“Prvi dan u prirodi” – pješačenje hercegnovskim zaleđem

Dok se većina odmara nakon „najluđe noći“, već tradicionalno,  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizovala je obilazak zaleđa.  Pješačka tura je i pored najave lošeg vremena okupila 17 učesnika iz   Herceg Novog i okruženja, kao i nekoliko Rusa, nastanjenih kod nas.

Događaj je ima za cilj podsticanje zdravih stilova života, zbog čega  je i odabran prvojanuarski termin. Posebno nam je drago što su  značajan dio učesnika su činile porodice sa djecom, koja su bez  problema i sa uživanjem prešla ovu trosatnu turu. Kroz obilazak  zaleđa, arheolog Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu  Orjena, ukazao je na istorijski kontekst ove trase, koja je vjekovima  spajala Herceg Novi sa planinskim zaleđem.

Pješački put za selo  Kameno i dalje, predstavljao je saobraćajnu žilu-kucavicu, a samo na  ovom potezu pominje se postojanje čak 17 kafana. Tu i tamo se još  uvijek može razaznati neka od njih, danas u nekoj drugoj namjeni.  Najpoznatija je Avramovića krčma kod Matkovića mosta, mjesto za kojeg  su vezane brojne priče i anegdote. Puno ozbiljniji karakter imali su  vojni položaji iznad Kotobilja, mjesta presudne bitke iz 1687. godine,  nakon koje je Herceg Novi oslobođen turske vlasti. Ovom prilikom je  pješačkom turom obuhvaćen i jedan od njih, smješten na vrhu  Gručalica, odakle se pruža odličan pogled na ulaz u Boku Kotorsku,  ali i na pješačku komunikaciju kroz Kotobilj. Danas je ovaj, kao i  ostali okolni vrhovi, dostupni javnosti i uređeni za posjetu, te  predstavljaju odličnu dopunu ponude primorskog turizma.

“Prvi dan u prirodi” je prvi događaj u 2018-oj iz zajedničkog  kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija  za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih  dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“,  Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ  Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO  ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke  organizacije Herceg Novi.

 

1 komentar

  1. Svaka čast organizatorima. Vjerovatno postoji dosta ljudi koji bi željeli da budu dio ove šetnje, ali ovaj put nisu mogli da prisustvuju, tako da svakako treba ponoviti ovu turu i naravno organizovati slične izlete. Odličan način da započnemo novu godinu. Bravo za sve učesnike!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.