10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljeni potencijali sela Kameno u izletničkom turizmu

Postoje značajne mogućnosti koje ima hercegnovsko zaleđe za razvoj izletničkog turizma, a u okolini sela Kameno skoncentisano je na malom prostoru više atraktivnih lokaliteta koje neizostavno treba obići.

Jedan od tih promotivnih obilazaka organizovan je protekle nedelje, kada je 40-ak učesnika, kroz šetačku turu obišlo niz zanimljivosti: Kotobilj – mjesto čuvene bitke za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, Tajno brdo – utvrđeni položaj, korišćen i nadograđivan u dugom rasponu od vremena Austrougarske, pa sve do kraja SRJ, ukopane tunele, odnosno, masivno betonsko sklonište s kraja SFRJ, Šilobod – vrh korišćen za odbranu još od predrimskog doba, Đevojačke grede – kompleks  nekropola (gomila), upotrebljivanih za sahranjivanje u ilirskom razdoblju, te na kraju, Crkvu Sv. Jovana sa prostranom portom i nedavno renoviranom crkvenom kućom.

Svaka od ovih destinacija je priča za sebe, veće ili manja, ali zajedno predstavljene čine jednu logičnu cjelinu vrijednu posjete. Proteklih godina je dosta urađeno na uređenju ovih lokaliteta, ponovo su krčene stare staze, uređena odmorišta, postavljene klupe i turistička signalizacija, otvorena pješačko-biciklistička staza za rekreaciju. Naredni logični korak je ponuda programa turističkog obilaska, a ovom turom je dočarana jedna od mogućih varijanti. U svakoj od njih, priča vodiča je neizostavna komponenta, jer dobra, zanimljiva priča čini ovu turu jedinstvenom i prepoznatljivom.

Među 40-ak učesnika bili su dominantni Novljani, ali je bilo dosta ljudi iz drugih, pa i udaljenih krajeva i država i svi su na kraju se vratili puni pozitivnih utisaka. Da se ne bi sve svelo samo na priču, obilazak je završen u crkvenoj kući na Kamenom, mjestom održavanja Sajma domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa, uz degustaciju lokalnog domaćeg posluženja, priganica i roštula, te kamenskog vina i rakije.

Organizatori događaja, izvedenog u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, bili su NVO „Eko Boka“ i MZ Kameno-Žlijebi. Vođenje grupe su realizovali Olivera Doklestić i Željko Starčević, dok su Svetlana i Goran Stanovčić imali ulogu domaćina.

Za iduću nedelju u zajedničkom programu, koji se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, u planu je obilazak Žlijeba i upoznavanje sa njegovim čuvenim graditeljskim nasljeđem.

Najčitanije