14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz projekta “GeriARTrija” podstiču inovativne usluge za starije osobe

Herceg Novi

Nevladino udruženje Urban Nova iz Herceg Novog do kraja ove godine sprovoditi aktivnosti koje se tiču inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba.

“Osmišljene kreativno- rekreativne i terapijske aktivnosti za naše starije sugrađane u biće realizovane u okviru projekta “Gerijartrija” podržanog od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog  i crnogorskog Crvenog krsta.

Osnovni cilj projekta “GeriARTrija” je  podsticati inovativne usluge za starije osobe u Herceg Novom sa fokusom na kreativno provođenje slobodnog vremena i zdraviji odnos prema starosti.

Analiza primjene strategije razvoja sistema socijalne zaštite starih lica 2013-2017. godine navodi da: “Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. Kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano se povećava godinama unazad, što potvrđuju postojeći statistički podaci – grupa lica sa preko 60 godina starosti  u 1953 godini iznosila je 10,42% ukupnog stanovništva, u 1991 godini iznosila je 12,78%, a 2003-e godine taj procenat iznosio je 16,67%. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011 godine u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika, od čega je 18,3% starih građana preko 65 godina, što potvrđuje tendenciju starenja stanovništva u Crnoj Gori. U posebno teškom položaju  je opština Herceg Novi i Kotor, u kojima je udio starih građana preko 65 godina oko 22%. “

Po izjavama u medijima, više od pola ukupnog  broja penzionera u Herceg Novom imaju primanja ispod socijanog minimuma , a neki i manje. Poražavajuć je broj onih koji nemaju krov nad glavom, a mjesno Udruženje penzionera Herceg Novi, nema adekvatan prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena svojih korisnika.

Ovim putem želeli bismo da pozovemo sve zainteresovane strane: udruženja penzionera, nevladine organizacije, volontere, mlade  i ostale građane dobre volje da nam se jave putem e- maila: urbannova.mne@gmail.com  ili na broj telefona 069 319899 kako bi što bolje  utvrdili prave potrebe naših starijih sugrađana i na najbolji način iskoristili program za koji smo dobili sredstva” – kaže se u sopštenju NVO Urban Nova.

Najčitanije