Posjetioci oživjeli Uble makar na kratko…

Selo Ubli, vjekovnu važnu tačku ekonomske snage bokeljskog zaleđa, obišli smo, uz odličan odziv, protekle nedelje u okviru zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”, poručili su iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Čak sedamdesetak prisutnih, predvođenih organizatorima – Oliverom Doklestić, kao predstavnicom NVO “Eko Boka” i ljudima iz Savjeta MZ Ubli, obišli su u višesatnom razgledanju najzanimljivije lokacije u selu: ublove, crkve, nekadašnju školu i praktično sve zaseoke ovog, do sredine prošlog vijeka, dobro naseljenog i naprednog sela. U centru Ubala, na Zabrežju, vrijedne domaćice pripremile su posluženje, a predah je iskorišćen za oprobati se na seoskom zogu sa sad već raritetnim drvenim bućama, kao i za upoznavanje sa trenutnim smještajnim mogućnostima Ubala i planovima za njihovo poboljšanje.

Mijesna zajednica planira da tokom ove godine organizuje krčenje staza koje vode sa mora do sela, kao i staze za ulazak dublje u Orjen, u prostor Ubaljske planine. Sa tim će se stvoriti početni uslovi za razvoj aktivnog turizma, naravno, uz neophodnost prethodnog rješavanja gradske deponije, još uvijek smještene u širem okruženju sela. Prethodno obavljeno uređenje Crkve Sv. Ilije, na istoimenom vrhu-vidikovcu sa odličnim pogledom na Boku Kotorsku, pristupnom stazom i odmorištem u šumskom hladu primjer je uspješne valorizacije ljepota i znamenitosti ovog kraja. Stoga smo mjesto posjetili i ovom prilikom, uživajući u dramatičnim smjenama oblaka i nezaboravnih otvorenih vidika.

Nadamo se da smo ovim događajem dodatno skrenuli pažnju javnosti na potrebu za osmišljavanje i razvoj novih programa razvoja i konsolidacije života na  Ublima, selu koje čini važan dio prostora našeg jedinstvenog zaleđa. Uostalom, ukazivanje na važnost i vrijednost zaleđa i podsticanje posjete je i poenta zajedničkog programa, u kojeg se svake godine uključuje sve veći broj subjekata, tako da su sada to, uz Agenciju za razvoj i zaštitu Orjena, kao koordinatora: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, MZ Ubli, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Narednog vikenda je u planu posjeta još jednom značajnom podorjenskom selu, Kruševicama, uz izlazak do njihovog tradicionalnog katuna, Vučjeg dola, smještenom pod obroncima uvijek fascinantne Subre.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.