Predstavnici NVO Arsenal: Za Porto imaju 5,6 miliona eura a nama ne daju ni što je naše

Bivši radnici Arsenala ljuti i smatraju da su ih država i opština obmanule

Bulajic i Papovic na pressu

Predstavnici NVO Arsenal koja je pravni nasljednuik sindikata bivšeg istoimenog vojnog brodogradilišta u Tivtu, izrazili su juče ogorčenje i protest zbog činjenice da država i lokalna uprava ne preduzimaju ništa da ni nakon deset godina, realizuju svoje obaveze koje su preuzele prema stambeno nezbrinutim bivšim radnicima Arsenala.

Predsjednik NVO Arsenal Slobodan Bulajić i član rukovodstva Milinko Papović su na press konferenciji saopštili da dogovor iz 2007. po kome su sindikat, bivši radnici, Opština i Ministarstvo odbrane (MO), trebali da zajedno na lokalciji Lukovića barake krenu u izgradnju stambeno-pslovnog kompleksa u kome bi 75 porodica stambeno nezbrinutih radnika Arsenala dobilo krov nad glavom, do danas nije odmakao dalje od početka. Kažu da je mrtvo slovo na papiru ostao i dogovor sa saststanka sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i gradonačelnicom Snežanom Matijević iz maja prošle godine jer komisija koju su tri strane formirale, u međuvremenu nije napravila skoro ništa.

„Mi smo izašli sa predlogom kako da se ispune međusobne finansijkem obaveze oko projekta Lukovića barake, ali ni tri mjeseca nakon toga predstavnici MO i Opštine Tivat se još nisu dogovorili na koji način da oni uzmu učešće u projektu. Nije plodom urodio ni naš pokušaj da se u budžetu Opštine za 2018. planiraju potrebna sredstva za ovaj projekat. Predstavnici MO nisu pripremili protokol o načinu realizacije projekta, niti je održan planirani sastanak 1.decembra prošle godine, nisu se izjasnili kojim sredstvima namjeravaju podržati projekat i što od njega očekuju.“- kazao je Bulajić dodajući da NVO Arsenal već 50 dana čeka protokol iz MO.

On je posjetio da je ta NVO, odnosno sindikat Arsenala 2007. MO-u ustupio šest svojih stanova u Tivtu ukupne površine 435 kvadrata, a zauzvrat im je ustupljeno zemljište na lokaciji Lukovića barake gdje bi se gradili stanovi za radnike. Ni do danas međutim, uprkos odluci Vlade iz 2008. da ministar odbrane potpiše ugovor o zajendičkoj izgradnji kompleks na toj lokaciji gdje bi od  ukupno 112 stanova 75 pripalo Arsenalcima, a ostatak MO-u, dok bi Opština Tivat dobila 12 poslovnih prostora i dve garaže u podzemlju, taj ugovor nije potpisan. U međuvremenu, lokalni i državni DPS političari u više su se navrata slikali za medije  na lokaciji Lukovića barake i pred skoro svake izbore obećavali početak izgradnje kompleksa na parceli od  7.994 kvadrata od koje 49,72 odsto treba da pripadne NVO Arsenal na ime stanova koje je ona ustupila MO-u.

„Gradonečelnica Matijević lani se pred lokalne izbore u Tivtu sa tadašnjim sekretarom MO Bojanom Šarkićem slikala na Lukoviča barakama i obećala skoru izgradnju stanova, a 2008. se pred predsjedničke izbore ovdje pojavio i tadašnji predsjendik i kandidat DPS Filip Vujanović koji je građanima tada „čestitao početak gradnje stanova za radnike Arsenala“. Baš me interesuje što će sada novi predsjendički kandidat DPS o tome reći.“- kazao je Bulajić. Podsjetivši na kontroverznu odluku odbornika DPS u lokalnoj Skupštini da Opština Tivat Porto Montenegru oprosti 5,6 miliona eura sbojih potraživanja kako bi „izašla u susret investitoru“, Bulajić i Papovič su se zapitali kako Opstina tako olako oprašta milione eura strateškom stranom investotoru „a tobože se muči da obezbjedi sredstva kojim bi finansirala svoj udio u projektu Lukovića barake, prvenstveno namijenjenom građanima Tivta.“

„Za Porto imaju 5,6 miliona, a za sopsveni grad i građane nemaju 1,5 do 2 miliona koliko bi Opštinu koštalo da učestvuje u projektu kojim bi 75 porodica dobilo krov nad glavom, uredila se lokacija u neposrednoj blizini centra grada i riješio problem dvadesetak porodica koje sada žive u neuslovnim i dotrajalim objektima izgrađenim još krajem 19.vijeka na ovoj lokaciji.“- podvukao je Bulajić, dodajući da bi Opština za taj novac dobila i 12 vrijednih poslovnih prostora koje može prodati ili izdavati i parkirališta u podzemnoj garaži.

1 komentar

  1. Doma gospodo VRNITE se pu Graova,Pljevalja,Velikee, i oklen su oni I NAJBOLJI magazioneri, svi vi imate na selu kuće i torove dobili ste nešto Eurića za rješavanje tog pitanja međutim para više nema i ko bi trebao riješiti vaš slučaj. Barake su za sve radnike Arsenala a ne samo za vas koji ste arivali to jest doošli. Kako bi ve oni iz Dakića proćerali svesni ste vi toga zar ne (tamo nema privilegovanijeh na zemlju bivše firme). Pazi malo barake dođošima a mještanima ono preko dva. Ministar bijeli soko neka vi da stanove ali ne na Barake nego u Petnicu i Popovo polje (blizu Bijega Polja). Nažalost je takoo vjeruj mi. A pazi sad Dr. Kusovac potprsjednik Tivata do prošle godine imao je par stanova a danas nema nijedan, mora da su mu uzeli zelenaši a tako vi je i sa policiotima isto.U Tivat naprave stanove bez dozvole onda pođu na službu u drugi grad a ovo prodaju i opet ista priča traže stanove.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.