9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pješačka tura – obilazak zanimljivosti sela Kameno

Na vrhu Tajnog brda

U organizaciji NVO „Eko Boka“ i MZ Kameno-Žlijebi, a u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, obićemo dio zanimljivosti sela Kameno: Tajno brdo, Šilobod i Đevojačke grede, te crkvu Sv. Jovana. Okupljanje je na odmorištu „Kotobiljski izvor“, u nedelju, 4. marta, u 10 sati. Do tog mjesta zainteresovani mogu doći ili 40-o minutnim pješaćenjem markiranom stazom od glavne autobuske stanice, ili putem Meljine-Trebinje, za manje od 10 minuta vožnje.

Nakon Kotobilja i podsjećanja na Kotobiljski bitku, presudnog događaja za oslobođenje zapadne Boke, idemo pješačkim putem na Tajno brdo (490 m) i njegove vojne položaje, korištene kroz  vreme austrougarske vlasti, preko Kraljevine Jugoslavije, SFRJ,  pa sve do kraja SRJ. Tajno brdo je zaštićeno kulturno dobro i odličan vidikovac. Zatim silazimo u sjeverno podnožje Tajnog brda, mjesto u okviru istog vojnog kompleksa, sa obilaskom austrougarskih tunela, ukopanih u samo brdo, ali i podzemnog betonskog skloništa, izvedenog daleko grandioznije i monumentalnije, rađenog u doba SFRJ. Pravljeno je da odoli najmoćnijoj vojnoj tehnici toga doba. Sastoji se od komplikovanog i potpuno autonomnog sistema prostorija različite namjene, uključujući prostranu komandnu sobu, spavaonicu, sopstveni rezervoar vode, sistem za ventilaciju i prečišćavanje zraka, sanitarne prostorije itd. U ostatku ture opet smo na zemlji i šetamo do brda Šilobod, takođe upotrebljivanog u vojne svrhe, ali u još dužem vremenskom razdoblju, počevši od razdoblja Ilira.

U blizini se nalazi i arheološki lokalitet Đevojačke grede, sa nekoliko ilirskih tumula, mjesta sahranjivanja seoskog stanovništva ovog kraja u vremenu prije dolaska Rima.

Đevojačke grede, arheološki lokalitet

Zadnja planirana destinacija je Crkva Sv. Jovana na Kamenom, skladno kameno zdanje sa prostranom portom i nedavno renoviranom crkvenom kućom, mjestom održavanja Sajma domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa.

Podzemno betonsko sklonište iz vremena SFRJ i JNA, masivna zaštitna vrata

Tura je pogodna za osobe u prosječnoj, pa i ispodprosječnoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati LAMPU (za razgledanje podzemnog skloništa),odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme. Telefon, odnosno foto-aparat i dobra volja se podrazumijevaju! Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja. Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Koordinator programa „Orjen, planina kraj mora“,je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije