17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Kotora na konferenciji mediteranskih obalnih gradova – MedCities

Park prirode Orsula - Dubrovnik
Park prirode Orsula – Dubrovnik

U Dubrovniku je započela godišnja konferencija MedCities-a, mreže mediteranskih obalnih gradova. Dobrodošlicu sudionicima poželio je domaćin – dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

“Kao gradonačelnik Dubrovnika osjećam se kao da sam naslijedio povijest Dubrovačke Republike koja je diljem svijeta imala 80 konzularnih predstavništva. Želja mi je da mreža MedCities-a dođe do te „dubrovačke brojke“. Ova mreža povezuje gradove Europe, Afrike i Azije, a želimo međusobno podijeliti iskustva, ideje i pričati o ključnim problemima. Imat ćemo poseban sastanak oko problema migracije.

Mogu najaviti da će novi punopravni član mreže postati i grad Sarajevo. Sarajevo je grad partner Dubrovniku i Barceloni, a time se zatvara jedan trokut suradnje na Mediteranu. Odlučeno je također da će Dubrovnik biti koordinator za sve aktivnosti ove mreže na jadransko-jonskoj regiji i regije Zapadnog Balkana. Osim radnog dijela, za naše sudionike smo pripremili i bogat program kako bi uživali u našem gradu, kazao je Vlahušić.

Predsjednik MedCities-a, Mohamed Idaomar istaknuo je važnost povezivanja gradova Mediterana.

Želimo razgovarati o gorućim temama, ali i očuvanju kulturne baštine. Namjera nam je napraviti akcijski plan za 2016. godinu, naglasio je Idaomar.

Predstavnice Kotora
Predstavnice Kotora

Konferenciji iz Kotora prisustvuju sekretarka sekretarijata za kulturu, sport i drustvene djelatnosti opstine Kotor, Tijana Cadjenovic sa saradnicom Madalenom Jovanovic. One će učestvati na okruglom stolu sa temom socijalna kohezija u istorijskim mediteranskim gradovima, sa prezentacijom o načinima stambenog zbrinjavanja socijalno ugrozenih lica.

MedCities je mreža koja je nastala u Barceloni 1991. kao platforma za razmjenu iskustava i učenje među gradovima sjeverne i južne obale Mediterana. Mreža se trenutno čini od 36 gradova, obuhvaća 10 zemalja i tri kontinenta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije