7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat Opštine Herceg-Novi „Njega starih lica“ naredne dvije godine

Savina Herceg Novi – foto Lazure marina

Opština Herceg-Novi će naredne dvije godine sprovoditi projekat „Njega starih lica“. Projektom će biti obuhvaćeni svi zainteresovani građani sa prebivalištem na teritoriji Herceg-Novog stariji od 65 godina, obavještavaju iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Projekat „Njega starih lica“ ima za cilj aktivno uključivanje većeg broja starijih osoba u vaninstitucionalni oblik socijalne zaštite u lokalnoj zajednici radi poboljšanja kvaliteta života, objašnjava Vesna Samardžić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

„Kroz projekat nudimo starijim sugrađanima mogućnost izbora usluge koju koriste, mogućnost ostanka u vlastitom okruženju, ublažavanje osjećaja usamljenosti, omogućavanje zdravijeg i ugodnijeg života u prostoru u kom žive, kao i bolje socijalno i psihološko funkcionisanje u odnosu na vlastito životno i porodično okruženje“, objašnjava Samardžić. Kako ističe, ovo je vaninstitucionalni način zbrinjavanja sugrađana koji žive sami i potrebna im je podrška zajednice.

„Pomoć starim licima je obaveza svih nas – ne smijemo ih zaboraviti jer su oni važan dio naše zajednice. Godine života i radnog vijeka utkali su u naš grad, stoga brinemo o njima“, poručuje Samardžić.

Projekat se na teritoriji Herceg-Novog uspješno sprovodi od 2005. godine, a trenutno broji 80 korisnika. Podrška starim licima odnosi se prije svega na: pomoć pri obezbjeđivanju ishrane, pomoć prilikom održavanja lične higijene, pomoć pri održavanju odjevnih predmeta i posteljine, pomoć u zagrijavanju prostorija, pomoć u održavanju higijene stana, aktivnosti kojima se zadovoljavaju rekreativne, kulturno-zabavne, radno-stvaralačke i religiozne potrebe korisnika, zatim aktivnosti u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, kao i pomoć pri zadovoljenju socijalnih potreba korisnika (nabavka novina, plaćanje računa, odlazak kod doktora, kupovina igara na sreću i sl.).

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu pozivaju sve zainteresovane sugrađane da se za dodatne informacije obrate u kancelariji broj 70. (zgrada Opštine Herceg Novi, Trg Maršala Tita 2), na broj telefona 321-052 (lokal 290) ili mejlom na adresu: socijalna_prava@hercegnovi.me.

Najčitanije