17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Radović: Kotor priprema novu turističku strategiju…

Ana Nives Radović direktorica TO Kotor

“Kada je riječ o očekivanjima turističke sezone u Kotoru zaista ne postoji nikakav razlog za optimizam. Svake nedjelje pravimo presjek u komunikaciji sa hotelijerima, ugostiteljima, turističkim agencijama i dolazimo do informacija koje dalje prosljeđujemo nadležnim institucijama, vezanim za to kolika su očekivanja, koji je broj otkazivanja i koja su očekivanja u smislu da makar nešto uspijemo izvući do kraja godine” – kazala je Ana Nives Radović direktorica TO Kotor.

Nema previše optimizma ni kada je riječ o narednoj sezoni, budući da će, prije svega, strah koji je opredjeljujući kada su u pitanju turistička putovanja i koji je zaista ključni faktor u ovom smislu (čak i za one koji nemaju problema sa platežnom moći) i sve dok ne budu postojale inforamcije o dostupnosti vakcine, do tada će negdje bezbjednost biti ugrožena, i iz tog razloga mnogi će odustajati od putovanja, ističe Radivić.

Nova strategija

“Tako da, sa ove strane imamo prilično zabrinjavajuću sliku, a sa druge strane imamo potrebu da mnoge stvari revidiramo. Prije svega, jedna mreža profesionalaca u turizmu koja se posebno posvetila ovome i sa kojom smo u kontaktu, upravo radi nove strategije vezane za destinacije koje su pretjerano opterećene turizmom.

Upravo iz tog razloga, koristeći najbolja iskustva izletničkog turizma kakav je i Kotor (što zbog kruzinga što zbog posjeta svih onih koji su turisti u okolnim gradovima) imamo potrebu da napravimo drugačiju strategiju. Situacija u kojoj smo daje primjer i pokazuje da takav oblik turizma nije poželjan i nije potreban, i da treba raditi na onome što će, prije svega, odgovarati i turističkoj privredi a ne narušavati život u gradu” – kaže Radović.

Kotor – foto Zoran Nikolić Boka News

Što su očekivanja

Kada govorimo o onome što su očekivanja, moramo pratit datume otvaranja luke i najave brodova, zatim i otvaranje aerodroma u CG i regiji. U ovom slučaju imamo očekivanja, za koje ne možemo reći da su ohrabrujuća, budući da je veliki broj rezervacija koje su trebale biti realizovane do polovine juna – otkazan. Na svu sreću, sve ono što je bilo planirarno za jul i avgust – nije otkazano.

Iako su nam prihodi od turizma ključni, pokušavamo da se maksimalno oslonimo na ono što nisu direktni prihodi od turizma (prihode od projekata, međunarodne fondove) i ove godine, kao i naredne imaćemo intezivnu saradnju sa projektnim partnerima na četiri velika, i još nekoliko manjih projekata.

Kotor – foto Boka News

Kada je riječ o promotivnim aktivnostima, još sa otkazivanjem Sajma u Berlinu vidjeli smo da će se direktna promocija sve više smanjivati. Direktni kontakti, posebno kada je riječ o masovnim događajima, će se sve više seliti u digitalni svijet.

Tehnološke mogućnosti koje za to postoje nam idu u prilog, zato što je svakodnevno sve više IT mreža putem kojih možemo komunicirati, kazala nam je Ana Nives Radović direktorica TO Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije