15 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana pješačka staza u zaleđu Herceg Novog

Na promociji markirane staze koja spaja sela Sušćepan, Ratiševinu i Mokrine, juče se okupilo se preko 40 učesnika, iz sve  tri bokeljske opštine, kao i nekoliko stranih državljanja.

Od  organizovanih grupa, najbrojniji su bili članovi odreda izviđača  „Orjen“, a tu su bili i članovi hercegnovske NVO „Step-koraci“,  kotorskog PK „Pestingrad“ i hercegnovske „Subre“, koja je dala i  tehničku pomoć u organizaciji.

Učesnici na turi su imali zaista  veliki raspon od nekoliko mjeseci do 70 godina! Pravo proljećno vrijeme, s dosta  sunca, omogućilo je da se u ležernoj atmosferi, u petosatnom laganom  hodu, pređe u oba smijera planirana ruta, uz izlaske do dvije osamljene  crkve sa vidikovcima.

Kod Sv. Kozme i Damjana učesnike su dočekali  predstavnici MZ i domaćin iz Ratiševine, Leso Mijajlović. Uz  tradicionalno posluženje, priganice, domaće suve smokve i lozovu  rakiju, učesnici su čuli niz zanimljivosti o Ratiševini i samoj  crkvi, nedavno obnovljenom starom vjerskom objektu.

Posluženje ispred Sv. Kozme i Damjana

Kod crkve Sv. Ilije  na Mokrinama, domaćin je bio Radenko Vučković, koji je govorio o  uspješnoj obnovi ove male kamene crkve koja je do skoro bila u  ruševinama. Jednak utisak kao i same crkve, ostavili su vidici sa  njihovih platoa, odakle su se juče, kao najudaljenije tačke, vidjeli  vrhovi Rumije, na suprotnom kraju Crnogorskog primorja. Kroz višesatno  pješačenje, učesnici su stalno gledali, prolazili preko kamenih  mostova i mostića, pa i preskakali brojne izvore i potoke, tako da je  žubor vode bio glavna karakteristika čitave ture.

Naime, ovaj kraj je  poznat po bogatstvu vodom, zbog čega je obližnji Mojdež nekada imao  veliki broj vodenica. Grupu je vodio Željko Starčević, iz Agencije za  razvoj i zaštitu Orjena. Starčević je istakao značaj očuvanja i  revitalizacije starih kamenih pješačkih puteva, kao neizostavnog  dijela ponude aktivnog turizma, ali i važnog segmenta kulturnog  pejzaža. Ovom prilikom promovisana je jedna od desetine mogućih staza  hercegnovskog zaleđa, pogodnih za rekreaciju i razvoj različitih  izletničkih programa.

Organizator upravo održane promotivne ture, izvedene u okviru  zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je  koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, je MZ Sušćepan-  Ratiševina-Trebesin. Program se realizuje uz podršku opštine Herceg  Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

 

Najčitanije