15 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje izgradnja “Lungo mare” u Krašićima

Izgradnja prve faze „Lungo Mare“ u Krašićima počeće u ponedjeljak, 5.   novembra, najavili su danas iz Opštine Tivat.

Izvođač, kompanija „Artek“ dužan je da završi radove u   roku od godinu. Riječ je o prvoj fazi izgradnje lungo mare staze u dužini od 400  metara od kraja Krašića na dijelu prema Petrovićima, istočno prema   centru tog poznatog vikendaškog naselja na obali poluostrva Luštica u   Tivatskom zalivu.

Investiciju vrijednu 800 hiljada eura koja bi trebalo da postepeno   riješi problem nelegalne uzurpacije i betonizacije obale u Krašićima,   zajedno realizuju Opština Tivat i JP „Morsko dobro“. Opština Tivat je   do sada eksproprisala zemljište, uradila projektnu dokumentaciju i   građevinsku dozvolu, sprovela tendersku proceduru i izabrala izvođača   radova i nadzor.

“Izgradnjom Lungo Mare Krašići I, omogućiće se nesmetano kretanje turista i pješaka obalnim područjem Krašića. „Projekat Lungo Mare Krašići je samo dio ambiciozne zamisli da obalnim   šetalištem duž čitave obale Tivta i Boke stvorimo pješačku   komunikaciju duž čitave rivijere i na taj način omogućimo da u   blagodeti mora uživaju ne samo oni koji žive u prvoj liniji nego i svi   građani i turisti koji dolaze u naš grad i zaliv. Time ćemo pospješiti   privredne aktivnosti, poboljšati kvalitet života građanja te podići   atraktivnost destinacije.”-saopštio je menadžer Opštine Tivat Marko  Petričević.

Na mnogim dijelovima obale građani i turisti već uživaju u ostalim   aktivnostima na moru i uz more. Na žalost  na dijelu obale od   Petrovića do Solila, a posebno na dijelu u dužini od 400 metara u  Krašićima to donedavno nije bilo moguće zbog grube uzurpacije   opštinske i državne zemlje u zoni morskog dobra.

„Neodgovorni pojedinci su parternim uređenjem na opštinskoj i državnoj   zemlji sebi obezbjedili dodatni komfor a na račun svih građana.   Bazenima, ogradama, roštiljima, pergolama, pižulima „pojeli“ su trasu   šetališta Lungo Mare u dijelu zahvata državne studije lokacije za koju  postoji revidovani glavni projekat za izgradnju šetališta.“ -naveo je   Petričević.

Za navedeno područje bio je potpisan ugovor  sa izvođačem i nadzorom   kao i izdata građevinska dozvola za izvođenje radova.

Lungo mare Krašići -animacija

„Zbog situacije na terenu do sada nismo bili u mogućnosti da izvođača   uvedemo u posao. No donošenjem rešenja o rušenju koje je donio  Direktorat za inpekcijske poslove i licenciranje – Direkcija za   inspekcijski nadzor za južni region, te rješenjem o odbijanju žalbi u   drugostepenom postupku, stvorili su se uslovi za početak radova. U   međuvremenu je sa izvođačem radova potpisan aneks po kojem radovi   počinju petog novembra“ -dodao je Petričević, izražavajući zahvalnost građanima Krašića na dosadašnjem strpljenju.

“Pozivamo ih na dodatno razumijevanje u toku zahtjevnih radova koji   predstoje na trasi šetališta u narednom periodu“- istakao je Petričević.

POSTAVLJAJU TAKTILNE POVRŠINE

Taktilne površine kojima se javne saobraćajne površine u Tivtu prilagođavaju kretanju slijepih i slabovidih osoba, u naredna tri dana biće ugrađene na raskrsnicama ulica 21. novembra i II Dalmatinske  ina prilazu JZU „Dom zdravlja“- saopšteno je iz Opštine.

Izvođač radova je kompanija „Tehnotekstil“ Nikšić a vrijednost ugovorenih radova je 5.754,76 eura. Ugovorom je predviđeno postavljanje taktilnih crta vodilja (užljebljena površina) sa čepastim površinama, odnosno taktilnim   poljima upozorenja.

U centru Tivta su do sada taktilne površine ugrađene na raskrsnicama ulica II Dalmatinske i  Palih boraca i na raskrnici ove sa Njegoševom ulicom.

Izvor:S.L

Najčitanije