15 C
Kotor

Slušaj online radio

U projekat Luštica Bay za sedam godina uloženo skoro 134 miliona eura

Luštica Bay

U realizaciju projekta izgradnje novog turističkog grada Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, od početka tog projekta 2010. do kraja prošle godine uloženo je ukupno 133.708.465 eura, od čega samo u prošloj godini preko 40,6 miliona. To piše u Izvještaju o realizovanimi drugim aktivnostima na tom projektu za 2016-17, a koji je usvojila Vlada na posljednjoj sjednici.

Od ukupno uloženih sredstva, 11,5 miliona eura odnose se na zakup lokacije odnosno oko 7 miliona kvadrata zemljišta na obali zaliva Trašte gdje se gradi novi turistički rezort. Za razna geotehnička, hidrogeološke i druga prethodna istraživanja za potrebe projektovanja, investirano je 667.466 eura, izrada projektne i tehničke dokumentacije koštala je 10,2 miliona, a izvođenje građevinskih radova na do sada podignutoj infrastrukturi i pripremi terena u građevinskim, zonama koštalo je 8,3 miliona eura.     Sama izgradnja do sada podignutih objekata koštala je 68,9 miliona eura.

Operativni troškovi realizacije prijekta Luštica Bay za sedam godina iznosili su 32,9 miliona eura u platama, poreszima i doprinosima na zarade zaposlenih i donacijama lokalnoj zajednici, preko pola miliona eura za troškove osiguranja, te preko 783 hiljade eura posebne takse koja se plaća za izgradnju Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Luštica Bay

Najviše novca- preko 40,6 miliona eura do sada je uloženo u 2017. godini što je duplo više nego što su investicije komapnije Luštica Development što realizuje ovaj projekat, iznosile godinu dana ranije, a što potvrđujue da se dinamika realizacije značajno ubrzava. Luštica Bay tako će ovog ljeta otvoriti svoju prvu marinu sa 176 vezova za jahte, kao i prvi hotel – luksuzni „The Chedi“ od pet zvjezdica, kapacuiteta 110 snještajnih jedinica.Samo u ta dva nova objekta, na ljeto bi trebalo da bude otvoreno 250 novih radnih mjesta.

Inače, u Luštici Development na poslovima upravljanja projektom trenutno radi 53 ljudi od kojih su 62 odsto državljani Crne Gore. Na gradilištu je za izvođenje građevinskih radova u prosjeku dnevno bilo angažovano 529 radnika.

Izvor:S.L

Najčitanije