12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Putovanje” jednog željezničkog vagona: Od Austrije do Zelenike

Plavi vagon koji podsjeća na vrijeme kada su dijelom hercegnovske obale saobraćali vozovi, nakon dvije decenije iz Igala je premješten u Zeleniku kod nekadašnjeg željezničkog tunela.

“Projekat rehabilitacije uradila je NVO „Sinergija“, a vagon je zamišljen kao istorijski eksponat koji treba da simbolizuje prolazak željeznice kroz Herceg Novi, ali će postati i kreativni kultur-bar i mjesto okupljanja”, navodi  predsjednik Vuk Čvoro i najavljuje njegovo otvaranje početkom maja.

Josip Veber, predsjednika Kluba ljubitelja železnice iz Pančeva za Boka News objašnjava kako je vagon “umirovljen“ u hercegnovskoj opštini.

“Vagon je sagrađen u periodu između dva svjetska rata u Austriji. Godine 1960. izvršena je kompletna restauracija i bio je osposobljen za redovan putnički saobraćaj po austrijskim prugama. Tamo je saobraćao do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka, a nakon toga dolazi na pruge Jugoslovenskih željeznica. U redovnom saobraćaju je bio do 1998. godine, a na crnogorske pruge dolazi 2003. godine gdje je i završio njegov radni vijek”, navodi Veber.

Luka Bar – plavi vagon

Na inicijativu, a uz pomoć Željeznice Crne Gore, Luke Bar, Vojske Srbije i Crne Gore, Rajka i Lazara Beka iz preduzeća “Bekomerc” iz Igala, Filatelističkog društva “Igalo”, Olivere Doklestić predsjednice NVO “Eko Boka”, NVO “Koraci step”, Opštine Herceg Novi, Rada Božovića, Mazreku Viktora, i građana Boke, vagon je sredinom juna 2003. godine, prebačen iz Podgorice za Luku Bar, gde je bio utovaren na brod ratne mornarice VSiCG koji ga je dovezao do Tivta, a zatim i do vojne luke u Kumboru, gdje je istovaren i utovaren na specijalni autošleper i Jadranskom magistralom prevezen do Igala, na mjesto stare željezničke stanice na zemljište koje koristi Institut “Dr Simo Milošević”.

“Vagon je u trenutku dolaska u Igalo bio kompletan, imao je sav inventar, uređena sjedišta, gelendere za kofere i u potpunosti je bila ispravna akumulatorska rasvjeta kao i toalet”, ističe Veber. Bilo je predviđeno da vagon pored spomeničke,  ima i turističko ugostiteljsku funkciju, ali je projekat stopiran jer Institut kao jedan od partnera,  nije više mogao da produži ugovor zbog tada najavljene privatizacije.

Plavi vagon

U godinama koje su sledile došlo je do devastiranja prvo eksterijera, a zatim i enterijera. Godinama se šteta  na vagonu sve više povećavala, tako da povremena renoviranja i farbanja nisu imala duže dejstvo.

Veber ističe da je u  dva navrata Opština Herceg Novi  davala zemljište za izmještanje vagona na trasi pruge u blizini stadiona u Igalu, ali se “čudnim sticajem okolnosti pojavila nekolicina ljudi, koji su stanovali na priličnoj udaljenosti od mesta za postavljanje, prijeteći da će ukoliko se vagon tu postavi oni “uzeti stvar u svoje ruke” i silom sprečiti njegovo postavljanje”.

Prema riječima Josipa Vebera, mjesto na kojem se sada nalazi vagon je interesantno jer je trasi nekadašnje pruge, u blizini željezničkog tunela koji je prije dvije godine otvoren za pješake i u neposrednoj blizini Jadranske magistrale.

Željeznička stanica u HN

Pred početak raspada bivše Jugoslavije, karikaturista, pisac i  hodoljubac Zuko Džumhur koji je 20 godina bio stanovnik Herceg Novog, razgovarao je sa predstavnicima Željeznice BiH i pokrenuo inicijativu da poklone jednu staru parnu lokomotivu Herceg Novom koja bi takođe bila eksponat.  Rat je prekinuo te razgovore i inicijativa nikada nije realizovana.

Podsjećamo da je uz gradsku muziku i prodoran pisak parne locomotive u 11 sati 16. jula 1901. godine, prispio  svečano ukrašen prvi voz sa predstavnicima tadašnje državne austrougarske vlasti i Željeznice u Boku Kotorsku, u željezničku stanicu Zelenika. Dočekali su ga građani, seoski knezovi i učitelji sa djacima obučenim u narodnu nošnju. Voz je bio čudo ondašnje tehnike. jegovom dolaskom  u Boku stvoreni su i uslovi za njen sveukupni razvoj. Pruga Gabela – Hum – Uskoplje – Zelenika,  ukinuta je 1968. godine.

Na to vrijeme ponovio će podsjetiti Jospip Veber koji na proljeće u Herceg Novom priprema promociju trećeg izdanja fotomonografije o željeznici u Boki Kotorskoj.

/Slavica Kosić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije