14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski muzej Kotor – nova oprema za biblioteku

Biblioteka Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru koja broji 17.000 jedinica dobila je novu opremu

Biblioteka Pomorskog muzeja – stara

Biblioteka Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru formirana je uporedo sa osnivanjem muzeja 1952. godine. Većina inventara depoa biblioteke datira od samog početka rada muzeja iz pomenute godine.

Prva velika zbirka stručnih knjiga formirana je od donacije Pomorskog tehnikuma iz Kotora (bivša Nautika), osnovanog 1849. godine. Danas biblioteka posjeduje preko 17.000 knjižnih jedinica. Biblioteka je otvorenog tipa, sačinjavaju je čitaonica, pomorski arhiv, stručna pomorska literatura kao i ostala stručna literatura iz oblasti društvenih i prirodnih nauka. Bibliotečki fond formiran je putem donacija, razmjene i kupovine potrebnih publikacija. Pored donacija državnih institucija biblioteka sadrži i donacije privatnih lica.

Biblioteka Pomorskog muzeja ima i bogatu razmjenu publikacija sa svim relevantnim institucijama kulture i nauke sa područja Crne Gore kao i država sa područja bivše SFR Jugoslavije i sličnih institucija iz inostranstva.

Nova oprema za biblioteku – nova operema

Biblioteka pomorskog muzeja od 2017. godine je član COBISS-a – Kooperativnog online bibliografskog sistema tj. organizacionog modela povezivanja biblioteka u nacionalni bibliotečko-informacioni sistem za uzajamnu katalogizaciju i povezivanje biblioteka putem računarske i komunikacione mreže i ujednačeno vođenje kataloga i bibliografija a za sve to su potrebni adekvatno obučeni katalogizatori. Jedan naš bibliotekar je već završio pomenutu obuku za ove poslove.

Pomorski muzej Crne Gore Kotor je tokom 2017. pristupio izradi projekta i nabavci nove opreme – vitrina i polica u skladu sa najsavremenijim normativama i pravilnicima iz ove oblasti.

U toku je postavljanje nove bibliotečke opreme, koja čini 55 knjižnih specijalizovanih metalnih ormara ,,Sysco“. Ukupna vrijednost opremanja biblioteke iznosi 12 000 eura, od čega je polovinu sredstava obezbijedio Pomorski muzej iz sopstvenih sredstava a drugu polovinu Ministarstvo kulture Crne Gore. Ovom nabavkom Pomorski muzej značajno će unaprediti čuvanje ove vrijedne i zaštićene bibliotečke građe.

Najčitanije