17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Poništen tender za rekonstrukcijiu kule ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu

CZK Tivat

Državna komisjija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je u potpunosti tender Opštine Tivat za odabir izvođača radova na rekonstrukciji objekta kule srednjevjekovnog ljetnjikovca  Buća-Luković u Tivtu.

Odlukom Službe za javne nabavke Opštine Tivat ovaj posao je dodijeljen kompaniji „Bombeton“ sa Cetinja koja je bila spremna da projekat koji bio procijenjene vrijednosti 95.000 eura sa PDV-om, obavi za 84 hiljade eura.

Na to se žalio drugorangirani ponuđač, kompanija „Europrojekt“ iz Podgorice a Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je u na to, po službenoj dužnosti u cjelosti poništila odluku Opšptine Tivat o izboru „Bombetina“ za izvođača,  jer je cijeli ovaj tenderski postupak kako se navodi u obrazlođenju,  bio višestruko neusklađen sa Zakonom o javnim nabavkama. Pritom, Komisija uopšte nije ulazila u ocjenu osnovanosti  konkretnih primjedbi i žalbi „Europrojekta“  a koji je između ostaloga, tvrdio da je Opština Tivat kao investitor, izvoženje građevinskih radiova na zaštićenom kultunom dobru, povjerila kompaniji koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora.

Opština Tivat je naime, tenderom tražila izvožaća koji bi u roku od 50 dana od dana od dana uvođenja u posao,  završio rekosntrukciju kule koja je najmarkatntije obilježje  kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca u centru grada, a koji je nekada pripadao vlastelinskim porodicama Buća iz Kotora, odnosno Luković sa Prčanja i koji  ima status zaštićenog spomenika kulture druge kategorije. U ovom kompleksu nalaze se prostorije JU Muzej i galerija Tivat, kao i mala otvorena scena tivatskog Centra za kulturu, a sama kula proteklih je godina korištena kao prostor za izložbe etnomuzeološkog karaktera.

Iako se specifikacijom posla tražilo da se na kuli obavi prvenstveno niz konzervatorsko-restauratorskih  radova, Opština je posao bila povjerila firmi koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora. Lokalna uprava pored ostaloga, namjeravala je i da na kuli ljetnjikovca postavi novu drvenu stolariju,  zamijeni kompletan krov i postavi novu drvenu krovnu konstrukcije sa manjim padom krovnih površina, primjerenijim nekadašnjem originalnom izgledu ovog objekta sa sačuvanih starih fotografija.

Opština Tivat već je inače, prije pola godine uložila skoro 200 hiljada eura u rekonstrukciju drugog dijela ljetnjikovca Buća-Luković, nekadašnje stambene zgrade u kojoj funkcioniše gradska galerija i kancelarije JU Muzej i galerija Tivat.

Ljetnjikovac Buća-Luković jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Nalazi se u centru grada, a podigla ga je poznata kotorska srednjevjekovna vlastelinska porodica Buća. Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice – kapele posvećenu Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom. Nekada je do njega kroz veliki vrt, od obližnje obale mora vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stubova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije 40-tak godina izgradjena tivatska ljetnja pozornica.

Poznati ljetnikovac krajem 19.vijeka otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja. On je onda dio tog imanja 1888.godine ustupio Opštini Tivat, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske (K.u.K. Kriegsmarine) za izgradnju pomorskog Arsenala u Tivtu, čime je počela i postepena degradacija nekada velelepnog kompleksa.

Izvor:S.L

Najčitanije