odlazak iz Bijele u teglju remorkera foto Drago Krivokapić

Porto i Damen su još na ljeto prošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg brodogradilišta, a premijer Duško Marković je prilikom posjete Tivatu 25.jula prošle godine izjavio da se provode kraju pregovori sa tim konzorcijumom oko koncesionog ugovora kojim bi Damenu bila ustupljeno gazdovanje brodogradilišnom lukom Bijela na 90 godina.

“U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbjedi početak rada nove kompanije koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti. To je investicija koja treba  da u naredne tri godine iznese oko 20 miliona eura i obezbjedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja. Znate što Damen znači u svojoj branši u svijeti i imati ga u Crnoj Gori nije samo šansa, već i privilegija, U ove tri godine razvijaće se nova kompanija sa ozbiljnim potecijalom, sa zapošljavanjem velikog broja ljudi i vjerujem da će ta investicija biti šansa za više desetina novozaposlenih koji sebe vide u  jahting industriji. Ta kompanija donijeće ozbiljne benefite.“- istakao je jula prošle godine Marković, dodajući da će Vlada ubrzati administrativnu proceduru kako bi nova kompanija što prije započela sa radom, a to podrazumijeva i izmiještanje otpadnog grita iz Bijele. Do danas međutim, nije započeto izmještanje preko 65 hiljada tona otpadnog grita, niti je još potopisan koncesioni ugovor sa Porto Montenegrom i Damenom.

Prema planovima tog konzorcijuma, novi servisni centar na mjestu dijela kapaciteta bivšeg brodogradilišta u Bijeloj moći da generalno remontuje jahte dužine do 120 metra i imaće veliki sinhro-lift, par travel liftova većeg kapacitetatei četiri moderne remontne radionice među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

Izvor:S.L

Najčitanije