Počinje gradnja kupališta u Dobroti

Gradnja kupališta Dobrota foto Bokobran

U Dobroti su jutros istovareni blokovi koji će biti korišćeni za gradnju pješčanog kupališta ispod novog kompeksa turističkih vila “Dobrota Palazzi”.

Kupalište po dozvolama koje je dobio od svih nadležnih državnih organa, uključujući i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, gradi kompanija “Serzman incorporated” koja se nezvanično dovodi u vezu sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera i predsjedmnika DPS-a Mila Đukanovića.

Protest proitv gradnje kupališta organizovala je inicijativa građana “Bokobran” krajem marta.

Po projektu bivšeg dekana Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Gorana Radovića i podgoričkog “Studia prostor”, na tom prostoru je planirana “rehabilitacija” kupališta koje je nekad postojalo ispod lokaliteta Kamp u obliku male drvene platform na betonskim stubovima ispod starog obalnog kamenog parapetnog zida.

Dobrota Pallazi – foto FB

Planirano je da se naprave dvije vellike betonske ponte dužine po 30 metara i između njih naspe nekoliko stotina kvadrata površine pješčane plaže u dužini od oko 120 metara.

Taj projekat naišao je na osudu kako stručnjaka za biologiju mora, arhitekturu i prostor, tako i velikog dijela javnosti u Boki.

2 Komentari

  1. Očigledno, iluzorno je bilo očekivati da će reagovanje stručnjaka i učesnika u protestu, u vezi izgradnje plaže na lokalitetu Biokovina, uroditi plodom. A, i zbog čega bi, kada nijesu ni u drugim slučajevima koji su izmjenili fizionomiju, tipologiju i karakteristike naselja u Kotorsko – risanskom zalivu.
    Površina Zaliva se smanjuje a kopneni prostor poprima tipološki čudan izgled naselja ali I pojedinih arhitektonskih objekata . Za period od 39 godina, koliko je Zaliv zaštićen kao jedan od zaštićenih područja UNESCO-a, u mnogome se promjenila njegova fizionomija.

    Mogu li se kamenje i ploče sa parapeta, koji se skida zbog plaže, iako je riječ o spomeniku kulture tehničkog značaja , tako ga tretira Zakon o zaštiti spomenika kulture, iskoristiti za opravku oštećenih parapeta u Dobroti ?
    NIKOLA V.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.