11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvig posade velikog kontejnerskog broda kompanije MSC kojim komanduje kapetan iz Boke

Posada MSC KALINE sa spašenim Amerikancem na mostu svog broda – kapetan i brodolomac zagrljeni

Kontajnerski brod „MSC Kalina“ na kome je zapovjednik kapetan duge ploviodbe Nikola Cojić iz Kotora, a veći dio posade čine pomorci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske spasio je prije pet dana na Pacifiku američkog državljanina sa deset metarske jedrilice koja je bila onesposobljena za plovidbu i počela je da propušta vodu.

Dok je „MSC Kalina“ bila na Pacifiku, oko 850 milja zapadno od obale američke savezne džave Oregon, ploveći na redovnoj liniji iz Los Anđelesa prema kineskoj luci Ningbo,  oko 9.30 časova je preko satelitskog telefiona  kontejneraš italijansko-švajcarske kompanije „Mediterannean Shipping“ (MSC), obaviješten od stanice američke Obalne straže (USCG) iz Sijetla sa su oni dobili poziv u pomoć sa jedrilice koja se u tom trenutku nalazila oko 40 milja po krmi „MSC Kaline“.

„Odmah smo okrenuli brod nazad i punom brzinom se uputiuli prema naznačenoj poziciji. Poslije otprilike sat ipo vremena ugledali smo jedrilicu prvo na radaru, a potom i vizuelno. Riječ je bila i deset metara dugom brodiću na kome se nalazila jedna osoba –Amerikanac  star 72 godine. Njegov brod je ostao bez pogona- slomilo mu se glavno jedro, a u rezervoarima je imao samo oko 10 litara goriva. Jedrilica je propuštala vodu, tako da smo morali da ga evakuišemo  i ukrcamo na naš brod“- ispričao nam je kapetan Cojić.

Kontejnerski brod MSC KALINA

On i njegova posada potom su izveli vrlo zahtjevan manevar da se ogromni kontejneraš dužine 366 metara i širine preko 51 metar, sigurno približi ugroženoj malenoj jedrilici, a da je pritom ne udari.

„MSC Kalina“ je svojim ogromnim  trupom, napravila zavjetrinu, spuštena je tzv. jakovljica (pilotska skala) sa boka velikog kontejneraša i posada „MSC Kaline“ je uprkos valovima koji su bacali onesposobljenu jedrilicu, uspjela je da sa skale dohvati ugroženog Amerikanca i ukrca ga na svoj brod. Momci kapetana Cojića čak su uspjeli da sa jedrilice koja je već polako tonula, evakuišu i dio ličnih stvari i prtljage brodolomca kojem su pružili utočište.

„Njegova jedrilica je bila u vrlo lošem stanju i već je imala prodor vode u trup, tako da je nismo mogli tegliti i ona je ostavlljena na pučini o čemu je obaviještena USCG. Nastavili smo putovanje prema Kini, a spašeni Amrikanac će ostati sa nama najmanje dok ne stignemo u Ningbo 14.avgusta, ali će najvjerovatnije on ipak ostati kod nas na brodu sve do početka septembra kada ćemo se po redu plovidbe na našoj liniji, mi ponovno vratiti za Los Anđeles“- kazao je kapetan Cojić dodajući da je stekao utiska kako je njegov nenadani gost na brodu – američki jedriličar, neka vrsta avanturiste jer mu je  ovajisprilao da je većinu života proveo na jedrilici.  Kada mu se desila havarija, Amerikanac je plovio svojim malim brodičem od Havaja prema Sijetlu na zapadnoj obali SAD, a po njegovoj priči, nekon havarije na jedrima, već je par nedjelja bespomoćno plutao pučinom Pacifika dok USCG nije uhvatila njegov „Mayday“ poziv u pomoć i proslijedila ga „MSC Kalini“.

„MSC Kalina“ je kontejnerski brod od 151.569 tona nosivosti koji vije panamsku zastavu. Na njemu je 20 članova posade od kojih su sedam iz Crne Gore  po dva iz Srbije, odnosno Hrvatske, sedam iz Indonezije i po jedan Grzujac, odnosno Grk. Kapetan Cojić je pohvalio svoje oficire i posadu istakavši da su svi oni u ovoj akciji pokazali veliku vještinu, htrabrost i odlučnost da ispune svetu obavezu svih pomoraca- da pomognu drugom čovjeku kojem prijeti opasnost na moru.

Izvor:S.L.

Najčitanije