3 C
Kotor

Slušaj online radio

Program podrške uvođenju ekološke sertifikacije za hotele

Ecolabel

Opština Tivat i Turistička organizacija Tivat, u partnerstvu sa projektom „Razvoj niskokarbonskog turizma“, učestvuju u programu podsticaja za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele: „EU Eko znak“ i „Travelife“. Hoteli na ovaj način dobijaju potvrdu poslovanja u skladu sa načelima održivog razvoja.

„Svi turistički poslenici zainteresivani za sticanje pomenutih eko sertifikata mogu se prijaviti popunjavanjem za to predviđenog formulara, a rok za prijavu je 23. april. Prva tri prijavljena objekta, ove oznake kvaliteta dobiće besplatno, i to zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu. Formular je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Tivat“- saopšteno je danas iz lokalne uprave.

Travelife

Korist od sticanja eko sertifikata je višestruka: hoteli koji posjeduju ekološki sertifikat prepoznati su kao privredni subjekti koji vode najveću brigu o životnoj sredini. Oznaka je potvrda da hotel u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, radi na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. U ovim objektima se intenzivno sarađuje sa gostima i zaposlenima kako bi se razvijala ekološka svijest. Pored ostvarenih ušteda i stvaranja imidža lidera u poslovanju, sertifikovani hoteli dobijaju prednost u promociji i marketingu, posebno za pozicioniranje na emitivnim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih destinacija. Turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju. Domaći hoteli mogu lakše uspostaviti saradnju sa globalnim tur operatorima.

Projekat ”Razvoj niskokarbonskog turizma” realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore.

Najčitanije