17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Propao još jedan tender za uređenje obale na Belanima

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Dugo očekivanji i od lokalne vlasti pompezno obežavani radovi na prvoj fazi izgradnje i uređenja obale na lokalitetu Belani u Tivtu ponovno su odloženi na duže vrijeme jer je propao i najnoviji tender za izbor izvođača radova koji je raspisala Opština Tivat.

To je već treći put da Opština ne uspijeva da započen investiciju procijenjene vrijednosti od 1,1 milion eura na koju se priprema i novac u gradskom budžetu prebacije već tri godine.

Na najnovijem tenderu prispjela je samo jedna ponuda za izviđenje radova i to konzorcijuma koji su lčinile firme „Civil Engineer“ i „Verde Projekt“ iz Podgorice, „jawl Crna Gora“ iz danilovgrada i „VL Inženjering“ iz Budve. Njihova ponuda u iznosu od 1.054.296 eura sa PDV-om je odbačena kao formalno neispravna, pa je Tenderska komisija Opštine tender proglasila  neuspjelim i obustavila ga.

Uređenje obele na Belanima sa izgradnjom otvorenog bazena-plivališta u moru , DPS Tivta obećava u svim svojim izbornim kampanjama u tom gradu, još od od aprila 2004. kada su to prvi put pomenuli tadašnji DPS kandidat za gradonačelnika Dragan Kankaraš i bivši direktor „Morskog dobra!“ Dragan Ivančević ispred SDP koja je tada bila koaliconi partner sa DPS u lokalnoj vlasti.

U međuvremenum, ispostavilo se da oni uopšte ne namjeravaju da na Belanima naprave klasični otvoreni bazen, već veliki mandrać sa tri od njegove četiri strane na plutajućim pontonima u moru, a ne fiksnoj izgrađenoj obali. Takvo riješenje je odbačeno od najvećeg dijela tivatske javnosti uz poruku da gradu ne treba nikakav mandrać, već pravi zatvoreni bazen kako bi se vaterpolo sport u Tivtu revitalizovao i mogao razvijati tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Gradski čelnici međutim, nisu odustali od ideje da na Belanima grade mandrać koji oni zovu bazenom, ali je to ostavljeno za drugu fazu radova na uređenju tog dijala tivatske obale. U međuvremenu gromko najavljivanja prva faza radova koja je podrazumijevala izgradnju pješačke staze uz more i uređenja plaže sa kupalištem prilagođenim i osobama sa invaliditetom, neslavno je propala već treći put za redom.

Belani bazen

Opština je inače, 2016. bila potpisala 1,1 milion eura vrijedan ugovor sa nikšićkom firmom „Erlang“ koja je trebalo da izvoditi radove na izgradnji prve faze lungo mare pješačke staze i uređenja obale na Belanima. Po ugovoru sa izvođačem, rok za završetak posla na prvoj fazi projekta bio je 180 dana, a radovi su trebali da počnu još krajem januara 2017. „Erlang“ međutim nije „ni lopatu zakopao“ jer je ta firma odustala od posla nakon pšto se ispostavilo da treba izmijeniti projekat i izvesti neke dodatne na krajenjem dijelu trase šetališta prema rtu Župa jer je u međuvremenu, od 2014. kada je projekat završen do danas,  erozija mora na tom dijelu prilično  izmijenila obalnu liniju.

Inače projekat za Belane  koji je izradilo JP “Morsko dobro”, predviđa da se na parceli ukupne površine 7.576 kvadrata, izgradi pješačko – kolska staza u dužini od skoro  400 metara, napravi plažni objekat sa platoom, sanira postojeća ponta i sagrade dvije nove staze do budućeg velikog mandraća -otvorenog bazena koji bi se, sa pripadajućim objektima, trebao graditi kasnije, u drugoj fazi.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije