12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Podmorničari iz Evrope dolaze u Tivat

Podmornica Heroj

Nevladino udručenje “Podmorničar” iz Tivta koje okuplja bivše pripadnike i poštovaoce tradicija 88.diviziona podmornica Jugoslovenske Ratne Mornarice, počelo je pripreme za organizaciju  međunarodnog skupa kojim će početkom aprila u Tivtu, biti obilježen veliki jubilej -90 godina jugoslovenskog podmorničarstva.

Jubilej inače, “pada” na 8.april – datum kada su u Boku Kotorksu 1928. godine uplovile prve novosagrađene jugoslovenske podmornice – “Hrabri” i “Nebojša” koje su za Kraljevsku ratnu mornaricu Jugoslavije napravljene u Velikoj Britaniji.

Ove godine navršava se u 105-ta godišnjica od dolaska prve podmornice uopšte u zaliv Boke Kotorske, jer je ovdje na proljeće 1913. uplovila austrougarska podmornica SMU-3.

Iz NVO “Podmornilčar” kojoj je na čelu posljednji komandant 88.flotile podmornica i prvi komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović, nisu još iznijeli precizne infromacije što podrazumijeva dvodnevni program obilježavanja jubileja što će početkom aprila biti priređen u Tivtu, ali je sigurno da će, pored ostakloga, biti priređena izložba fotografija, dokumenata i predmeta iz istorije jugoslovenskog podmorničarstva i upriličen okrugli sto o toj tematuici. Osim bivših podmorničara iz Crne Gore, manifestaciji će prisustvovati i njihove kolege – eks-YU podmorničari iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a pozvani su i predstavnici udruženja podmorničara iz Švedske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, Grčke i Rusije.

Održavanje manifestacije će pomoći Porto Montenegro iz Tivta, Ministarstvo odbrane Crne Gore i brojni sponzori..

Izvor:S.L

Najčitanije