15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Protestni skup ispred upravne zgrade kompanije Pomorski saobraćaj u Kamenarima

Trajekt – Pomorski saobraćaj – foto boka News

Nezavisni sindikat Pomorskog saobraćaja iz Herceg Novog u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore u srijedu 19. februara sa početkom u 11 sati, održaće protestni skup ispred upravne zgrade kompanije Pomorski saobraćaj u Kamenarima.

Ovaj skup se, kako se navodi u obavještanju koje su njegovi organizatori  poslali Upravi policije, priređuje u  znak protesta zbog „nezakonitih  otkaza ugovora o radu“  predsjedniku i članovima rukoviodstva Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraća koje im je uručio menadžment te privatne firme,  kao i zbog „neadekvatnog postupanja nadležnih instiutucija“ stim u vezi.

Ovo će biti prvi put da se pred upravnom zgradom kompanije koja ima monopol u trajektnom prevozu na jedinoj trajektnoj liniji u državi preko tjesnaca Verige, organizuje protest radnika i javnosti, još od kada je država 2004. privatizovala Pomorski saobraćaj, prodajući ga podgoričkim biznismenima Dušanu i Dejanu Banu i njihovom partneru Željku Mihajloviću.

Menadžment Pomorskog saobraćaja na čijem je čelu izvršni direktor Dejan Ban odmah po osnivanju sidnikata u toj firmi u oktobru prošle godine, je predsjednika radničke asocijacije, biljetara Ivana Vučinovića iz Lepetana, poslao na novo i do tada nepostojeće radno mjesto –da na obali Kamenarima, na ulici broji autobuse i kamione koji ne ulaze na trajekt, već put nastavljaju dalje obalom okolo Kotorskog zaliva. Vučinović je potom već u decembru dobio otkaz zbog navodne teže povrede discipline jer ga je Ban optustio za „odavanje poslovnih tajni i neovlašćenu komunikaciju sa medijima“.

U međuvremenu, otkaz je nakon sprovedenog disciplinskog postupka takođe zbog navodne teže povrede radne discipline u Pomorskom saobraćaju, dobila i biljetarka Tatijana Mandić koja je članica Upravnog odbora Nezavisnog sindikata, a i njen kolega iz Upravnog odbora sindikata Dragan Raković završio je radni angažman u firmi braće Ban jer se sa menadžmentom sporazumio da više ne dolatzi na posao, ali da u narednih godinu dana dobija platu.

Bura foto Boka News

„Na taj način Ban je za samo par mjeseci od osnivanja, bukvalno obezglavio sindikat u Pomorskom saobraćaju, a firmu je za to vrijeme pod raznim pritiuscima moralo napustiti ukupno 7-8 radnika. Neki od njih su dobili otpremninu u visini od šest, a neki od 12 mjesečnih zarada“- kazao nam je danas otpušteni predsjednik sindikata trajektnog preduzeća Ivan Vučinović.

On je istakao da menadžment firme sprovodi brutalnu i neskrivenu antisindikalnu diskriminaciju iako je ona po važećim crnogorskim zakonima, krivično djelo. Istakao je da u tome Banu pomaže indolentnost i nezainteresovanost instuitucija sistema da zaštite radnike koje poslodavac ovako omalovažava i čija prava krši, o čemu svjedoči da Osnovni sud u Hercveg Novom ni do danas nije zakazao ročište povodom Vučinovićeve tužbe za nezakonito premještanje na drugu i do tada nepostojeću dužnost u firmi koju je on podnio 15. novembra prošle godine, niti zbog tužbe za nezakoniti otkaz koji mu je uslijedio odmah potom, a Vućinovič drugu tužbu zbog toga podnio polovinom decembra.

U sindikatu su posebno ogorčeni ponašanjem Inspekcije rada koja je, nakon njihovih optužbi da se zaposleni u Pomorskom saobraćaju primoravaju da potpišu nove ugovore o radu sa klauzulom da u slučaju prestanka radnog odnosa unaprijed se odriču svakog potraianja od poslodavca, saopštila da je kontrolom rada te frime utvrđeno da nema nikakvih nezakonitosti i prekršaja. Inspekcija kako je to saošteno prije nekoliko mjeseci, u Pomorskom saobraćaju tada nije našla potpisane blanko izjave radnika da im poslodavac ništa ne duguje u slučaju otkaza, a upravo takve izjave sa potpisima radnika i popunjene rukom, sa zaglavljima u kojjima je Pomorski saobraćaj čas DOO, a čas AD, pojavile su se krajem januara na posljednjem ročištu u Osnovnom sudu u Herceg Novom gdje  16 bivših radnika „Pomorskog saobraćaja“, vodi proces protiv te firme tražeći nadoknadu štete od svog bivšeg poslodavca za manje isplaćene zarade po osnovu minulog rada, neisplaćene prekovremene sate rada, kao i za neiskorišćene godišnje odmore i po osnovu neisplaćivanog regresa za godišnje odmore.

Advokat “Pomorskog saobraćaja” je na suđenje donio potpisane, u međuvremenu rukom  popunjene blanko izjave o navodnom nepostojanju nikakvih potraživanja radnika, a najmanje šest bivših zaposlenih negiralo je da su oni potpisivali sporazume o raskidu ugovora za rad i ustvrdilo da su njihovi potpisi falsifikovani. Upravo dokumnetacija koju je na suđenje donio advokat Pomorskog saobraćaja, su nezakoniti “blanko otkazi” koje prethodno Inspekcija rada koju su sindikalci pozvali, navodno nije jesenas uspjela da nađe prilikom kontrole firme braće Ban i Mihajlovića, zbog čega su sindilkalci uvjereni da nadležni državni organi neadekvatno rade svoj posao.

Izvor:S.L

Najčitanije