15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo osnivač Porto Montenegra Piter Mank

Piter Mank

Počasni građanin Tivta, kanadski milijarder Piter Mank, prmeinuo je juče u svom domu u Torontu u Kanadi, u 91-godini života.

Osnivač i predsjednik korporacije Barrick Gold, nejvećeg svjetskog proizvođača zlata i bivši vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Tivtu, rođen je 1927. godine u bogatoj porodici mađarskih Jevreja u Budimpešti. U Kanadu je emigrirao 1947., da bi narednih nekoliko decenija zgrnuo bogatstvo baveći se poslovima sa elektronikom, hotelijerstvom, rudarstvom i nekretninama.

Preko svoje of-šor firme PM Securities sa Barbadosa, Mank je 2006. od Vlade Crne Gore za 3,26 milion eura, kupio imovinu vojnog brodogradilište Arsenal u Tivtu prethodno zvanično procijenjenu na više desetina miliona eura. Ukupna transakcija koju je zaključlio sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem a koja podrazumijeva i zakup prostora i akvatorijuma bivšeg Arsenala na 90 godina, uključujući ekološku sanaciju i socijalni program za otpuštenih 470 radnika Arsenala, zvanično je koštala 23 miliona eura. Međutim, Mank 2011. u intervjuuu kanadskom magazinu Toronto Life rekao da ga je cio posao sa kupovinom Arsenala koštao čak 155 miliona eura, što iz crnogorske Vlade nikad nisu do kraja objasnili. U istom intervjuu hvalio je preduzetnički duh crnogorskog premijera Đukanovića, i vrijeđao Tivćane o kojima je, pričajući o njihovoj reakciji prema počecima svog projekta Porto Montenegro, govorio kao „bandi Kiprana iz prošlog vijeka“ i „ljudima koji nikada jahtu vidjeli nisu“. Opština Tivat je prethodno 2010. na inicijativu DPS gradonačelnika Dragana Kankaraša, kanadskog biznismena proglasila počasnim građaninom  Tivta, a Mank je jedno vrijeme u Porto Montenegru držao i svoju jahtu “Golden Eagle” koja je svojevremeno čak bila i registrovana u Crnoj Gori i vila crnogorsku zastavu.

Mank se iz poslovanja u Crnoj Gori zvanično povukao na proljeće 2016. kada je zajedno sa ostalim svojim partnerima, za 210 miliona eura investicionom fondu ICD iz Dubaija, prodao svoju firmu Montport Capital registrovanu u Danskoj, a koja je osnivač kompanije Adriatic Marinas Tivat što gazduje kompleksom Porto Montenegro.

Iz Opštine Tivat još nisu saopštili detalje u vezi načina na kojim će se grad zvanično oprostiti od svog počasnog građanina Pitera Manka.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije