4 C
Kotor

Slušaj online radio

Potomci vratili dug precima

Prigodnom svečanošću koju je u subotu poslijepodne organizovala Župa Perast pod čijom su ingerencijom te dvije bogomolje, obilježen je završetak komplesknog procesa obnove dviju malih crkvica, Gospe od Snijega i Gospe od Anđela u tjesnacu Verige kraj Tivta.

Ova dva kulturno-istorijska spomenika iz 15. odnosno 16. vijeka decenijama su bila u vrlo zapuštenom i gotovo ruševnom stanju, da bi prije skoro dvije godine, na inicijativu kotorske kompanije „Yu Briv“ i njenih vlasnika, braće Vojislava i sada pokojnog Radovana Bujkovića iz Grblja, bila pokrenuta njihova obnova. U čitav proces pored „Yu Briva“, Župe Perast i stručnjaka-konzervatora, uključio se čitav niz donatora i podržavalaca iz cijele Boke, koji su, u najboljoj bokeškoj tradiciji suživota i tolerancije, nevezano za sopstvenu konfesiju, zdušno pomogli obnovu dvije katoličke bogomolje koje su svojim položajem i izgledom i jedan od glavnih turističkih atrakcija u ovom dijelu Boke.

Obilježavajući uspješan završetak tog dugotrajnog i skupog posla, Župa Perast je juče za sve one koji su doprinijeli akciji, priredila obilazak obnovljenih hramova i svečanu večeru na izletničkom brodu „Le Coche d Eau“ koji je uzvanike ukrcao usred tjesnaca Verige.

Gospa od Snijega
Gospa od Snijega foto S.Luković

„Mnogi od vas znaju kakvo je stanje ovih crkava bilo prije obnove, mnogi su tu obnovu pratili i hvala im od srca što su je podržali. Zahvaljujući tome, danas možete vidjeti kako ova dva bisera Veriga ponovno sijaju. Bez vas svih zajedno, dragi prijatelji, ovo bi bilo nemoguće izvesti.“- kazao je obraćajući se prisutnima, peraški župnik, don Srećko Majić.

On se posebno zahvalio Vojislavu Bujkoviću, Miru Franoviću čija je firma specijalizovana za renoviranje starih kulturno-istorjiskih građevina i kapetanu Rajku Čavoru i zvanicama poklonio dvije male knjižice o Gospi od Snijega i Gospi od Anđela, koje je upravo objavila izdavačka kuća „Gospa od Škrpjela“ i Perasta čiji je Majić osnivač i urednik.

Gospa od Anđela
Gospa od Anđela foto S.Luković

Knjige je predstavila jedna od koautorki, mr. Zorica Čubrović, arhitekta–viši konzervator iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore koja je govorila i o istorijatu, odlikama i simblici ova dva kulturno-istorijska spomenika.

„Obnova ovih dviju crkava podrazumijevala je puno odvažnosti i spremnosti za savladavanje brojnih prepreka, kako bi se uspostavila minuciozno ostvarena simbioza hramova i njihove okoline. Trudom don Srećka Majića koji je u tome objedinio kreativne snage, znanje i plemenitost brojnih ljudi angažovanih na ovom projektu, nestala je slika koja je izazivala bolne utiske, ozdravljen je prostor, uspostavljeni su oblici, ostvarena je harmonija u izgledu malih hramova. Dogodila se radost, praznik za oči koje ih gledaju sa kopna i sa mora.“- kazala je Čubrović dodajući da je time vraćena estetika jednom od najbitnijih djelova kulturnog pejsaža Boke.

Najčitanije