Radovi na konzervaciji i restauraciji kotorski gradskih vrata

Kotor

Zajednica Italijana Crne Gore u saradnji sa partnerima Opštinom Kotor, JU Centrom za konzervciju i arheologiju Crne Gore, Regijom Veneto i specijalizovanom firmom za restauraciju ‘’LAIRA’’iz Padove otpočinje radove na restauraciji glavnih, južnih i sjevernih gradskih vrata u Kotoru, koji će trajati do 1.juna ove godine.

Radovima će rukovoditi JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a kao podizvođač firma ‘’LAIRA’’ iz Padove. Sredstva za restauraciju, u iznosu od 78.000,00 eura, obezbijedili su Regija Veneto i Opština Kotor, u odnosu 80-20 posto.

Restauracija vrata se odnosi na sanaciju oštećenih dijelova vrata, čišćenje naslaga prouzrokovanih biološkim uticajima i zagađenjem, popravka fuga i čišćenje pripadajućeg dijela bedema oko vrata.

Pozivamo građane da nakon zvaničnog otpočinjanja radova svakodnevno posjećuju gradilište i informišu se o metodama i toku radova, kako bi čitav proces bio transparentan i javan.

U toku izvođenja radova biće organizovana međunarodna radionica za restauraciju na kojoj će učestvovati kako stručnjaci iz Italije tako i iz Crne Gore, kao i studenti odgovarajućih fakulteta.

1 komentar

  1. e..baš lijepo ..a i vrijeme je više da se to izrabota kako bog zapovijeda…e..bo ma koliko pustije fureštije kroz ta vrata pasa preko dana…a tek koje puste lentrate učine…i onda ih depešaju kroz cijelu ovu našu BALOTU…e sad kad se to alavija uzrabota i lentrati će ljepše figurati….e ma oćelise vrnuti izviše vrata oni stari ornamenti..koji su kalani …ma esuli još živi oli su slomljeni….e onda bi vrata zasjale punim stoljetnimm sjajem…..đurica…adiote.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.