14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjetioci oživjeli Uble makar na kratko…

Selo Ubli, vjekovnu važnu tačku ekonomske snage bokeljskog zaleđa, obišli smo, uz odličan odziv, protekle nedelje u okviru zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”, poručili su iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Čak sedamdesetak prisutnih, predvođenih organizatorima – Oliverom Doklestić, kao predstavnicom NVO “Eko Boka” i ljudima iz Savjeta MZ Ubli, obišli su u višesatnom razgledanju najzanimljivije lokacije u selu: ublove, crkve, nekadašnju školu i praktično sve zaseoke ovog, do sredine prošlog vijeka, dobro naseljenog i naprednog sela. U centru Ubala, na Zabrežju, vrijedne domaćice pripremile su posluženje, a predah je iskorišćen za oprobati se na seoskom zogu sa sad već raritetnim drvenim bućama, kao i za upoznavanje sa trenutnim smještajnim mogućnostima Ubala i planovima za njihovo poboljšanje.

Mijesna zajednica planira da tokom ove godine organizuje krčenje staza koje vode sa mora do sela, kao i staze za ulazak dublje u Orjen, u prostor Ubaljske planine. Sa tim će se stvoriti početni uslovi za razvoj aktivnog turizma, naravno, uz neophodnost prethodnog rješavanja gradske deponije, još uvijek smještene u širem okruženju sela. Prethodno obavljeno uređenje Crkve Sv. Ilije, na istoimenom vrhu-vidikovcu sa odličnim pogledom na Boku Kotorsku, pristupnom stazom i odmorištem u šumskom hladu primjer je uspješne valorizacije ljepota i znamenitosti ovog kraja. Stoga smo mjesto posjetili i ovom prilikom, uživajući u dramatičnim smjenama oblaka i nezaboravnih otvorenih vidika.

Nadamo se da smo ovim događajem dodatno skrenuli pažnju javnosti na potrebu za osmišljavanje i razvoj novih programa razvoja i konsolidacije života na  Ublima, selu koje čini važan dio prostora našeg jedinstvenog zaleđa. Uostalom, ukazivanje na važnost i vrijednost zaleđa i podsticanje posjete je i poenta zajedničkog programa, u kojeg se svake godine uključuje sve veći broj subjekata, tako da su sada to, uz Agenciju za razvoj i zaštitu Orjena, kao koordinatora: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, MZ Ubli, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Narednog vikenda je u planu posjeta još jednom značajnom podorjenskom selu, Kruševicama, uz izlazak do njihovog tradicionalnog katuna, Vučjeg dola, smještenom pod obroncima uvijek fascinantne Subre.

Najčitanije