10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Podima obilježena 75-godišnjica pogibije narodnih heroja

Položili vijence i cvijeće

Na Podima iznad Herceg Novog 21. januara 2018.godine je obilježena 75-ta godišnjaca od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića, prvoboraca Daša Pavičića i Stjepa Šarenca.

“Na inicijativu Nikole Đurkovića 20 januara 1943. godine u selu Podi u zaledju Herceg Novog sastali su se predstavnici risansko- krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca, medju kojima su bili i svi članovi Mjesnog komiteta KPJ da bi donijeli zaključke o daljoj političko partijskoj aktivnosti u zapadnoj Boki. Okupator je saznao za skup pa je 21. januara rano ujutro stotinak okupatorskih italijanskih vojnika, oko 50 četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona Orjen opkolilo i napalo grupu Mjesnog komiteta u Podima. U neravnopravnoj borbi poginula su sva četiri člana MK Nikola Đurković,Savo Ilić,Dašo Pavičić i Stjepan Šarenc. Nakon njihove pogibije na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom ( danas trg Nikole Djurkovića) oko odjeće poginulih rodoljuba nacionalisti su zaigrali “krvavo kolo” .

Polaganjem vijenaca i cvijeća uspomenu na ovaj datum evocirali su iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Kotora i Tivta, ispred SUBNOR-a Crne Gore prisustvovao je generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, u ime hercegnovske opštine na Podima su bili predsjednik SO Herceg Novi Miloš Bigović i savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović. Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotora činila je delegacija predsjednik Jovo Bećir Daliborka Seferović i Vasilije Ševaljević, Udruženje boraca NOR-a i antifašista Tivta predvodio je predsjednik Dragiša Ćosović i kapetan bojnog broda, Darko Vuković.

U dogovoru tri bokeljske opštine, domaćin skupa je ove godine Udruženje boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog. Predsjednik tog udruženja Petar Vlaović podsjetio je na iznimnu hrabrost Nikole Đurkovića, Sava Ilića, Daša Pavičića i Stijepa Šarenca i njihovu predanu borbu sa italijanskim okupatorom i njegovim domaćim saveznicima.

Nakon govora predsjednika Petra Vlaovića prisutnima se obratio generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragam Mitov Đurović, koji je istakao značaj ovog svetog mjesta, podsjećajući na hrabrost naroda Boke i Crne Gore, koji su uvijek bili na strani patriotizma, slobode, pravde i demokratije. Crna Gora je uvijek bila i ostala antifašistička zemlja, što je trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvoja puta. On je najavio i veliku svečanost na Podima na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja.

Položili vijence i cvijeće

Na spomeniku Bezmetkoviću na Savini prisutnima se obratio predsjednik UBNOR-a Kotor Jovo Bećir koji je tom prilikom reko sledeće:” Vaše djelo utemeljeno je u državnost Crne Gore,naše i vaše svete otađzbine .Za vas nije bilo druge alternative .Dali ste ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom .Crna Gora je je kao učesnica Drugog svjetskog rata bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja i antifašizam je vodilja Crne Gore čime smo priznati u svijetu”.

 

Najčitanije