7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponovno sječa u parku nekadašnjeg hotela „Mimoza“ u Tivtu, svi se proglašavaju nenadležnim

Radnici koje je angažovala kompanija „Mimoza Grupa“ danas su na lokaciji bivšeg hotela „Mimoza“ u Tivtu nastavili sa prije godinu ipo započetom sječom stabala u malom parku oivičenom gradskom rivom Pine i Ulicom 21.novembra.

Radnici su, koliko se dalo vidjeti na ograđenom gradilištu, posjekli dio krošnje jednog od crnih primorskih hrastova na južnom kraju lokacije i tako nastavili praksu iz novembra 2016, kada je ovdje, prije nego što je na poziv preneraženih građana intervenisla Komunalna inspkecija, posječeno više stabala. Inače, u parku nekadašnjeg hotela „Mimoza“ raste ili je raslo nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova.

O novoj sječi je obaviještena Komunalna inspekcija Opštine Tivat u kojoj međutim, kažu da je sječa stabala na lokaciji gradilišta koje je u privatnoj svojini, van njihove nadležnosti te  da su o svemu izvijestili državnu Ekološku inspekciju.

Prema nezvanilnim informacijama, investitori su Komunalnoj inspekciji saopštili da su uklonili “samo suve grane drveta koje smetaju gradilištu”, iako je očigledno da su posječene zelene grane hrasta. Pored drveta čiji je dio krošnje uklonjen, nalazi se većim dijelom osušeno  veliko stablo desetak metara visokog eukaliptusa koga radnici sa šegama juče međutim, nisu dirali. Isto objašnjenje o “sječi samo suvih stabala”, dato je i novembra 2016, kada su pod šegama nestala mnoge vrijedne i više desetina godina stare biljke sa ove lokacije.     Prema DUP-u Tivat-Centar inače, prostor na kome se obavlja sječa predviđen je za “zelenilo turističkih objekata”, ali park bivšeg hotela “Mimoza” nikada nije bio formalno-pravno proglašen zaštićenim.

„Mimoza Grupa“  je rusko-crnogorska firma koja je nekadašnji hotel „Mimoza“ kupila za 6,5 miliona eura i na parceli od preko 4,6 hiljada kvadrata namjerava da izgradi novi lukuszni kondo-hotel ranga 5 zvjezdica. Najavljeno je da će novi hotel vrijedan par desetina miliona eura najvjerovatnije raditi pod okriljem čuvene hotelske grupacije „Marriot“  jer bi upravljanje nad njim trebala da preuzme „Marritova“ podgrupacija „Autograph Collection“ koja vodi lanac ultraluksuznih malih butik-hotela širom svijeta. Ministarstvbo održivog razvoja i turizma je toj firmi dalo izdozvolu za rušenje starog hotela “Mimoza” koji je u međuvremenu potpuno uklonjen, ali ne i dozvolu za građenje novog objekta jer su “konstatovane nepravilnosti” u dokumentaciji koju je investotor podnio uz zahtjev za prijavu građenja.

Izvor:S.L

Najčitanije