13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Popović-Moškov: Odgovornost prema Kotoru me obavezuje da budem protiv gradnje Kostanjice 2

Potpredsjednica Opštine Kotor iz Ljiljana Popović Moškov (URA) apelovala je na zadnjoj sjednici kotorskog parlamenta da se jednoglasno usvoji odluka kojom bi se zabranila gradnja na „Kostanjici II“ jer u suprotnom kako je kazala „ne zna ko bi od nas mogao da istrpi teret takvog zločina prema gradu i budućim generacijama“.

„Podsjećam da je upravo postojeće izgrađeno naselje u Kostanjici, jedno od razloga prijetnje da naš grad izgubi status zaštićene kulturne baštine, pa je potpuni apsurd tražiti od lokalne vlasti da dozvoli izgradnju još jednog takvog naselja, samo iz razloga što im nakaradni zakoni i doneseni planovi iz prethodnog perioda to nalažu. Postavljam pitanje šta je bila svrha donošenja moratorijuma na gradnju u Kotoru u prošloj godini, zašto je rađen Akcioni plan i HIA studija? Kakvu svrhu sve to ima, ako se sada traži od nas poštovanje propisa i dozvola gradnje koja bi definitivno značila kraj za Kotor na listi UNESCO-ve kulturne baštine.

Zato ne pristajem da kažemo da smo nemoćni jer to nismo. Uvijek nam ostaje mogućnost da i po pitanju lične odgovornosti ne dozvolimo gradnju ovakvih naselja jer interes Kotora svima treba da nam je na prvom mjestu. To je moj lični stav po pitanju Kostanjice pa i po cijenu da ne budem dio izvršne vlasti ili da snosim ličnu odgovornost“, naglasila je u obraćanju kotorskoj Skupštini Popović-Moškov.

Takođe je podsjetila odbornike da su svi, bez obzira na različite političke i ekonomske programe njihovih partija, mandate dobili na zajedničkom obećanju građanima da će sačuvati status Kotora na listi svjetske kulturne baštine i da ih takav stav dodatno obavezuje.

„Predlažem da Skupština sačini i usvoji dokument i uputi ga Vladi, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Ministarstvu kulture. Taj dokument bi trebalo da sadrži odluku Skupštine grada o davanju podrške izvršnoj vlasti da se ne izdaju građevinske dozvole za izgradnju „Kostanjice II“, jer bi u suprotnom Kotor izgubio status na UNESCO-voj listi . Ovaj dokument bi bio poziv svim nadležnima da zajedno sa nama podijele teret eventualnih budućih odštetnih zahtjeva investitora. Vlada bi bi time pokazala svoju iskrenu namjeru da zaštiti Kotor. Nijedna cijena ne može biti previsoka a koju bi trebali platiti, samo da ostanemo dio svjetske kulturne baštine“, obrazložila je Popović-Moškov.

“Ako je SO Tivat može da donese odluku da se ne naplati više od pet milona eura komunalnih taksi Porto Montenegru, neko će reći odluka nije pravna ali su stali iza nje. Sada vas pitam moželi ovaj dom da stane iza mnogo plemenitije stvari. Mi hoćemo da Kotor ostane na UNESCO-voj listi i nećemo da imamo kao Kostanjicu I sada i Kostanjicu II. To je moj apel svim odbornicima bez obzira jesuli vlast ili opozicija” – kazala je Popović Moškov.

Ljiljana Popović Moškov

Skupština Kotora je zatim na kraju sjednice usvojila Zaključak o davanju podrške lokalnoj upravi uz poziv Vladi Crne Gore da bez odlaganja stavi pitanje Kostanjice na dnevni rad svog zasjedanja i zauzme stav oko istog.

„Ovakav Zaključak su podržali svi odbornici lokalnog parlamenta, izuzev odbornika DPS-a koji su bili ‘suzdržani’“, zaključuje potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije