17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prčanj – uklanjali palme pa polomili kamenu ogradu uz stepenište crkve Blažene Djevice Marije

Prčanj – foto FB

Prilikom uklanjanja osušenih palmi ispred crkve Blažene Djevice Marije na Prčanju, radnici kompanije iz Podgorice koji su angažovani preko Ministrastva da usade nove četiri palme,  neopreznim radom polomili su ogradu uz stepenište koje vodi prema crkvi.

Stare kamene kolonade koje su odolijevale zubu vremena, neopreznošću i neodgovornim odnosom radnika polomljene su i napravljena je nenadoknadiva šteta.

Zub vremena nije im mogao ništa o čemu svjedoči patina na njima, motiv koji je krasio ukupan ambijent najveće crkve u Boki Kotorskoj u trenutku je nestao…

Kako nam je kazao predsjednik MZ Prčanj Zoran Brguljan na lice mjesta izašla je Komunalna policija Kotor koja je napravila zapisnik, a kako nezvanično saznaje iz kompanije koja je vršila radove su izrazili žaljenje te su kazali će nadoknaditi štetu.

Očigledno da se poslu pristupilo neodgovorno. Nespremnim i nespretnim izvršiocima radova niko nije kazao da se radi o zaštićenoj kulturnoj baštini koja vjekovima priča o nama i našim precima…

Prčanj – foto FB

U normalnim društvima ovo bi bio dovoljan razlog za krivičnu odgovornost i nalogadavcima i izvršiocima posla.

Nakon svega bolje da nisu uklanjali palme jer su napravili veću štetu nego surlaš. Toliko o Kotoru kao zaštićenom područiju UNECO-ve baštine.

Crkva je posvećena je rođenju Blažene Djevice Marije duga je 35 metara, široka 23 metra, a s kupolom visine je 31 metar. Po tome je najveći sakralni objekt u Boki Kotorskoj i jedan je od najvećih na Jadranu. Crkva je rađena prema projektu mletačkog arhitekta Bernardina Maccaruzzia. Izgradnja je počela 1789. godine. Za dio financiranja izgradnje obvezali su se brodovlasnici iz Prčnja, koji su se obvezali da će pola svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje. Drugi dio pomoći na koju su se brodovlasnici obvezali bio je u naturi, odnosno u besplatnoj usluzi dovoza bijelog kamena s Korčule koji je bio građevni materijal za ovu crkvu, a bio je vrlo cijenjeni materijal među graditeljima.

Prčanj – foto FB

Gradnja crkve Rođenja BDM trajala je vrlo dugo i uz prekide. Građena je između 1807. i 1867. godine, a izgradnju su usporavale i prekidale političke i ekonomske okolnosti. Završena je tek 1909. godine, kad je otvorena za bogoslužje. Sljedeće desetljeće proteklo je u radovima na detaljima. U međuvremenu, 1913. crkva je svečano posvećena. Posvetio ju je kotorski biskup Frano Uccellini.

Prčanj - Crkva Blažene Djevice Marije
Prčanj – Crkva Blažene Djevice Marije – foto Boka News
Izvor:M.M.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije