16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi solarni jedrenjak zaplovio Bokom

Bokom Kotorskom danas je zaplovio brod na solarni pogon. Jedrilica ,,Boka’’ rok muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, danas je tokom regate „Herceg Novi sailing tour“, zvanično porinuta u more.

Projekat je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP projekta ,,Razvoj niskokarbonskog turizma’’ obnovio je brod star čitav vijek i pretvorio ga  u solarni jedrenjak. Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje – i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i oficira u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19, početkom 20. vijeka.

Prvi solarni jedrenjak zaplovio Bokom

Proračune za brod je uradio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna uradio Ivan Erdevički, koji u Vankuveru ima svoj biro za projektovanje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su urađeni od karbona. Brod može primiti na dnevnu vožnju 20 osoba, a 4 osobe na spavanje.

,,Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam da napravim brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova’’ – kaže Rambo Amadeus, objašnjavajući da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

Ovaj brod će dati podstrek za promjenu navika i jačanje svijesti o važnosti  očuvanja životne sredine. Jedrilica ,,Boka” je primjer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljen-  dioksida. Solarni brodovi su održivi oblik prevoza za budućnost. Naše društvo je previše zavisno od fosilnih goriva čiji su izvori ograničeni i koja uzrokuju mjerljive negativne efekte. Sada je vrijeme da dokažemo potencijal koji obnovljive energije mogu ponuditi na polju mobilnosti.

Najčitanije